Bewoners van de Polders in gesprek over het aardgasvrij maken van de wijk. Wethouder Van Ruitenbeek kijkt aandachtig toe.
Bewoners van de Polders in gesprek over het aardgasvrij maken van de wijk. Wethouder Van Ruitenbeek kijkt aandachtig toe. Annette Stolk - de Vries

Wordt de Polders de eerste aardgasvrije wijk van Houten?

30 maart 2023 om 16:40 Duurzaamheid Tips van de redactie

HOUTEN Wordt de wijk de Polders de eerste aardgasvrije wijk van Houten? Daarover wil de gemeente samen met de inwoners van de wijk in gesprek. Houten heeft de ambitie om in 2040 volledig energieneutraal en aardgasvrij te zijn. Huizen in Houten-Zuid zijn al goed geïsoleerd en daarom liggen in die wijken de grootste kansen op succes. De Polders is door de gemeente uitgekozen als beoogde startwijk om als eerste aardgasvrij te worden. 

Annette Stolk – de Vries

Vier bewonerssessies verdeeld over twee avonden organiseert de gemeente om van bewoners van de Polders te horen hoor zij aankijken tegen een aardgasvrije wijk. De eerste bewonersavond werd op 29 maart gehouden in cultuurhuis Schoneveld. De gemeente kwam uit op de Polders, omdat onderzoek in Houten-Zuid uitwees dat die wijk één van de meest kansrijke wijken is om aardgasvrij te maken. Naast goede isolatie van de huizen is gebleken dat veel mensen binnen nu en vijf jaar de cv-ketel moeten of willen vervangen. Bovendien ligt de wijk dichtbij een alternatieve warmtebron, zoals water dat ruim voorhanden is in het Amsterdam-Rijnkanaal. 

Wij willen graag van u horen waar u zorgen liggen en wat u nodig heeft om uw huis aardgasvrij te maken.”

GESPEK Wethouder Paul van Ruitenbeek (Energietransitie) gaf tijdens de bewonersavond aan dat de gemeente graag samen met inwoners wil beginnen aan het proces om de wijk aardgasvrij te maken. Daarbij wordt eerst de vraag gesteld hoe inwoners tegenover het aardgasvrij maken van de wijk staan. Van Ruitenbeek: ,,We begrijpen heel goed dat dit voor u spannend kan zijn en dat u bezorgd bent. Wij willen graag van u horen waar u zorgen liggen en wat u nodig heeft om uw huis aardgasvrij te maken.” 

KRITISCH Dat er veel vragen en zorgen zijn bij bewoners bleek uit de discussies die in kleine groepen aan diverse tafels werden gevoerd. Veel zorgen zijn er over de betaalbaarheid van de energietransitie. ,,Hebben mensen het geld wel om de omwenteling te maken? En wat te doen met nog goed werkende apparatuur? ,,We hebben net een hybride cv-ketel aangeschaft met een warmtepomp. We gebruiken nu al nauwelijks gas”, liet Marcella de Jager weten. Zorgen zijn er ook over het geluidsniveau van warmtepompen. ,,Hebben mijn buren straks geen last van mijn warmtepomp?”. 

Wij zien de noodzaak vanuit het oogpunt van klimaat en voelen de noodzaak voor een volgende generatie.

POSITIEF Positieve geluiden waren er ook te beluisteren. De familie Werner staat positief tegenover de plannen om de wijk aardgasvrij te maken. ,,Wij zien de noodzaak vanuit het oogpunt van klimaat en voelen de noodzaak voor een volgende generatie.” Zij zien een belangrijke taak weggelegd voor de gemeente om met goede voorlichting de energietransitie te begeleiden, zodat inwoners niet alles zelf hoeven uit te zoeken. Dat is ook de inzet van de gemeente. ,,Door samen te werken willen we het voor iedereen haalbaar en betaalbaar laten zijn.”

POLDERPLAN Alle ideeën en opmerkingen die tijdens de avonden worden opgehaald om de Polders aan te wijzen als startwijk worden verwerkt in een ‘Polderplan’ dat voorgelegd gaat worden aan de gemeenteraad. Voor dit proces is twee jaar uitgetrokken. Van Ruitenbeek was blij met de inbreng en de reacties van inwoners. Hij hechtte er nog aan te benadrukken dat er voor dit project geen enkele relatie is met Eneco. ,,Wij gaan als gemeente de gaskraan niet dichtdraaien. Wij willen met u in gesprek over hoe we de beweging naar aardgasvrij kunnen maken.”

Op 6 april staan er nog een bewonersavond gepland en tot en met 12 april staat de ‘Warmtekeet’ in de wijk. Hier kunnen bewoners ook terecht met vragen en opmerkingen. 

advertentie
advertentie