EnergieRijk Houten viert haar eerste lustrum, Katrin Larsen, Mick Zwart en Geurt Breukink zijn trots op de behaalde resultaten.
EnergieRijk Houten viert haar eerste lustrum, Katrin Larsen, Mick Zwart en Geurt Breukink zijn trots op de behaalde resultaten. Annette Stolk - de Vries

Energierijk Houten viert haar eerste lustrum: ,,De eerste vijf jaar hebben we wat moois neergezet, maar we gaan niet verzanden in routine”

1 december 2023 om 09:34 Duurzaamheid

HOUTEN Op 7 december bestaat EnergieRijk Houten vijf jaar. Katrin Larsen en Rens de Man zijn de initiatiefnemers en oprichters. In 2018 brachten zij dit inwonersinitiatief tot stand met als doel inwoners van Houten met informatie en diensten te ondersteunen bij de verduurzaming van hun woning. De organisatie werkt inmiddels met meer dan 80 vrijwilligers die met hun kennis en kunde al duizenden huishoudens hebben bijgestaan. 

door Annette Stolk – de Vries

In haar wijk de Hoeven mobiliseerde Katrin, als één van de initiatiefnemers, mensen om gezamenlijk iets te gaan doen aan verduurzaming. Dit leidde tot ‘De Hoeven Energie’. Dit werd in korte tijd een heel groot succes en trok meteen veel vrijwilligers en bezoekers aan van binnen en buiten de wijk. We blikken met Katrin, Mick Zwart (deelnemer van het eerste uur, externe communicatie en energiebespaarcoach) en Geurt Breukink (energieambassadeur en bestuurslid van de stichting) terug op het eerste lustrum van EnergieRijk Houten en kijken vooruit naar de toekomst. 

SUCCES

Katrin: ,,Het grote succes van ‘De Hoeven Energie’ bracht mij op het idee om Houten breed iets te organiseren. Dat werd in 2018 de start van de stichting EnergieRijk Houten.” Uitgangspunt hierbij was het een vrijwilligers/bewonersorganisatie te laten zijn, maar tegelijkertijd was de insteek ook om continuïteit te bieden op het gebied van administratie, organisatie en communicatie. Hiervoor was het nodig een klein aantal professionals aan te stellen. Met steun van het servicepunt Energie van Natuur en Milieufederatie Utrecht, de gemeente en het duurzaamheidsfonds kwam dit in orde. In januari 2019 werd met behulp van een grote groep al het eerste EnergieBespaarCafé georganiseerd. 

Door het nemen van kleine maatregelen en door verandering van gedrag kunnen al snel energiebesparende en dus geld besparende maatregelen genomen worden.

VERDUURZAMEN

EnergieRijk Houten is een organisatie voor bewoners door bewoners. Energiebespaarcoaches gaan graag het gesprek aan met huurders of inwoners met een laag inkomen over de vraag hoe woningen het makkelijkst kunnen worden verduurzaamd. Mick: ,,Door het nemen van kleine maatregelen en door verandering van gedrag kunnen al snel energiebesparende en dus geld besparende maatregelen genomen worden.” Energieambassadeurs bemannen op hun beurt het EnergieBespaarCafé. Geurt is daar één van. ,,De EnergieBespaarCafés zijn met name bedoeld voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen. We helpen de mensen met het maken van keuzes. We kunnen bijvoorbeeld een lijst van betrouwbare leveranciers aanleveren. Daar hebben mensen veel behoefte aan.” 

ONTZORGEN

De energieambassadeurs verzorgen bovendien presentaties, informatieavonden, workshops en ze bezoeken Verenigingen van Eigenaren. Er is een speciaal warmscanteam actief en men verzorgt collectieve inkoopacties voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Katrin: ,,De ervaringsdeskundigen proberen met hun kennis inwoners van de gemeente Houten zoveel mogelijk te informeren en te ontzorgen bij het verduurzamen van de woning, wat aansluit bij het doel van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn.” Mick: ,,Door onze vaste activiteiten weet men ons steeds beter te vinden. Op die manier hebben we door de jaren heen al duizenden mensen bereikt.” Geurt noemt de collectieve inkoopacties van zonnepanelen. ,,Alleen vorig jaar al hebben wij voor ongeveer 600 huishoudens de aanvragen begeleid.”

Het kost ons energie, maar we krijgen er nog meer energie voor terug

ENERGIE

,,Een goed klimaat is de basis van ons bestaan”, vertelt Katrin. ,,Als dat niet op orde is, zijn alle andere problemen niet relevant. Het is daarom ook zo boeiend om te zien wat je met elkaar kan bereiken. Ik geloof niet in die druppel op een gloeiende plaat. Je kan met elkaar zoveel positieve beweging brengen. We moeten met elkaar de duurzaamheidsopgaven zien te bereiken.” ,,Het kost ons energie, maar we krijgen er nog meer energie voor terug”, vult Mick aan. ,,Samen met bewoners hieraan werken is gewoon geweldig. Onze vrijwilligers zijn daarbij van onschatbare waarde. Zij zijn ons goud.” Geurt: ,,Daarnaast is een goede organisatie en communicatie van groot belangrijk om succesvol te kunnen zijn.” 

ACTIE KOMEN

Alle drie zijn ze het erover eens dat inwoners een stip op de horizon nodig hebben bij het verduurzamen van hun huis. Mick: ,,Wij merken dat veel bewoners in de wachtstand zitten en zich eerst afvragen wat de gemeente gaat doen voor hun wijk. Hoe bijvoorbeeld van het aardgas af te komen. Behalve voor de wijk De Polders heeft de gemeente daarvoor echter voorlopig nog geen concrete plannen. Dat wil niet zeggen dat bewoners zelf nog niets aan verduurzaming kunnen doen. Wij kunnen ze daar heel goed bij helpen en ondersteunen in de wetenschap dat de gemeente daar erg voor open staat. Bewoners moeten zelf in actie komen, er is veel meer mogelijk dan ze denken.” 

TOEKOMST

De globale ontwikkelingen dagen EnergieRijk Houten uit hun acties te blijven evalueren. ,,Energieprijzen of een energieplafond, de politiek, alles heeft invloed op wat wij doen. Daar moeten we in mee blijven bewegen. Er komen ook steeds meer financieringsmogelijkheden, zeker ook voor mensen met een kleine beurs. Daar kunnen wij ook bij helpen”, legt Katrin uit. Mick: ,,De eerste vijf jaar hebben we wat moois neergezet, maar we gaan niet verzanden in routine. We blijven kijken naar veranderende behoeftes en omstandigheden. Er moet nog veel gebeuren, we gaan er tegenaan. Maar eerst is er op 7 december een feestelijke bijeenkomst met alle vrijwilligers waarbij we terugkijken op vijf mooie jaren, maar waar we vooral ook vooruit gaan kijken.” 

advertentie
advertentie