De recent gestarte petitie ‘Zeg ja tegen vluchtelingen in Houten’ is inmiddels 850 keer ondertekend.
De recent gestarte petitie ‘Zeg ja tegen vluchtelingen in Houten’ is inmiddels 850 keer ondertekend. Annette Stolk

Petitie: zeg ja tegen vluchtelingen in Houten

9 december 2023 om 11:01 Maatschappelijk Tips van de redactie Opvang asielzoekers Houten

HOUTEN Een aantal inwoners van de gemeente Houten is een online petitie gestart vóór de opvang van 175 (kansrijke) vluchtelingen in Houten. De petitie is een reactie op het besluit van het college van B en W om het raadsvoorstel voor de tijdelijke opvang van 150 spoedzoekers, 175 asielzoekers en de huisvesting van drie maatschappelijke organisaties op een weiland nabij de Binnenweg/Rietdijk in Houten in te trekken.

Annette Stolk-de Vries

Op verzoek van een groot deel van de gemeenteraad maakte het college vorige week pas op de plaats en ging het plan terug naar de tekentafel. Er bestond nog teveel onduidelijkheden, onder anderen over de veiligheid, aantallen en financiering. Dit besluit kwam mede tot stand na hevige weerstand vanuit de Houtense samenleving. Een petitie tegen de komst van de beoogde opvang werd meer dan 5000 keer ondertekend. Op een zeer druk bezochte inloopavond over dit thema liepen de emoties soms hoog op.

‘NOOD IS TE HOOG’

De recent gestarte petitie ‘Zeg ja tegen vluchtelingen in Houten’ is inmiddels 850 keer ondertekend. ,,De nood onder deze mensen is te hoog en ons dorp te groot en welvarend om uitstel te rechtvaardigen”, stellen de opstellers van de petitie. Ze constateren verder dat er een schreeuwende behoefte bestaat aan huisvesting voor vluchtelingen en woningzoekenden en dat het veelbelovend is om de (tijdelijke) huisvesting voor de Houtense woningzoekenden te combineren met die voor vluchtelingen en de drie maatschappelijke organisaties (het DoorGeefLuik, de Voedselbank en de Krachtfabriek). Bovendien vinden ze dat veel van de aangevoerde bezwaren van tegenstanders van het plan niet op feiten berusten. Ze verzoeken de gemeente om het oorspronkelijke plan voor de ‘Houten Hub’, al dan niet in aangepaste vorm, zo snel mogelijk ten uitvoer te brengen.

DRAAGVLAK 

Het college van B en W heeft eerder al laten weten zich te blijven inzetten voor de grote maatschappelijke opgave van tijdelijke huisvesting. Ze gaat de komende periode gebruiken om te verkennen binnen welke kaders er draagvlak is voor de tijdelijke huisvesting van woningzoekenden, asielzoekers en de drie maatschappelijke organisaties.

Ga voor de petitie naar https://petities.nl/petitions/zeg-ja-tegen-vluchtelingen-in-houten?locale=nl

advertentie
advertentie