Dick Looyé
Dick Looyé Mieke van Rooijen

College de Heemlanden en Houtens volgen richtlijnen GGD al niet in alle gevallen

Corona

HOUTEN Zeker honderd leerlingen van Houtens en College de Heemlanden en zo’n tien leerkrachten zaten deze week thuis. Dat is lastig, zeker omdat het toetsweek was op de Heemlanden. Bestuurder Dick Looyé hoopt dat het OMT vandaag een versoepeling van het quarantainebeleid adviseert, maar wil ook niet te snel gaan. ,,Er zijn toch veel leerlingen ziek.” 

door Agnes Corbeij

Op alle middelbare scholen in Nederland is het hangen en wurgen om alle toetsen af te kunnen nemen en alle leerlingen aangesloten te houden. Vandaag komt het Outbreak Management Team met een advies over het quarantainebeleid voor leerlingen op school. Dinsdag maakt het kabinet bekend welk besluit ze zal nemen, ook over dit onderwerp. 

TE STRENG Ook bij College de Heemlanden was het toetsweek afgelopen week. Dick Looyé, directeur-bestuurder van Houtens en College de Heemlanden: ,,De toetsweek is lastig verlopen. Tientallen leerlingen moeten meerdere toetsen inhalen. Dat wordt organisatorisch nog een hele kluif.” 

Looyé vindt de richtlijnen van de GGD zoals die er nu liggen te streng. ,,Zodra er drie leerlingen positief getest zijn, moet de hele klas naar huis. Ook moeten de leerkrachten die les gegeven hebben aan deze klas in quarantaine. Als we dat zouden doen, zouden we de school moeten sluiten.”

Dat wil Looyé niet. ,,We bekijken het per geval. Als er op één dag drie leerlingen positief testen, gaat de klas naar huis. Maar als er maandag een geval zich meldt en woensdag nog twee, doen we dat niet altijd. We sturen ook niet alle leerkrachten naar huis. Als ze lichte klachten hebben wel meteen natuurlijk, maar als ze gevaccineerd zijn en zich er zelf prettig bij voelen, blijven ze gewoon aan het werk op school.” Onder leerkrachten is wel angst voor hun eigen gezondheid. ,,Maar deze is minder dan vorig jaar, door de vaccinaties.”

SCHADELIJK Aan het NRC vertelde OMT-lid en kinderarts Károly Illy: „Er worden nu zó veel klassen naar huis gestuurd. Dat is schadelijk voor kinderen en het is naar mijn overtuiging niet nodig. Kinderen worden nauwelijks ziek van de Omikronvariant.”


College de Heemlanden - Hans van der Vlugt

Hoe de quarantaineregels worden versoepeld, daar wilde Illy in het NRC van donderdag nog niet op vooruitlopen. Wel wijst hij op andere maatregelen: meer gebruik van sneltesten bijvoorbeeld, ook voor jongere leerlingen. „We zullen iets moeten verzinnen, waarbij we de veiligheid in acht houden en tegelijkertijd zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk naar school kunnen.”

AANSLUITING Looyé zou het prettig vinden als de werkwijze van de GGD iets versoepelt, zoals ze dat zelf al doen, zodat het beleid weer aansluit bij de praktijk op deze twee scholen. Maar veel verdere versoepelingen ziet Looyé ook niet zitten. ,,We zijn de afgelopen tijd lange periodes dicht geweest. Nu zijn we open en zijn er veel leerlingen ziek. Dat is toch zorgelijk. Het dragen van mondkapjes in school is vervelend in school, vinden zowel leerlingen als leerkrachten, maar het maakt toch uit.”

advertentie