Leerlingen bij de stand van de politie
Leerlingen bij de stand van de politie Claudia Verbree

Houten On Stage: Vmbo leerlingen maken kennis met 200 bedrijven uit de regio

24 maart 2023 om 09:15 Onderwijs Tips van de redactie

HOUTEN Ruim 800 vmbo-leerlingen van Yuverta, Houtens en Onderwijs 10-14 maakten dinsdag 21 maart kennis met 200 bedrijven uit de regio tijdens Houten On Stage. Tijdens dit beroepenfeest in The Dome werden matches gemaakt voor de Doe Dag op 6 april aanstaande. Leerlingen bezoeken deze dag twee bedrijven om een dagdeel mee te draaien en een indruk te krijgen van een beroep.

En dat is de bedoeling van Houten On Stage. Vmbo’ers moeten al jong kiezen voor een vakkenpakket in de richting van een beroep. Wat wil je worden? Een onmogelijke vraag voor de meeste 13-, 14- en 15-jarigen. In voorbereiding op het beroepenfeest oriënteren zij zich samen met hun mentor op de bedrijven en beroepen die meedoen. Tijdens het beroepenfeest gaan ze het gesprek aan met bedrijven en beroepsbeoefenaars. Hoe ziet je werkdag eruit en wat doe je allemaal?

POPULAIR

In drie rondes kwamen leerlingen binnen tussen 13.00 en 16.00 uur. De bedrijven verdeeld over vier sectoren die elk met een kleur waren aangegeven. Oranje staat voor zorg, welzijn en maatschappij. Politie en Brandweer Houten zijn populair bij de leerlingen in deze sector. Net als Kidslodge en Partou Kinderopvang. In de blauwe sector techniek was veel aandacht voor Jos Mulder Carrosserie, Iveco Schouten en Timmer- en Onderhoudsbedrijf Van Dort.

De sector groen en natuur is drukbezocht. Zachtfruit Schalkwijk, bloemist Fioristyle en Van Noort Verhuur- Infra en Groen krijgen de 6e april enthousiaste leerlingen over de vloer. De sector handel en economie is naast oranje de grootste sector en daar waren Uytewaal catering, The Mondial International Golf & Short Game Center en Rechtsaam Advocaten & Mediators erg populair.

AMBASSADEUR

Bas Ghijssen, schoolleider van Yuverta vmbo uit Houten, had de eer om de eerste ronde te openen en de aanwezige bedrijven en leerlingen toe te spreker. Wethouder Rosa Molenaar, is samen met Ria Frowijn ambassadeur van Houten On Stage, en opende de laatste ronde. Stardance sloot het beroepenfeest af met een spectaculaire dans.

RODE LOPER

Na twee jaren met de nodige aanpassingen door de beperkende regels was The Dome weer omgetoverd tot een feestzaal voor de leerlingen en vrijwilligers. Compleet met rode loper om de leerlingen onder luid applaus welkom te heten. Een cruciaal onderdeel van het beroepenfeest. Hoewel het grootste deel van de Nederlandse beroepsbevolking uit vmbo’ers bestaat, wordt er nog steeds neergekeken op het niveau. On Stage biedt vmbo leerlingen juist daarom een positief podium.

LOKAAL NETWERK

Uit eerdere edities van Houten On Stage blijkt dat ongeveer 30% van de leerlingen contact houdt met de bedrijven die ze ontmoeten en bezoeken. Ze krijgen een vakantiebaan, stage of een arbeidscontract. Smit Installatiebedrijf uit Schalkwijk heeft inmiddels een tweede arbeidskracht aangenomen naar aanleiding van een vorige editie. En bij Van Jaarsveld Tuinen is inmiddels een derde leerling gestart.

Meer informatie over Houten On Stage of alvast aanmelden voor de volgende editie kan via houtenonstage.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie