Afbeelding
-

Energiefestival Houten wil jong én oud inspireren en enthousiasmeren

16 november 2023 om 12:01 Duurzaamheid

HOUTEN Het is zover: de tweede editie van Energiefestival Houten staat voor de deur. Van 24 t/m 30 november worden er in Houten allerlei activiteiten georganiseerd die in het teken staan van het verduurzamen van je woning, het besparen van energie en klimaat. Een thema dat vaak klinkt als een moetje, maar met het Energiefestival Houten maken we het leuk en positief!

De wereld waarin we leven verandert. De gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Elk jaar breken we nieuwe records, met de droogste zomer, de warmste winter of de natste maand. Ook lees je elke dag in het nieuws wel iets over de stijgende energieprijzen. De noodzaak voor duurzamer leven én bewuster gebruik van energie wordt hiermee steeds duidelijker. Maar wat kun je als bewoner of bedrijf zelf doen? Hoe ga je zelf aan de slag met het besparen of opwekken van energie?

Vaak is er meer mogelijk dan je denkt en zijn kleine stapjes of kleine veranderingen het begin van iets groters. Natuurlijk zijn er landelijke initiatieven en campagnes, maar ook bij jou om de hoek, hier in Houten zijn er veel duurzame, groene initiatieven, ondernemers en andere organisaties speciaal voor alle inwoners van de gemeente Houten. Laat je tijdens de tweede editie van Energiefestival Houten door hen inspireren en enthousiasmeren!


HET KAN OOK LEUK ZIJN

Vind je energie besparen lastig en vervelend? Dat kan anders! Het Energiefestival Houten is positief en leuk: je mag aan de slag met het besparen van energie, maar niks moet. En leren over energie en het klimaat kan ook hoopvol en leuk zijn. Daarom organiseren we op zondag 26 november in samenwerking met de Protestantse Kerk Houten een kerkdienst over klimaat én hoop. Nieuwsgierig wat de kerk te zeggen heeft over dit thema? Kom dan naar één van de ochtenddiensten. Ben je buiten de kerk toe aan een positieve en enthousiaste blik op het thema energie besparen en klimaat? Kom dan op zondagavond 26 november naar de Climate Comedy Improvisatieshow in theater Aan de Slinger. Theatergroep Parnassos -de winnaars van het Nederlandstalig Studententheatersport Kampioenschap 2022- vertoont deze avond een improvisatievoorstelling met onverwachte plots, grappige dialogen en rare typetjes. Zonder script, zonder regisseur en zonder pardon maken de acteurs ter plekke een scène. Als de spelers vragen om een suggestie, dan mag de hele zaal mee beslissen. Een locatie? Een relatie? Een aanleiding? Roept u maar!


HET ENERGIEBESPAARCAFÉ DENKT MET JE MEE

Heb jij een (huur)woning en ben je benieuwd hoe je met kleine of grotere ingrepen ook energie kan besparen, en daarmee je energierekening kan verlagen? Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november kun je in het EnergieBespaarCafé meer te weten komen over hoe jij energie kan besparen in én om je huis. Van vragen over kleine energie-bespaarmaatregelen tot de isolatie van je huis, HR++-glas, zonnepanelen, ventilatie of een warmtepomp: de energieambassadeurs duiken graag samen met jou in je vraag om te zien wat de beste oplossing voor jouw huis is.

ALS HUISEIGENAAR JE HUIS VERDUURZAMEN?

Wil jij je huis verduurzamen, maar heb je geen idee waar je zou moeten beginnen of welke bedrijven je kunnen helpen? Kom dan naar de Energiemarkt op zaterdag 25 november! Tijdens de Energiemarkt presenteren lokale ondernemers hun producten en diensten op het gebied van energiebesparing en verduurzaming, van zonnepanelen tot aan isolatiemateriaal of warmtepompen. Ook is er een financieel adviseur aanwezig, en er is info over subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je huis. Nog meer inspiratie na de energiemarkt? Doe dan mee met de rondleiding door de Ecowijk Mandora, ook op zaterdag 25 november!

INSPIRATIE VOOR BEDRIJVEN


Er gaat geen maand voorbij of ondernemers of netbeheerders slaan alarm want het stroomnet is overvol. De komende jaren kunnen (grote) bedrijven zich op veel plekken niet meer vestigen. Een energiehub is hiervoor en slimme oplossing! Impact Houten organiseert daarom op dinsdag 28 november een kennissessie rondom energiehubs voor bedrijven. Ben jij benieuwd of deelname aan een energiehub interessant is voor jouw bedrijf of jullie bedrijventerrein? Sluit dan aan bij deze kennissessie.

OOK LEUK VOOR KLEINTJES

Energie besparen klinkt als iets voor grote mensen. Maar niets is minder waar! Iedereen kan energie besparen en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen. Dus ook voor de jonge Houtenaren zijn er activiteiten! Zo nodigen we alle kinderen uit om mee te doen aan de kleurwedstrijd, waarmee ze op ontdekkingstocht gaan en leren wat je aan energiebesparing kan doen in en rondom huis. Als de kleurplaat voor 1 december wordt ingeleverd bij het Energiehuis Houten, maken ze bovendien kans op een mooie prijs. Ook zijn alle kinderen van harte uitgenodigd bij de Kinder Energie Disco op vrijdag 25 november. Tijdens deze disco wordt je eigen energie omgezet in discolicht! Hoe harder je trapt, hoe meer discolicht er gaat zijn! Na de Energiedisco nog niet genoeg geleerd over energie? Kom dan naar de Energieworkshop van de TechniekFabriek op donderdag 30 november! Hier leren de kinderen van alles over duurzame energie (vooraf aanmelden, vol is vol).


GRATIS EN VOOR IEDEREEN


Dit is slechts een greep uit het hele programma. Het doel van het Energiefestival Houten is om iedereen, jong én oud te inspireren en enthousiasmeren. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk voor alle inwoners uit de gemeente Houten, met uitzondering van de Climate Comedy Improvisatievoorstelling (tickets zijn 5,- euro voor volwassenen, t/m 18 jaar gratis). Nieuwsgierig naar het hele programma? Ga naar www.energiefestivalhouten.nl. Hier lees je meer over alle activiteiten en hoe je je kan aanmelden. Bij welke activiteit gaan we jou zien?


Samen naar een energieneutraal Houten
In 2040 wil de gemeente Houten energieneutraal zijn. Dat wil zeggen dat we alle energie die we verbruiken, lokaal en duurzaam wordt opgewekt. Dit sluit aan bij de doelen van het Nationale Klimaatakkoord. In Houten zijn verschillende bewonersinitiatieven actief bezig met de energietransitie. De gemeente is hier ontzettend blij mee. Want zonder de hulp van Houtense inwoners, bedrijven en instellingen gaat het niet lukken om energieneutraal te zijn in 2040. Zo zorgen we er samen voor dat iedereen -ook in de toekomst- zeker is van energie, zijn energierekening kan betalen en dat we klimaatverandering tegengaan.

Het Energiefestival Houten wordt georganiseerd door deze verschillende bewonersinitiatieven, die zich allemaal op hun eigen wijze inzetten voor een energieneutraal Houten: !mpact Houten, EnergieRijk Houten, Opgewekt Houten, Ecowijk Mandora, Energiehuis Houten, Coöperatie Duurzaam Eiland en het Duurzaamheidsfonds. Zij organiseren het Energiefestival Houten met steun van de gemeente Houten. Zij bieden u ook dit artikel aan.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie