Hepke Deelstra
Hepke Deelstra hebke
column

Heilstaat Houten

15 december 2021 om 08:26 Opinie Raadspraat

Tegen mijn vrienden zeg ik wel eens gekscherend dat ik in heilstaat Houten woon. Houten heeft namelijk alle gemakken van een stad, maar ook de rust en genot van een dorp. Nog elke dag verwonder ik mij over hoe alles in Houten is nagedacht. Ik fiets binnen een paar minuten naar station Castellum, mijn fiets kan daar gratis in een bewaakte(!) fietsenstalling en als ik zin heb kan ik op de Vijfwal heerlijk sporten. Ik ken geen plek in Nederland waar je twee keer sneller met de fiets naar de winkel kan, dan met de auto. Op het eerste gezicht lijkt alles dus goed voor elkaar in onze gemeente. Toch maak ik mij ook zorgen over een zaak wat niet zichtbaar is voor het oog: de jeugdzorg.

Mentale problemen zijn wijdverbreid. Niet alleen de tienermoeders en tienermeiden in het opvanghuis waar mijn vrouw en ik wonen, ook de jongeren die bij de Vuurtoren hun hangplek hadden, geven aan dat ze het zwaar hebben. Ze kunnen nergens naartoe. Het is daarom belangrijk dat er genoeg te doen is voor jongeren in Houten-Zuid. Corona maakt de situatie natuurlijk niet makkelijker. Het is dus kortom niet verbazingwekkend dat veel jongeren psychische problemen hebben. Terecht zegt psycholoog Marty den Hollander in het AD: ‘Van corona herstel je sneller dan van een depressie’. Maar wat kunnen wij allemaal doen?

Het gemeentelijk team samenleving werkt keihard om ervoor te zorgen dat we als gemeente de zorg kunnen leveren die we moeten geven aan jongeren, maar het team probeert tegelijkertijd de financiële tekorten niet te hoog op te laten lopen. Ik heb diep respect voor onze ChristenUnie-wethouder, die met beperkte budgetten toch veel weet te bereiken. Ik droom ervan dat iedereen in onze gemeente prettig kan wonen en leven. Een initiatief als Proef Houten stem mij erg hoopvol. Zij bieden een ontmoetingsplek ‘waar jij mag zijn wie je bent, en je thuis mag voelen’. Vanaf de volgende raadsperiode hoop ik als raadslid actief in te kunnen zetten voor al die kwetsbare jongeren. Het creëren van een heilstaat is per definitie onmogelijk, maar we kunnen wel proberen een gemeente te zijn waarbij we samen recht doen aan iedereen; met name de kwetsbaren.

Met vriendelijke groet,

Hepke Deelstra

Nr.2 kandidatenlijst ChristenUnie

advertentie
advertentie