Janine is trots op haar eerste boek en klaar voor het vervolg
Janine is trots op haar eerste boek en klaar voor het vervolg Irene van Valen

Schalkwijkse Janine Sturkenboom (16 jaar) schrijft haar eerste thriller

Mensen

SCHALKWIJK Met het eind van een verhaal in haar hoofd, besloot Janine Sturkenboom haar eerste boek te schrijven. Ze schreef het boek ‘Stroke of Genius’ in drie maanden tijd en ze geeft het uit via Boekscout YO.  Het schijven gaat door onder schooltijd. Tijdens het schrijfproces noteerde ze gedachten en ideeën in haar agenda of zelfs op het papier tijdens een toets. Later vroeg ze die toets terug om de aantekeningen over te nemen. Tijdens online lessen schreef ze op een ander scherm verder aan haar boek. ,,Dat wat in me opkomt moet ik direct opschrijven, want het verdwijnt zo snel als het komt.”

Irene van Valen

Hoewel de titel anders doet vermoeden is het boek Nederlandstalig. Achter op de cover staat de Nederlandse titel ‘Het geniale plan’. ,,Wie het boek leest, begrijpt waarom de titel Engels is”, zegt Janine. Het boek verhaalt over hoofdpersoon Frank die net klaar is met zijn opleiding tot undercoveragent en samen met twee mentoren op een drugszaak wordt gezet. Tijdens een inval gaat het mis, waarna de politie ziet hoe een drugsoorlog ontstaat. Frank bedenkt een geniaal plan om het drugslab alsnog ten onder te brengen. Ondertussen raakt hij zelf verweven in de drugswereld. Hij voelt zich deel van de familie en raakt onder de indruk van het geld dat ermee gemoeid is. Uiteindelijk wordt ook hij in de gaten gehouden, maar door wie en blijft hij trouw aan de politie of kiest hij voor de drugswereld?

THRILLER ,,Stroke of Genius is een thriller, maar bezorgt je geen slapeloze nachten”, verzekert Janine. Het boek bevat naast veel humor, een flinke plottwist en heeft een open eind. Janine belooft een volgend deel, dat volgens eigen zeggen spannender wordt. Wat dit boek volgens haar bijzonder maakt is dat het taalgebruik recht toe recht aan is en soms wat grof. ,,Ik ontdekte door het werk van de corrector dat er een verschil bestaat tussen spreektaal en schrijftaal en dat voor mij overbekende uitspraken niet echt Nederlands zijn, misschien zelfs Schalkwijks. De uitspraak ‘in de lel’, betekent in de sloot. Dat is blijkbaar geen goed Nederlands, maar voor mij een logische uitspraak die ik ken van mijn opa.” Verder leerde Janine veel over interpunctie en spelling en dat ‘hun’ een verboden woord is.”

DYSLEXIE Sinds groep zeven weet Janine dat zij dyslectisch is. Daardoor leest ze minder snel en heeft moeite met spelling en interpunctie. ,,Ondanks dat wilde ik toch dit boek schrijven, want dyslexie mag geen reden zijn om een goed verhaal niet te schrijven.” Na het schrijven boog haar docent Nederlands zich over het manuscript. ,,Daar heeft ze veel werk aan gehad. Ze moest iedere zin analyseren”, zegt Janine enigszins verlegen. ,,Ik ben haar heel dankbaar voor die hulp en leerde veel van haar correcties. Ik durf haar niet voor een volgend boek te vragen. Dan zoek ik iemand anders, want het is veel werk.”

VERVOLG Tijdens het kijken naar een film of het zien van een personage verliest Janine zichzelf in fantasieën die haar helpen in haar eigen verhalen. Tijdens het schrijfproces duikt ze in een andere wereld. ,,Ik zie het letterlijk voor me. Toen ik eens werkte aan een spannend stuk, kwam onverwacht mijn broer gekleed in zijn zwarte werkkleding binnen. Ik schrok enorm van hem.” Het schrijven loslaten lukt niet gemakkelijk. Dat blijkt, want ze wil twee vervolgdelen op dit boek schrijven en ze heeft twee andere verhalen klaarliggen. Stroke of Genius is te koop bij beide Readshops in Houten; online via uitgever Boekscout of door een mail te sturen naar janinesturkenboom@hotmail.nl

advertentie
advertentie