Echtpaar van den Heuvel voelde zich vereerd met het officiële bezoek van de burgemeester.
Echtpaar van den Heuvel voelde zich vereerd met het officiële bezoek van de burgemeester. Irene van Valen

Het geheim van het 60 jarig huwelijk van Wim en Flora van den Heuvel – van der Schouw: ,,Blijf lekker van elkaar houden”

30 oktober 2023 om 16:34 Mensen

HOUTEN Waar Wim en Flora van den Heuvel – van der Schouw op 11 oktober voor de wet trouwden, vond het kerkelijk huwelijk plaats op 29 oktober 1963. ,,Dat is voor ons dan ook onze echte trouwdatum”, stelde Wim. Bij het ontvangen van de felicitaties van burgemeester Gilbert Isabella zei Flora: ,,Wat leuk dat u ons bezoekt en nog wel zo officieel met uw ambtsketen om.”

Irene van Valen

Zowel Wim als Flora zijn 86 jaar oud. Hij is geboren in Schalkwijk, zij in Houten. Hun wegen kruisten elkaar in Schalkwijk, waar Flora door omstandigheden op school zat. Wim zag haar lopen onder begeleiding van de nonnen en wist: ,,Dat meisje met die pijpenkrullen en strikjes is leuk.” Het leidde tot een eerste kus, verkering en een huwelijk dat 60 jaar standhoudt. ,,We kennen elkaar 73 jaar”, klonk Flora trots. Het paar kreeg twee zoons en vier kleinkinderen. Zij woonden 40 jaar in Schalkwijk en nu 20 jaar in Houten. Het plezier in het maken van grappen lijkt een belangrijke basis binnen dit huwelijk. ,,En lekker van elkaar houden”, vulde Flora aan.

GEKEND

Wonend in Schalkwijk en met werk in het postkantoor kende Wim alle Schalkwijkers. In gesprek met Isabella kwamen bekende namen en plekken voorbij, zoals het kunstwerk van de wassende vrouw, de vroegere school en verschillende woningen. Naast zijn werk voor de post, verzamelde Wim zijn leven lang ansichtkaarten, foto’s, betaalde rekeningen en vulpennen uit Schalkwijk en Houten. Hij documenteerde veel. Tot op de dag van vandaag krijgt hij foto’s en documenten. Duidelijk is dat hij een schat aan informatie heeft over zowel Schalkwijk als Houten. ,,Het ons-kent-ons gevoel is in Schalkwijk bijzonder. We leefden altijd met elkaar mee, beleefden alles samen. Iedereen had bijnamen, die van mij waren Frikkie en later de Vleermuis, omdat ik eens een vleermuis mee naar school nam”, zei Wim.

Je weet niet hoe het leven loopt, maar hier en nu ben ik tevreden.

BEZIGHEDEN

Flora werkte voor haar huwelijk bij een accountantskantoor in Bunnik en pakte dat werk bij het opgroeien van de kinderen weer op. Ze werkte in Wijk bij Duurstede en Zeist. ,,Ik vond werken belangrijk om bij te blijven en werkte graag”, vertelt ze. Haar werk was haar hobby, waardoor ze soms vrijwillig de boekhouding deed bij anderen. Ze kreeg dan betaald in natura, zoals een bakje bramen of andere producten van de boeren. Wim was medeoprichter van Museum Dijkmagazijn De Heul. Al zit hij niet meer in het bestuur, hij blijft op de achtergrond betrokken. Terugkijkend zegt Flora: ,,Je weet niet hoe het leven loopt, maar hier en nu ben ik tevreden.” Ze geeft zichzelf een schouderklopje. Die krijgt ze ook van haar man, al zegt hij ook: ,,Ik geef haar graag een aai over de bol.” Bij zijn afscheid zei Isabella: ,,Ik hoop dat u voorlopig hier kan blijven wonen, al is het met hulp. Want op uzelf wonen is toch wel het fijnst. Veel geluk en gezondheid.”

advertentie
advertentie