Delano toont vol trots de vlechten die hij binnenkort opstuurt naar Stichting Haarwens
Delano toont vol trots de vlechten die hij binnenkort opstuurt naar Stichting Haarwens Irene van Valen

Delano uit Houten liet 21/2 jaar zijn haar groeien en doneert het nu aan Stichting Haarwens

26 januari 2023 om 16:33 Mensen

HOUTEN De tien jarige Delano Grado liet tweeëneenhalf lang zijn haar groeien en doneert het aan Stichting Haarwens die pruiken maakt voor kinderen. Op oudejaarsdag 2022 ging de schaar er in. Hij bleef achter met een kort koppie en twee vlechten van 35 centimeter die hij binnenkort opstuurt.

,,Ik wilde mijn haar laten groeien, omdat ik lang haar mooi vind. Mijn moeder vertelde over de stichting waarna ik besloot mijn haar te laten groeien en te doneren”, zegt Delano. In die tijd kreeg zijn buurvrouw kanker. Er volgden behandelingen. Door haar raakte Delano extra gemotiveerd, want ze zei: ,,Al krijg ik niet jouw haar, het voelt alsof je het voor mij doet.”

WENNEN

Daniella Grado, Delano’s moeder, overwoog mee te doen. ,,Om toch in ieder geval een boblijn te behouden, moest ik mijn haar een half jaar langer laten groeien”, vertelt ze. Het idee om het haar tegelijk te doneren slaagde niet, want Delano wilde echt van zijn haar af. Hij vertelt: ,,Het hing tot op mijn broekrand en het was wel heel veel gedoe. Ik had klitten en moest altijd haasten bij het sporten, want ik moest eerst mij haar vast doen. Waar kinderen nooit iets zeiden van mijn lange haar, waren het vooral volwassenen waarbij ik moest uitleggen dat ik geen meisje was. Steeds vaker zei ik maar niks.” Nadat zijn haar geknipt was, moest Delano wennen: ,,Het voelde direct lichter aan mijn hoofd en kouder in mijn nek. Ik ben sneller klaar met douchen en voor het sporten. De beweging die ik maakte om het lange haar uit mijn jas of trui te halen bleef ik nog een tijdje automatisch maken, al was mijn haar kort”, lacht Delano.

AANMOEDIGING

Delano moedigt graag andere kinderen aan: ,,Wil jij ook je haar doneren aan kinderen? Zij maken al veel mee, jij kunt ze blij maken met jouw haar.” Per pruik zijn drie haardonaties nodig. De haren worden op de Filipijnen per haar vastgeknoopt aan een net waarvan later een pruikgemaakt wordt. Delano zal nooit weten wie zijn haar zal dragen. ,,Wat telt is dat een kind een pruik krijgt”, stelt hij. Naast het doneren van haar, wil Delano een bedrag van €1500,- bij elkaar krijgen om een pruik te laten maken. Hij haalde al €710,- op. U kunt meedoen via www.haarwensen.nl/acties/283/delanos-actie-voor-stichting-haarwensen. Daarnaast doneert AlbertHeijn Castellum in de maand augustus de opbrengst van de statiegeldflessen aan Stichting Haarwens.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie