Guido en Martine ontmoetten elkaar in het Eetatelier om terug te kijken op hun medewerking aan het Zaterdagportret.
Guido en Martine ontmoetten elkaar in het Eetatelier om terug te kijken op hun medewerking aan het Zaterdagportret. Irene van Valen

Houten zijn we samen - portretten van inwoners

22 december 2021 om 11:45 Mensen

HOUTEN Om de week publiceren we een Zaterdagportret, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Komende week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’. Met organisatiecoach Guido Tettelaar en jongerenwerker Martine Broekema kijken we terug op wat het delen van hun verhaal hen bracht.

Het persoonlijke verhaal van Martine raakte mensen in haar omgeving en met wie ze werkt. ,,Hoewel ze me herkenden in het verhaal, vonden ze het vooral fijn om meer over mij persoonlijk te weten. Een stagiaire in het bijzonder vond het gaaf om mij zo groot in de krant te zien staan. Het was fijn om mijn verhaal te delen. Ik ben namelijk meer dan de jongerenwerker die men kent.” Hoewel Martine al vaker herkend werd door artikelen in de krant, ervaart ze nu dat vooral ouders makkelijker op haar af stappen. ,,Alsof ze nu weten dat ik echt oké ben. Het lijkt erop dat men me meer vertrouwt nu ze wat meer over mij weten. Ze laten hun kind met meer vertrouwen achter. Het lijkt alsof ik meer benaderbaar werd.”

Het lijkt erop dat men me meer vertrouwt nu ze wat meer over mij weten

EIGENHEID Door het portret is Martine er nog meer van overtuigd dat zij zichzelf mag zijn en blijven in het contact met jongeren en hun ouders. ,,Ik schaam me er niet voor dat ik aan mezelf heb moeten werken om er sterker er uit te komen. Openheid, eerlijkheid, dicht bij mezelf blijven en vertrouwen op mijn gevoel maken me sterker in mijn werk met de jongeren. Door eerst goed voor mezelf te zorgen, kan ik beter voor hen zorgen. Alleen dan kan ik het beste bieden dat ik heb.”

KOKEN Sinds kort kookt Martine met jongeren. Dat gebeurt onder begeleiding van Robert Pijnacker van de Krachtfabriek; Petion Cleton, een jongere van jongerencentrum Enter en Koen de Smedt, vrijwilliger van wijkcentrum Schoneveld. Hoewel ze zelf niet zo graag kookt, vindt ze dit een leuke manier om met jongeren op te trekken en met hen bezig te zijn. ,,Samen koken en eten verbindt. Het is lekker huiselijk bezig zijn.”

RUST Voor Guido was het portret een afsluiting van de afgelopen vijf jaar waarin hij werkte aan herstel van een burn-out. Hij deelde een kwetsbaar verhaal. ,,Hoewel ik er niet op uit was en het spannend vond om mijn verhaal zo eerlijk en open naar buiten te brengen, hielp het me. Door het te delen in de wetenschap dat anderen het lazen, voelde ik meer rust in plaats van in een kramp te schieten. Het lange verhaal dat ik vertelde tijdens het interview kreeg ik beknopt terug. Ik voelde niet langer de spanning die ik soms voelde als ik mensen mijn verhaal vertelde.”

Mijn openheid leidde tot gesprekken waarin mensen hun eigen verhaal durfden te vertellen

DAPPER Guido hoorde van familieleden en anderen dat zij nu beter begrepen wat de afgelopen vijf jaar in zijn leven speelde. Zij waardeerden zijn kwetsbaarheid. ,,Men vond me dapper. Mijn openheid leidde tot gesprekken waarin mensen hun eigen verhaal durfden te vertellen, zij voelden zich veiliger nu ze mijn verhaal kenden. Hiermee kwamen ook zij meer in hun eigen kracht. Het vergroot de verbondenheid, want we staan hier niet alleen in.”

LEUGEN Een vriend begreep niet waarom Guido zijn verhaal zo eerlijk deelde. Dat hij zich zo kwetsbaar opstelde kon alleen maar slecht zijn voor zijn carrière. ,,Dat idee is precies waar ik niet voor sta en dat ik wil ontkrachten. We moeten als mens af van het masker van alleen succes verhalen. Bij niemand van ons gaat het alleen maar goed. Social media geeft mensen het gevoel dat het bij anderen altijd goed gaat. Dat is een leugen. Wie houden we voor de gek? Dat wat je meemaakt, vormt je en dat laten zien maakt je sterk.”

OPENHEID Guido werkt sinds 1 december als zelfstandige vooral met jongeren. ,,Vanuit mijn eigen ervaring en traject kan ik makkelijker met hen communiceren. Ik schrik van het aantal jongeren met psychische problemen. Zij die hun emoties durven te tonen en bereid zijn te reflecteren zijn in mijn ogen de jongeren waar we mee verder komen. Martine sluit daarbij aan: ,,Je leert jezelf kennen door een burn-out, maar praat er dan vooral eerlijk over. Het is niet goed je te verstoppen. Openheid kan je kracht worden als je bereid bent je verhaal te doen.” Martine vertelt dat de Join Us groepen in deze waardevol zijn. Daar bespreken de jongeren openlijk waar zij tegenaan lopen. ,,Niet alleen herken ik veel, ik kan ook delen vanuit mijn ervaring. Jongeren hoeven zich niet langer te schamen, maar mogen zichzelf laten zien.” Zowel Martine als Guido gebruiken hun ervaringen in hun werk. ,,Wat je meemaakt vormt je tot wie je bent”, zei Guido. ,,Dat moet een plek krijgen, zodat je er beter mee kunt bewegen zonder in die kramp te schieten.”

Daar ga ik voor, anderen ontmoeten, aanmoedigen en aansporen

AANMOEDIGEN Wat volgens Guido niet onvermeld mag blijven, is dat hij door het portret iemand vond die zijn website schrijft. Als beginnend ondernemer, zoekt hij de juiste mensen om zich heen. Mensen die passen bij zijn denkwereld. Die hem iets gunnen zoals hij hen iets gunt. Mensen waar het niet gaat om geld of prestatie, maar het herkennen van de verbinding. Vandaaruit zet hij graag stappen om niet alleen zichzelf maar ook anderen verder te helpen. ,,Als iemand zich moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel om werk voor mij te kunnen doen, dan moedig ik dat aan. Het is toch leuk om iemand zo in de eigen kracht te zetten? Daar ga ik voor, anderen ontmoeten, aanmoedigen en aansporen. Het doet mij goed als de ander het goed doet. Het geeft zelfvertrouwen aan twee partijen.

SAMENWERKEN Guido zette een volgende stap tijdens dit interview en keek Martine aan: ,,Kunnen wij eens met elkaar in gesprek over samenwerken? De Krachtfabriek heeft faciliteiten voor jongeren en ik denk graag out of the box als het gaat om bedenken van mogelijkheden. Wij hebben mogelijkheden en wellicht dat er interessante activiteiten bedacht kunnen worden. Laten we eens kletsen op een woensdag.” Waarop Martine antwoordde: ,,Dat doen we zeker.” Houten doen we samen kwam daarmee onverwacht tijdens dit dubbelinterview in het Eetatelier boven tafel. Zo kan het werken.

PORTRETTEN Naast de portretten van Martine en Guido leest u de komende dagen gratis de online Zaterdagportretten van voetbalvoorzitter Udo Delfgou, vrouwen coach Fatima Bouyaziden, voorfietser van Fietsen voor mijn eten Christie de Vrij, Extinction Rebellion lid Jetske Goudswaard, imker Henk Vernooij, Landwinkel eigenaar Yvonne van Doorn en looptrainer Eddie Heerings.

Irene van Valen

advertentie
advertentie