Karin met kat
Karin met kat Eigen foto
vrijwilliger in beeld

Karin van Breemen uit Houten zag kattenleed in coronatijd

28 juli 2021 om 15:43 Mensen

naam: Karin van Breemen

in het dagelijks leven: Projectleider

vrijwilligerswerk: katten trimmen (tijdens lockdown) bij Kater & Ko Kattenhotel en mobiele trimsalon

Karin is druk, heel druk. Van zichzelf en ook qua werk en afspraken. En daarnaast trekt ze zich het lot en het welbevinden van katten aan. Zo ontdekte zij tijdens de coronamaatregelen dat de katten het ook zwaar te verduren hadden. Waar de katten normaal overdag het rijk voor zich alleen hadden, gingen de baasjes nu thuis werken. Ook konden de katten niet voor onderhoud naar de trimsalon toe. En dat trimmen voor een kat van belang is, kan Karin niet genoeg benadrukken.

,,Vilt in de vacht is voor een kat heel naar, katteneigenaren weten vaak niet over het ontstaan van vilt en welke risico’s eraan verbonden zijn. De kat kan pijn hebben door de klitten die ontstaan en constant aan de huid trekken. De kat kan zich dan niet meer vrij bewegen en zo gaat het van kwaad naar erger. Ook zieke katten verzorgen hun huid niet optimaal en kunnen hulp gebruiken.

Ik ben naast mijn beroep als projectleider ook kattentrimster en kom normaal gesproken bij de klantjes thuis met mijn trimbus. Tijdens de coronamaatregelen was dat een periode niet mogelijk. Toen dat eindelijk weer mocht, schrok ik van wat ik aantrof! Katten die volledig vervilt waren en baasjes die er geen raad mee wisten. Maar er waren ook baasjes die tijdens de lockdown geen inkomen hadden en geen trimbeurt konden betalen. Ik kreeg in die periode ook veel herplaatsers op de trimtafel, dat vond ik zo schrijnend dat ik besloot aandacht te vragen voor het welzijn van de katten in deze tijd. 

Als het de mensen tijdens de lockdown niet lukte met de vachtverzorging, hielp ik graag, op afstand via internet, een handje mee. Ik vroeg de mensen om aan de bel te trekken als ze ontdekten dat de kat hulp nodig had en het baasje dit even niet kon ‘bekostigen’.”

,,Van nature ben ik erg begaan met het dierenwelzijn en dat blijkt ook uit het feit dat ik dit werk naast mijn huidige werk doe. Zo heb ik ook ervaren dat opvang voor katten tijdens de vakantieperiode vaak moeilijk is En omdat er te weinig plekken zijn voor de kattenopvang laten de eigenaren dan de kat dus maar gewoon thuis tijdens de vakantie. Als die kat goed verzorgd wordt door de buurvrouw of kennis, is dat natuurlijk geen probleem, maar ik zie het ook wel eens anders. Daarom heb ik besloten om naast mijn mobiele trimsalon ook een kattenhotel te starten. Ik heb lang nagedacht over de inrichting van het hotel en de kattenkamers. Wat is belangrijk voor een kat en zijn omgeving?

Uiteindelijk heb ik naar deze inzichten de kamers gebouwd en voorzien van speeltoestellen en ‘verstop’mogelijkheden. De katten mogen gedurende de dag een tijd in de speelkamer met allerhande uitdagingen. Het kattenhotel is deze zomer voor het eerst in gebruik genomen en mijn vermoeden was juist. Ik ben overstelpt door aanvragen!”

Door Rina Knopper

advertentie
advertentie