Het team van Join Us.
Het team van Join Us. Join Us

Eenzaamheid van alle leeftijden

2 januari 2022 om 10:45 Maatschappelijk

HOUTEN Eenzaamheid, iedereen heeft er in een bepaalde periode van zijn leven mee te maken. Toch denken veel mensen direct aan de oudere generatie. Dit is echter maar een klein percentage van alle eenzame mensen in Nederland. Eenzaamheid komt voor in iedere leeftijdscategorie. Sterker nog, kinderen, pubers en jongvolwassenen hebben er meer mee te maken dan je in eerste instantie denkt.

door Claudia Verbree

Buikpijn, hoofdpijn of andere onverklaarbare klachten. Veel kinderen kampen ermee. Vera Vandervesse is Voorlichter Eenzaamheid. Zij weet uit ervaring dat er achter dit soort klachtengevoelens van eenzaamheid schuil kunnen gaan. ,,Je niet gehoord of gezien voelen, kan leiden tot fysieke klachten”, vertelt Vera. ,,Ook bij kinderen vanaf jonge leeftijd. Dat kan allerlei oorzaken hebben, zoals een verhuizing, scheiding of er niet bij horen op school.” 

Vera maakt zich sterk voor bewustwording: ,,We moeten eens af van het stereotype beeld dat alleen oudere mensen te maken hebben met eenzaamheid. Gek genoeg zijn nu nog de meeste initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan gericht op deze groep.”

PRESTATIEDRANG De gemeente Houten betrekt alle leeftijden in hun aanpak tegen eenzaamheid. Zo is Join Us speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar. Dit landelijk initiatief is voor de coronapandemie opgezet om jongeren uit hun isolement te halen. Daphne van Dijk is jongerenwerker in Houten: ,,Eenzaamheid bij jongeren wordt vaak gelinkt aan corona, maar daarvoor bestond het net zo goed. Voor veel jongeren is het aangaan van sociale contacten een grote bron van onzekerheid.”

Er zijn op dit moment drie groepen. Eén voor de leeftijden van 12 tot 18 jaar en twee groepen voor 18- tot 25-jarigen. De groepen komen om de week samen in Jongerencentrum Enter. Iedere bijeenkomst is er een activiteit en volop gelegenheid om te poolen, ping-pongen, gamen of te praten met andere deelnemers.

Na je aanmelding volgt er een kennismaking. ,,Iedere jongere heeft een ander leerdoel”, vertelt Daphne. ,,De challenge die je met jezelf en met ons aangaat, is dus persoonlijk. We helpen je daarbij en je leert veel van de groep. Vriendschappen worden hier gesloten.” 

Na het behalen van je doelen, kun je zelfstandig aan de slag en stroom je vanzelf weer uit. Er zijn zoveel aanvragen dat de groepen zijn uitgebreid. Instromen kan doorlopend. Meld je aan via join-us.nu en kies je woonplaats of neem direct contact op met Join Us Houten door te bellen of appen naar 06–868225 42.

UIT DE TABOESFEER Vera Vandervesse pleit ervoor om eenzaamheid uit de taboesfeer te halen en te normaliseren. ,,Het woord is onnodig beladen en dat maakt het lastig om over te praten voor sommigen. Als je eenzaam bent, ben je geen slachtoffer. Het hoort gewoonweg bij het leven.”

Volgens Vera is het belangrijkste om het bespreekbaar te maken. Als je eenzame gevoelend hebt of als je het merkt in je omgeving. Ga het gesprek aan. Ook ouders en leerkrachten. Veel kinderen en jongeren die zich eenzaam voelen schamen zich vaak. ,,Op social media lijkt iedereen succesvol. Dat draagt niet bij aan een reëel beeld van hoe de maatschappij in elkaar steekt.” Het helpt ouders of leerkrachten om het gesprek op een rustig moment aan te gaan. Zonder oordelen en ongevraagde adviezen, maar met een luisterend oor en oprechte interesse.

Voel je je eenzaam? Ga het gesprek aan of vraag hulp. Kijk op hulpwijzerhouten.nl of mail voor meer informatie over de mogelijkheden naar healthy@healthyhouten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie