Hans Spaan
Hans Spaan Hans Spaan
vrijwilliger in beeld

Hans Spaan helpt bij Zorgspectrum

3 augustus 2021 om 11:45 Mensen

Vrijwilliger bij: Zorgspectrum

In werkzame leven: Bakker

Tijdens zijn werkzame leven werkte Hans Spaan als bakker en was hij vooral ‘s nachts aan het werk en sliep hij overdag. Weinig gelegenheid om onder de mensen te komen. Maar dat veranderde nadat hij was gestopt met werken en in 2017 op zoek ging naar vrijwilligerswerk. Via ‘van Houten&co’ kwam hij in contact met Marion Vermeulen van Zorgspectrum Houten. Kort daarna startte Hans als vrijwilliger bij het Haltnahuis.

PRAATJE EN GRAPJE Hans bracht de bewoners van en naar de eetzaal, een taak die hem op het lijf geschreven is. Hans maakt namelijk graag een praatje met de mensen, is altijd in voor een grapje en bezorgt de mensen zo een paar gezellige momenten op de dag. Inmiddels is hij twee ochtenden per week te vinden in Ervenstaete, waar mensen revalideren. Daar brengt hij de mensen van en naar de fysiotherapie. „Dan ben ik van kwart over negen tot kwart voor twaalf bezig, leuk hè?“ zegt Hans enthousiast, ,,De mensen zien even iemand anders en dat vinden ze fijn. Het is geweldig werk, ik ga altijd heel voldaan naar huis“.

DUOFIETS Het is duidelijk dat hij plezier in het werk heeft. Het Haltnahuis heeft hij niet helemaal achter zich gelaten. Twee middagen per week neemt hij bewoners mee met de duofiets. Dan zorgt hij voor een mooie route, die vaak spontaan ontstaat. Per middag gaat hij op pad met drie bewoners. Soms stopt hij even op een mooi punt, om de mensen te laten genieten van de omgeving. En onderweg is er natuurlijk ook weer tijd voor een praatje en een grapje. Eens per maand is er op zaterdagmiddag bingomiddag in het Haltnahuis; daar helpt Hans de mensen ook mee. „Dat is ook altijd heel gezellig“, zo vertelt hij.


MUZIEK Zelf haalt Hans ontspanning uit de muziek. Al 57 jaar is hij lid van Kunst en Arbeid, waar hij bas-tuba speelt. Bij het zogenoemde opstap-orkest van deze vereniging speelt hij ook altijd mee ter ondersteuning. Daarnaast speelt hij nog bij twee muziekverenigingen in Cothen en Vleuten en zingt hij in het kerkkoor Omnia bij rouw- en trouwdiensten.                                        

VRIJWILLIGERSWERK Hans haalt veel voldoening uit zijn vrijwilligerswerk. „Ik mis mijn werk helemaal niet“, zegt hij vol overtuiging, „ik ben helemaal blij met alles.“ Het zijn misschien op het oog kleine dingen die Hans doet, zoals ’even’ iemand naar de fysio brengen, even meekijken bij de bingo, maar ze zijn van onschatbare waarde. Er zijn altijd vrijwilligers nodig, die dit zouden willen doen.

Tegen iedereen die vrijwilligerswerk zoekt en de vacatures in de zorgcentra ziet, zou hij willen zeggen: ,,Het is geweldig als je met de mensen bezig bent. Dat moet je gewoon gaan doen, dat moet je ervaren!”.

door Truus Tibben

advertentie
advertentie