Afbeelding
Tycho Muller@Photo Republic

De Rooy transport bedankt chauffeurs

11 december 2021 om 13:38 Maatschappelijk

HOUTEN Het was donderdag 9 december landelijk de dag van de Vrachtwagenchauffeur. Zo ook bij de Rooy transport in ’t Goy. Hier begint deze dag met een speciaal samengesteld lunchpakket voor onderweg. Hiermee wil de Rooy zijn chauffeurs in het zonnetje zetten en zijn waardering laten blijken voor al deze mensen die dagelijks doorwerken om Nederland draaiende te houden. 

door Rina Knopper

De nationale dag van de Vrachtwagenchauffeur startte feestelijk in Amersfoort. Tussen speciaal geplaatste wagens, waaronder ook een van De Rooy transport, lanceerde Samantha Steenwijk haar nieuw single ‘Ik ben op weg voor jou’. Samantha: Samantha Steenwijk over het lied: ,,Een paar maanden geleden kreeg ik de vraag of ik een ‘ lofsong’ wilde opnemen voor de vrachtwagenchauffeurs van ons land. Ik vind het een eer om hiervoor gevraagd te worden, want ik ben me heel bewust van het belang van vrachtwagenchauffeurs voor ons land. Zonder hen lagen de supermarkten niet vol, konden we niet online shoppen en zou ik ook geen optredens kunnen geven. De podia komen niet vanzelf van plaats A naar B.”

Groene pionier met een missie, Peter de Rooy vertelt over zijn bedrijf:  ,,Mijn vader en moeder zijn ooit met één vrachtwagen op deze plek begonnen. Toen voornamelijk met groente en fruit transport. Toen mijn vader helaas al op 54-jarige leeftijd overleed waren mijn broers en ik nog maar begin twintig, maar we hebben de draad opgepakt en hebben het bedrijf overgenomen. Mijn moeder is hier altijd blijven wonen en wij zitten momenteel op de plak wat vroeger woonkamer was.” Alhoewel de woonkamer inmiddels bij het moderne kantoor is betrokken, zijn er veel details van de oprichters van het bedrijf in de inrichting- als een soort eerbetoon- bewust bewaard gebleven.

De Rooy vervolgt: ,,Wij werken momenteel met 12 vervoerders samen. Vroeger reden al die vervoerders de stad Utrecht in, dat gebeurt niet meer. Nu verzamelen we deze goederen centraal in Nederland en rijden wij met één auto de stad in met die 12 pallets. Zo maken wij minder bewegingen, en zijn we duurzamer. Deze methode passen wij ook samen met andere vervoerders toe in steden in heel Nederland, maar ook in Europa. Omdat De Rooy transport kiest voor een duurzame bedrijfsvoering verlagen zij ook de CO2 footprint van hun klanten.”

IN HET ZONNETJE ,,Wij hebben nu drie elektrische vrachtauto’s. Dat bevalt prima en er zit minder onderhoud aan dan dat er aan diesels zit. Wij hebben zelf een batterij opslagsysteem gebouwd om de auto’s snel te kunnen laden en om te zorgen dat het netwerk niet overbelast raakt. ’s Nachts worden de auto’s ook geladen. Maar waar het deze dag voornamelijk om draait is om de vrachtwagenchauffeur in het zonnetje te zetten, maar óók om mensen te interesseren in het beroep Vrachtwagenchauffeur. Er is namelijk een enorm tekort aan chauffeurs en de branchevereniging hoopt door deze manier meer mensen te werven voor het vak.

Martin van de Vlies chauffeur bij de Rooy: ,,Ik werk nu drie jaar bij de Rooy en het bevalt uitstekend. Voorheen werkte ik bij defensie en daarna als chauffeur bij een bedrijf in Cothen. Of ik het aan kan raden om chauffeur te worden? Zeer zeker! De vrijheid en de afwisseling is fijn. Er zijn natuurlijk wel bepaalde regels binnen een bedrijf en je hebt wel tijden waarbinnen je moet rijden, maar dat is niet zo ingewikkeld. En qua uren is het tegenwoordig ook een flexibel beroep. Je kunt aangeven of je lange dagen wilt maken en een dag korter wil werken. Of je geeft aan dat je minder uren per dag wilt werken en op tijd thuis bent. Vroeger had het chauffeur vak ook de naam dat het een zwaar beroep zou zijn. Maar bijna al onze auto’s hebben een elektrische pompwagen zodat het ook minder zwaar is geworden. Neem nou die korrels voor die nieuwe kachels, die wegen 1200 kilo, of die Big Green Eggs…niemand zit vóór zijn huis te barbecueën niemand heeft die kachel op zijn stoep staan. Je moet altijd achterom met je lading. Dan zijn die pompwagens een uitkomst.”

VRIENDELIJK ,,In Amsterdam zijn ze oponthoud gewend en zien ze gewoon in dat er geladen of gelost moet worden. Het zijn natuurlijk ook spullen voor hen. Maar in andere grote steden is men minder geduldig als ik ergens de boel ophoud. Maar ik haal mijn schouders op, er is niks aan te doen, die spullen moeten nu eenmaal geleverd worden. Ik blijf altijd vriendelijk, ik ben het visitekaartje voor het bedrijf. Klantvriendelijkheid is dan wel vereist, je hebt de naam van het bedrijf op je auto en je kleding staan. Dat bedrijf vertegenwoordig je en die naam moet je hooghouden. Maar het vereist ook verantwoordelijkheid in het verkeer, Dat is er niet makkelijker op geworden. Iedereen fietst en loopt maar door. Mensen die met z’n drieën, onverlicht, naast elkaar rijden. Dat is wel een uitdaging. Maar alles bij elkaar genomen raad ik jongelui aan om het beroep vrachtwagenchauffeur te overwegen, het is de moeite waard! Wij hebben ook stageplekken, kom gewoon eens kijken?”

Afbeelding
advertentie
advertentie