De 'Onderwijsprijs-2568' werd ontvangen uit handen van Robert Strijk, gedeputeerde van de provincie Utrecht.
De 'Onderwijsprijs-2568' werd ontvangen uit handen van Robert Strijk, gedeputeerde van de provincie Utrecht. College de Heemlanden

College de Heemlanden krijgt Nationale Onderwijsprijs 2021 uitgereikt

5 november 2021 om 13:30 Onderwijs

HOUTEN College de Heemlanden in Houten heeft donderdagmiddag de Nationale Onderwijsprijs 2021 voor de provincie Utrecht ontvangen. Deze prijs is uitgereikt door de heer Robert Strijk, gedeputeerde van de provincie Utrecht. De prijs is ontvangen voor de vernieuwende bovenbouw op de school. Deze vernieuwende bovenbouw wordt ook wel atheneum-plus genoemd, waar leerlingen verrijkt en versneld hun vwo-diploma kunnen behalen. 

VERRIJKING ,,De leerlingen zijn elke dag in ieder geval van 9.00 tot 15.00 uur op school, waar zij zelfstandig en met coaches werken aan hun schoolvakken en vaardigheden, zoals bijvoorbeeld executieve functies. Omdat zij minder contacturen in de week hebben, hebben zij meer tijd om zelf planningen te maken, stof te versnellen of zelfs te verrijken. Bij verrijking kun je denken aan (buitenland-)stages, proefstudeermodules aan universiteiten en het doen van extra vakken en cursussen”, vertelt Rosine Scheirs, interim afdelingsleider van o.a. Atheneum-plus.

TROTS ,,College de Heemlanden is heel blij en trots dat ze deze eerste prijs heeft gewonnen. Zij is nu automatisch genomineerd voor de landelijke ronde van de Nationale Onderwijsprijs. Een landelijke jury bepaalt uiteindelijk wie de Nationale Onderwijsprijs in ontvangst mag nemen en zich twee jaar lang ‘de beste school van Nederland’ mag noemen.”

JURYRAPPORT Een stukje uit het juryrapport: ‘Passend onderwijs voor (meer)begaafde leerlingen is een uitdaging op de Heemlanden – en daarin staat men zeker niet alleen… Het zijn leerlingen die vaak te weinig aandacht krijgen, wat zelfs tot schooluitval kan leiden. Een onderbelicht probleem waar (internationale) onderzoeken meermalen op gewezen hebben. Veel scholen bieden hun zeer getalenteerde leerlingen tegenwoordig dan ook extra mogelijkheden aan, maar de Heemlanden gaat duidelijk een stap verder dan je van een VO-school mag verwachten. In vrij korte tijd is een hecht, schoolbreed en goed functionerend onderwijssysteem geïmplementeerd, waarin aandacht voor cognitieve en sociale ontwikkeling hand in hand gaan. Team, schoolleiding, ouders en leerlingen werken nauw samen om het geheel tot een succes te maken. Het reeds eerder ingezette verrijkt en versnel VWO in de onderbouw wordt op vaardige wijze doorgetrokken in de klassen daarna. Dat maakt dit project speciaal. Dit alles onder het motto: ‘Succes gaat niet over het resultaat, het gaat over wat je leert op de weg er naartoe’.

Leerlingen uit de Atheneumplus/de vernieuwde bovenbouw, samen met op links Rosine Scheirs (interim afdelingsleider van o.a. Atheneum-plus) en op rechts Daniëlle Hagg (coördinator Atheneum-plus).
advertentie
advertentie