Selina met haar eerste boek in de handen
Selina met haar eerste boek in de handen Irene van Valen

Houtense Selina Steinfelder (16) schrijft haar eerste boek, een oorlogsverhaal

Overig

HOUTEN Op 9 september kwam het boek ‘Het Noordoosten’ van de zestienjarige Selina Steinfelder uit. Het boek vertelt over twee Oekraïense vrouwen die verliefd worden op elkaar. Door de inval van de Russen en hun plicht mee te vechten in het leger, worden zij van elkaar gescheiden. Het verhaal volgt hen in de zoektocht naar elkaar met hulp van een sergeant die weet waar beide groepen zich bevinden. Vinden zij elkaar terug?

OORLOG Selina vindt de huidige boeken te stereotyperend. Daarom wilde ze iets unieks schrijven: ,,Ik wil homoseksualiteit normaliseren en schrijf er daarom over. Het heeft ook te maken met de zoektocht naar mijn eigen seksualiteit.” Daarnaast is Selina enorm geïnteresseerd in oorlogen en de vele diepe emoties die daarin voorkomen. Denk aan verdriet, pijn, maar ook blijdschap als een oorlog gewonnen is. Ze wilde zich er graag in verdiepen en meeleven. ,,Ik vind defensie en bijvoorbeeld F16’s ook interessant. Voor het schrijven van dit boek keek ik veel documentaires en volgde de actualiteiten rondom de oorlog in Oekraïne. Die oorlog was nog niet gestart toen ik aan mijn boek begon. Er was alleen dreiging.”

THERAPIE Selina schreef dit boek in vijf en een halve maand, terwijl ze nooit eerder zo’n project schreef. De aanzet kreeg ze op school: ,,Ik moest bij een foto een verslag schrijven van 300 woorden. Ik schreef met gemak een tekst van 1000 woorden. Mijn creativiteit nam een vlucht. Eenmaal thuis opende ik een tekst bestand, waarna het schrijven als vanzelf ging. Het bracht me in een andere wereld, dat voelde goed. Het leek wel therapie. Ik verheugde me er tijdens schooldagen op om thuis weer te schrijven en schreef om de dag vier uur lang aan dit boek. Het maakte dat ik me verwant voel aan de hoofdpersoon. Alsof het familie is.” Het boek ‘Het Noordoosten - Hoe er toch nog een lichtpuntje kan ontstaan aan het einde van de oorlog’ is te bestellen bij Boekscout met ISBN 9789464680522

advertentie
advertentie