Afbeelding
Foto: Shutterstock

Klein gokje in de hoop rijk te worden van crypto

10 december 2021 om 13:35 Partnercontent

Uit recent gepubliceerde onderzoeksresultaten van Ipsos blijkt dat in Nederland zo’n 1.2 miljoen mensen regelmatig bitcoins kopen, of in het verleden eenmalig geïnvesteerd hebben. Circa de helft van deze groep investeerders heeft voor niet meer dan 500 euro geïnvesteerd. Een groot deel van hen beschouwt de investering in digitale munten als een gokje, in de hoop deze investering in de toekomst met een flinke winst te kunnen verkopen. Over een ander deel van deze groep, een aanzienlijk kleiner deel overigens, maakt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich meer zorgen. Deze groep zou flink in de problemen kunnen geraken, als de koersen van digitale munten hard dalen.

Kopen van crypto is makkelijker geworden 

In de afgelopen jaren, sinds de rappe stijging in 2017, is het aantal investeerders wat crypto bezit toegenomen. Dit heeft onder meer te maken met het feit, dat het kopen van digitale munten makkelijker is geworden ten opzichte van vijf jaar geleden. Een platform als Bitvavo biedt de mogelijkheid om euro’s direct om te wisselen voor Bitcoin, Cardano of bijvoorbeeld Ethereum. Deze euro’s kunnen met iDeal aan het account van een gebruiker worden toegevoegd. Die eenvoud brengt risico’s met zich mee, als mensen zich niet bewust zijn van hun handelen. De AFM verwacht dat een groep van circa 100.000 mensen te grote risico’s neemt en als gevolg daarvan in de financiële problemen kan raken bij een crash op deze markt.

Beleggen met geld wat men kan missen 

Beleggingsplatforms raden investeerders ten zeerste aan om alleen met geld te beleggen wat men voor een langere tijd kan missen. Aan beleggen, zeker in een volatiele asset als crypto, zitten risico’s. De beurs, maar ook een valuta kan in een korte tijd flink in waarde dalen. Een investering met verlies verkopen betekent dat geplande aankopen mogelijk niet door kunnen gaan, als je ervan uit bent gegaan dat een initiële investering voor minimaal de aankoopwaarde verkocht kan worden. Gek is die gedachte niet, daar de koersen van zowel aandelen als digitale valuta de afgelopen jaren sterk zijn toegenomen. Gevaarlijk is het wel!

Voornamelijk jonge, hoogopgeleide mannen

Hetzelfde onderzoek van Ipsos toont aan, dat met name jonge, hoogopgeleide mannen investeren in digitale munten. Zo’n 8% van de Nederlandse burgers boven de 18 jaar oud bezit digitale munten. Overigens investeert een groot deel van deze groep niet alleen in digitale valuta, maar bijvoorbeeld ook in aandelen. Een goede spreiding van de portefeuille helpt de risico’s te verkleinen. Opvallend is dat van deze groep met 8% van de bevolking het grootste deel uit mannen met een leeftijd tussen 18 en 35 jaar bestaat. Van de mensen boven de 55 jaar oud belegt slechts 3% in digitale munten als Bitcoin en Ethereum.

advertentie
advertentie