De eindexamens beginnen maandag, met aanpassingen wegens corona
De eindexamens beginnen maandag, met aanpassingen wegens corona College de Heemlanden

Examens maandag van start, met extra tijd, extra herkansing en de optie om één vak te laten vallen

15 mei 2021 om 10:00 Onderwijs

HOUTEN Maandag beginnen de eindexamenleerlingen in heel Nederland met het maken van hun examens. Wegens corona gaat dit iets anders dan normaal. De examens worden verdeeld over een langere periode, leerlingen krijgen een extra herkansing en ze mogen één vak niet laten meetellen voor de einduitslag.

door Agnes Corbeij

Vorig jaar werd er helemaal geen examen afgenomen, waardoor leerlingen ineens te horen kregen dat ze geslaagd of gezakt waren. Zonder examenstress, zonder feestjes, stunt of examenreis. Dit jaar kan er meer, maar helemaal normaal is het examen nog niet. Het LAKS (Landelijke Actie Komitee Scholieren) en de VO(Voortgezet Onderwijs)-raad lieten de minister in januari al weten dat er afspraken gemaakt moesten worden. 

ONHOUDBAAR Door de coronamaatregelen van het afgelopen schooljaar hebben veel scholieren zich niet goed kunnen voorbereiden op de examens. Als het examen gewoon afgenomen zou worden als andere jaren, voorzagen LAKS en de VO-raad dat er veel leerlingen zouden zakken. Ze noemden de examens zoals deze in januari nog gepland stonden ‘onhoudbaar’. 

Daarom kwamen er aanpassingen. Ten eerste worden de examens verspreid over een langere periode. Normaal gesproken zijn er twee tijdvakken, één voor de examens en één voor de herexamens. Dit jaar zijn er drie tijdvakken. De examens worden gemaakt in tijdvak 1 en/of 2, die keuze ligt bij de leerlingen. De herexamens worden gemaakt in tijdvak 2 en/of 3. 

Wij merken geen extra stress bij leerlingen en hopen vooral dat leerlingen niet ziek worden vlak voor of tijdens de examens

Het eerste tijdvak start maandag en loopt door tot 1 juni. Het tweede tijdvak loopt van 14 juni t/m 25 juni en het derde tijdvak loopt van 6 t/m 9 juli. Door de examens te verspreiden, hebben de leerlingen meer tijd om te leren of bijles te nemen. 

EXTRA HERKANSING Een tweede aanpassing is dat leerlingen een vak extra mogen herkansen. Normaal gesproken mag het examen van één vak opnieuw gedaan worden, dit jaar zijn dat er twee. Bovendien mogen de leerlingen na de herkansingen één vak niet mee laten tellen voor de einduitslag. Dit mag echter geen kernvak zijn. Op havo en vwo zijn de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Op het vmbo is alleen Nederlands een kernvak.

Voor leerlingen bieden de regels meer lucht. Van de school en leerkrachten wordt wel weer extra inzet gevraagd. Zij hebben meer nakijkwerk en zitten een langere periode in de examentijd. Uiteraard moeten de scholen ook rekening houden met de 1,5-meter regel. Er moet dus genoeg ruimte zijn op school om de examens af te nemen. 

GEEN EXTRA STRESS College de Heemlanden in Houten neemt de examens daarom af in de sporthal van school. Directeur bestuurder Dick Looyé is positief over de aankomende periode. ,,Wij merken geen extra stress bij leerlingen en hopen vooral dat leerlingen niet ziek worden vlak voor of tijdens de examens.”

Ook het Revius in Wijk bij Duurstede neemt de examens af in de gymzaal. Directeur bestuurder Sven Baaijens is positief over de aankomende periode. ,,We merken geen extra stress, maar gewoon gezonde examenstress. We kijken er met vertrouwen naar uit. Het extra werk voor docenten zit vooral in de extra nakijkronde, dat is natuurlijk vervelend, maar het extra tijdvak is voor leerlingen wel heel gunstig, dus dat doen we graag. We hebben dit jaar onze gymzalen omgebouwd tot examenzalen. Normaal gesproken zijn de examens in onze eigen leerhuizen, die zijn groot genoeg. Maar nu niet, vanwege de anderhalvemeterregel. Tapijtje op de grond en zo is het zowaar nog een beetje knus geworden.”

advertentie
advertentie