Esther en haar gezin aan het werk in de Tuin der Tuinen
Esther en haar gezin aan het werk in de Tuin der Tuinen Anja Roubos

Tuin der Tuinen in Houten fungeert als bonustuin en wordt officieel geopend

7 april 2023 om 16:28 Natuur en milieu

HOUTEN Een jaar na het aanplanten van de heggen vindt de officiële opening van de Tuin der Tuinen in de Kiem van Houten plaats op vrijdag 14 april om 15.00 uur. Hierbij zijn burgemeester Isabella en oud wethouder Hilde de Groot aanwezig. Wij kijken met vier kernleden terug op het afgelopen jaar.

Irene van Valen

Esther van der Zwaal, Marjolein van Boven, Pieter Stam en Remke Perk werken samen met dertien andere vaste betrokkenen en houden in de gaten wat nodig is in de tuin. De tuin werd na het plaatsen van de heggen verdeeld in vier eilanden die men in mei wilde beplanten. Dat liep vertraging op tot oktober, waarin twee Plantdagen werden georganiseerd. In de tussentijd werden de eilanden toegewezen aan betrokkenen die zich als verantwoordelijken buigen over de inrichting, beplanting, vormgeving en onkruidvrij houden van de eilanden en waar nodig een helpende hand bieden in de gehele tuin. Pieter plantte 5000 bloembollen en plaatste in samenwerking met leerlingen van basisschool de Vlinder en Thijs Varkevisser van de KrachtFabriek een insectenhotel op zijn eiland. Kernteamleden Anja Roubos en Remke werden verantwoordelijk voor eiland twee. Esther boog zich samen met Marieke over eiland drie en betrok een aantal vrienden bij de zorg voor de tuin. Marjolein kreeg eiland vier en werkt bij de inrichting samen met haar dochters. Een van hen tekende een ontwerp voor hun eiland.

Wat de een niet weet, kan een ander vertellen

AANVULLEN

,,Je hoeft niet perse in de buurt te wonen om mee te doen”, benadrukt Esther. ,,Naast de ontmoetingen met buren, spreken we nieuwsgierige voorbijgangers”, vertelt Marjolein en benadrukt dat sommige mensen de tuin zien als het verlengde van hun eigen kleine tuin. Zij zien het als een bonustuin. ,,Bovenal leren we van elkaar en vullen elkaar aan. Wat de een niet weet, kan een ander vertellen”, zegt Marjolein. Pieter ziet het werk in de tuin als een manier om te ontspannen van zijn digitale baan. ,,We creëren een gemoedelijk sfeer waar geen prestatiedrang bestaat. Voor ieder is er ruimte te doen wat die leuk vindt en te laten wat niet past”, zegt Pieter. Remke zegt: ,,We kunnen op elkaar rekenen. Door er samen voor te gaan en met ieders inbreng, genieten we van het werk en houden vol.”

WILDPLUKKEN

Een verrassende activiteit was die waarin Irene van Enckevort van Groene Maatjes een wildplukcursus gaf. ,,Er staan meer eetbare planten in de tuin dan wij dachten. We maakten er kruidenboter en thee van”, zegt Marjolein. Een ander leuk feitje die Remke deelt is dat de leerlingenraad van de Vlinder razend enthousiast is over de tuin. Ook horen de beheerders dat verschillende bewoners rondom de tuin genieten van het uitzicht.”

GROEISTART

De beheerders kijken uit naar de officiële opening van de tuin, maar ook naar het resultaat van de Plantdag in oktober. ,,Komt dat wat we uitdachten uit en heeft het dat effect dat we voor ogen hadden? Misschien moeten we planten verplaatsen of dingen veranderen ter verbetering van de tuin. Er steken al wel geplante bollen hun koppen op boven de grond. Daarmee vindt de opening op een goed moment plaats, want de tuin begint te groeien”, stelt Esther. ,,Tijdens de opening willen we de betrokkenheid van inwoners, sponsors, de gemeente, aannemers, WoonIn en vele anderen vieren. Ieder droeg bij aan onze droomtuin”, besluit Remke.

Irene Van Valen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie