Petitie 'Zeg JA tegen vluchtelingen in Houten' aangeboden aan burgemeester Gilbert Isabella
Petitie 'Zeg JA tegen vluchtelingen in Houten' aangeboden aan burgemeester Gilbert Isabella Annette Stolk - de Vries

Petitie ‘Zeg JA tegen vluchtelingen in Houten’ aangeboden aan burgemeester Gilbert Isabella

23 januari 2024 om 20:39 Maatschappelijk Opvang asielzoekers Houten

HOUTEN Voorafgaand aan de raadsvergadering van 23 januari is de petitie ‘Zeg JA tegen vluchtelingen in Houten’ aangeboden aan burgemeester Gilbert Isabella. De petitie ging op 8 december 2023 online en is uiteindelijk 5075 keer ondertekend. 

door Annette Stolk – de Vries 

Simon Knepper, Koos Koster, Selina Ünal, Joyce Rookhuizen, Jetske en Lex Goudswaard namen het initiatief tot deze petitie nadat het college van burgemeester en wethouders had besloten een pas op de plaats te maken met betrekking tot de Houten Hub; de beoogde opvang van 150 spoedzoekers, 175 asielzoekers en huisvesting van drie maatschappelijke organisaties in Houten-Oost. Ter ondersteuning van de petitie publiceerden de initiatiefnemers op 2 januari het pamflet ‘Daarom JA’ waarin ze aan de hand van tien stellingen hun pleidooi voor een snelle realisatie onderbouwen. 

VERDEELDHEID Na de pas op de plaats eind november van het vorige jaar is het college zich aan het beraden hoe het nu verder moet. Wethouder Sander Bos (VVD) was portefeuillehouder van dit dossier, maar hij gaat de politiek verlaten om aan de slag te gaan als adjunct-directeur bij NFO, de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Donderdag 25 januari wordt Daan Vermeulen geïnstalleerd als zijn opvolger. Hem wacht de zware taak het dossier weer vlot te trekken. Inmiddels lijkt er tussen de coalitiepartijen (ITH, VVD, NatúúrlijkHouten en SGP) verdeeldheid te zijn ontstaan over de beoogde opvang. Fractievoorzitter Willen Zandbergen van Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) liet vorige week weten meer te zien in de opvang van statushouders verdeeld over Houten. Fractievoorzitter Eef Stiekema (VVD) en Marian Aanen (NatúúrlijkHouten) lieten in de dagen daarna blijken niet gelukkig te zijn met dit voorstel.

PETITIE De petitie ‘Zeg JA tegen vluchtelingen in Houten’ werd dinsdagavond in de drukbezochte hal van het gemeentehuis aangeboden door Simon Knepper. Hij riep het college op het plan voor de Houten Hub, al dan niet in aangepaste vorm, zo spoedig mogelijk uit te voeren. Hij bood de ondertekende petities aan in een koffertje. Knepper: ,,Dit koffertje staat symbool voor wat een vluchteling slechts kan meenemen.” Burgemeester Isabella nam het koffertje in ontvangst en beloofde de gemeenteraad van de ondertekende petities op de hoogte te brengen. 

advertentie
advertentie