Daan Vermeulen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Daan Vermeulen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Annette Stolk

Daan Vermeulen nieuwe wethouder in Houten

12 januari 2024 om 15:29 Politiek

HOUTEN Daan Vermeulen (33) is door de Houtense VVD voorgedragen als opvolger van wethouder Sander Bos. Vorige maand liet Bos weten de Houtense politiek na vier jaar wethouderschap op 1 februari te verlaten. Een kennismaking met zijn beoogd opvolger die, als alles volgens plan verloopt, 25 januari als nieuwe wethouder wordt geïnstalleerd.

Annette Stolk-de Vries

Daan Vermeulen was op terugreis van een vakantie in Oostenrijk en Duitsland toen hij in de auto gebeld werd door Sander Bos. Het was Bos die vertelde in hem zijn opvolger te zien. Vermeulen: ,,Dit kwam voor mij als een volslagen verrassing. Ik had hier nog nooit over nagedacht. In mijn hoofd zat geprent: je wordt eerst raadslid en daarna kun je wethouder worden. Later in die middag sprak ik fractievoorzitter Eef Stiekema en ook hij liet weten in mij de opvolger van Sander te zien.” Voor de Houtense VVD is Vermeulen dan ook geen onbekende. Hij is in verschillende functies actief geweest, onder andere als voorzitter van de VVD-afdeling Houten.

Sinds 2016 woont Vermeulen met zijn vrouw Kirsten en zwarte labrador met veel plezier in Houten. Daarvoor woonden ze in Amsterdam, maar op zoek naar meer rust en ruimte kwam Houten als nieuwe woonplaats in beeld. ,,Ik kom zelf van oorsprong uit Waalwijk, een plaats die in vele opzichten te vergelijken is met Houten. Waalwijk is een stad met 50.000 inwoners, maar heeft ook nog steeds het dorpse karakter. Net als Houten kent men elkaar en is de sociale cohesie groot.”

OPLEIDING

Vermeulen studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij in het ziekenhuis in Gelre en op de afdeling orthopedie van het St. Antoniusziekenhuis in Leidsche Rijn. ,,Ik vond het daar heel erg leuk, maar niet leuk genoeg om het werk te blijven doen. Het ontbrak mij aan de passie die collega’s wel hadden om een kruisband één micrometer preciezer terug te plaatsen. Daarnaast zag ik het ook niet zitten om mij binnen de orthopedie te ‘superspecialiseren’, zoals tegenwoordig gewoon is. Na nog een coschap huisartsgeneeskunde komt Vermeulen min of meer bij toeval terecht in de ICT in de zorg. Hierin is hij twee jaar werkzaam totdat hij door een loopbaancoach wordt gewezen op de publieke gezondheidszorg en kennis maakt met het vak infectieziekten. ,,Midden in coronatijd ben ik bij de GGD gaan werken als arts infectieziektebestrijding. Ik vond het gelijk leuk en interessant, waarna ik besloot de specialistenopleiding tot arts maatschappij en gezondheid te gaan volgen.”

Deze opleiding gaat Vermeulen nu onderbreken om als wethouder aan de slag te kunnen gaan. ,,Het is goed als er door mensen uit een bepaald vakgebied een brug geslagen wordt naar een bestuursfunctie. Dat zou wat mij betreft vanuit de volksgezondheid vaker kunnen. Ik zou het toejuichen als medisch specialisten die een bepaalde leeftijd hebben bereikt hun kennis zouden inzetten op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld bij een zorgverzekeraar of het RIVM. Door hun schat aan kennis en ervaring kunnen ze bijdragen aan het oplossen van problemen.”

OPVANG

Vertrekkend wethouder Bos laat een zwaar en moeilijk dossier achter voor Vermeulen. De beoogde opvang van 150 spoedzoekers, 175 asielzoekers en de huisvesting van drie maatschappelijke organisaties in Houten-Oost heeft de afgelopen weken tot veel commotie in de Houtense samenleving geleid. Vermeulen: ,,Nadat de beoogde opvang aan de Essenkade om financiële redenen niet door kon gaan is het naar mijn gevoel lange tijd heel stil geweest rondom dit thema totdat ineens Houten-Oost uit de hoge hoed kwam. Ik begrijp de schrikreactie die dat bij bepaalde mensen teweegbracht heel goed. De emoties die hierbij loskomen vind ik heel reëel, of die nu van voor -of tegenstanders komen. Mijn voornaamste taak zal worden die twee kampen en de rest van Houten bij elkaar te brengen en tot een oplossing te komen.”

Vermeulen is duidelijk in zijn boodschap dat de opvang er gaat komen. ,,We hebben als gemeente een morele plicht hiervoor zorg te dragen. Daarbij is het belangrijk de regie te houden. Dan kunnen we namelijk zelf bepalen waar de opvang komt en wie er komt.” Hij refereert daarbij aan de schrikbeelden uit Budel en Ter Apel. ,,De overlast wordt hierbij altijd uitgelicht. De 1900 mensen die in Ter Apel zitten die geen overlast veroorzaken daar hoor je niets over. Het gaat altijd over de 100 die wel overlast veroorzaken. Die emotie is er ook in Houten en daarmee moeten we aan de gang. Nogmaals, ik snap die emotie, maar we moeten de mensen ook laten zien wat we al aan opvang in de gemeente hebben gedaan en hoe goed dat gaat. Door middel van goed overleg met elkaar moeten we tot een goede oplossing zien te komen.”

Lees ook: https://www.houtensnieuws.nl/lokaal/politiek/997205/daan-vermeulen-33-namens-de-vvd-voorgedragen-als-wethouder-in

advertentie
advertentie