Ron Grillet heeft het faillissement aangevraagd voor restaurant MIRO
Ron Grillet heeft het faillissement aangevraagd voor restaurant MIRO Agnes Corbeij

Ron Grillet van MIRO in Houten: ‘Ik zou het weer precies zo doen’

6 oktober 2022 om 08:45 Achtergrond

HOUTEN Vorige week vroeg restaurant MIRO het faillissement aan. Het avontuur van ondernemers Ron Grillet en Miriam de Jong heeft drie jaar geduurd, waarin corona een hoofdrol speelde. Niet alleen maakte de pandemie het sommige periodes heel lastig om financieel het hoofd boven water te houden, ook lag Ron zelf afgelopen winter negen dagen in coma op de IC.

door Agnes Corbeij

In december 2019 opende restaurant MIRO op Het Plein in Houten. Ron en Miriam boden een mix van de traditionele en moderne Indonesische keuken. De naam van het restaurant is een samentrekking van hun beider voornamen. Vol enthousiasme begonnen zij aan dit avontuur. 

TELEVISIE De afgelopen drie jaar zijn zeker avontuurlijk geweest, maar niet altijd in de positieve zin van het woord. Vlak na de start kwam de eerste lockdown door corona, waardoor het restaurant lange tijd dicht was of alleen maaltijden kon laten afhalen en bezorgen, terwijl de huur wel gewoon betaald moest worden. Ron en Miriam kregen in januari 2021 bezoek van Herman den Blijker en Annemarie van Gaal, die met hun programma Crisis in de Tent kwamen helpen.

Het kan best zijn dat ik in de schuldhulpverlening kom. Dat is dan maar zo.

In die tijd merkte het stel dat hun relatie flink op de proef werd gesteld door de aanhoudende financiële problemen. Miriam ging weer aan het werk in haar oude beroep, mondhygiëniste. Ze stapte uit de bv en woont inmiddels ook elders, om de relatie en de zaken meer gescheiden te houden.    

ZIEK Voor kerst 2021 werd Ron zelf besmet met covid-19. ,,Ik heb negen dagen in coma gelegen op de IC. Toen ik wakker werd, stonden drie dochters en vriendin huilend naast mijn bed. Ik vroeg me af of dit de hemel of de hel was.” Tien dagen later kon Ron naar huis, in een rolstoel, met rollator. 

Door de maanden heen herstelde Ron, maar het gaat langzaam. ,,Ik heb veel kansen moeten laten liggen. Ik keek naar een leeg Plein op Koningsdag en Bevrijdingsdag, ik wilde van alles organiseren, maar ik was er fysiek niet toe in staat.” Inmiddels is Ron grotendeels hersteld, maar niet helemaal. ,,Ik mis nog 10 of 20 procent energie. Als ik de trap opgelopen ben, lijk ik wel 80 jaar oud.” 

Ook al is corona nu voor het restaurant geen direct probleem meer, de financiën zien er niet rooskleurig uit. ,,We hoopten op een goede zomer, maar iedereen ging het land uit omdat het weer kon, waardoor ons restaurant niet vol zat.”

KOSTEN Daar komen de zorgen voor sterk gestegen kosten, veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne, bij. ,,Vorige maand schrok ik al van van afrekening van de energieleverancier. Toen betaalden we 800 per maand. Dat wordt nu 2800 per maand. Ik vraag me dan meteen af hoeveel porties saté dat is. En alles stapelt op. Personeelskosten, inkoop, huur.”  

De energierekening wordt 2800 per maand. Ik vraag me dan meteen af hoeveel porties saté dat is.
Een maand geleden hakten Ron en Miriam de knoop door. ,,We betaalden het salaris en besloten, dit willen we niet meer, die financiële onzekerheid. Ik heb het faillissement aangevraagd. Het is nu aan de curator.” Ook privé heeft Ron geleend voor de zaak. ,,Het kan best zijn dat ik in de schuldhulpverlening kom. Dat is dan maar zo. Ik ga gewoon weer aan het werk om eruit te komen.” Ook verliest hij zijn woonruimte, boven het restaurant.

MENSELIJK Ron ziet de afgelopen jaren niet als alleen maar kommer en kwel. ,,De zaak heeft ons ontzettend veel mooie menselijke momenten opgeleverd. Een jongen van zeventien kwam in de eerste lockdown naar me toe. Hij hoefde geen loon te ontvangen zolang het restaurant dicht was. Hij was echt met ons begaan. Dat is zo mooi.”

Ook nu het doek is gevallen voelt Ron veel bijstand. ,,Het is een rollercoaster van afscheid en loslaten. Een vrouw uit het dorp kwam iedere week twee kippetjes halen. Ze kwam dat voor het laatst doen, met tranen in haar ogen. ‘Wat moet ik nu?’ Het ging natuurlijk niet alleen om de kip, maar vooral om het sociale momentje. Dat is wel wat we wilden bereiken, wat het heel dubbel maakt.”

ZAKELIJKER Ron heeft geen spijt van het avontuur. ,,Achteraf gezien had ik soms wat zakelijker moeten zijn misschien. Richting mijn huurbaas in coronatijd en richting personeel soms. Maar aan de andere kant past dat helemaal niet bij mij en wil ik zo niet werken. Dus zou ik het weer precies zo doen.”


MIRO is per direct gesloten - Agnes Corbeij

Ook al is Ron zijn huis kwijt, zijn geld, zijn restaurant en heeft zijn relatie er zwaar onder geleden, hij blijft positief. ,,Als er een deur dicht gaat, gaat een andere deur weer open. Ik ga nu opnieuw kijken naar wat ik echt wil doen. Het coachen en begeleiden van jongeren ligt me heel goed, dat deed ik ook in de keuken. Daar ga ik een opleiding in volgen. Ik geloof erin dat er gaandeweg iets prachtigs op mijn pad zal komen.”    

RECEPTENBOEK Verder wil Ron door met catering en het inzetten van foodtrucks en geeft hij vlak voor kerst een receptenboek uit. ,,Ik heb twintig recepten, foto’s en ben op zoek naar de juiste uitgever. Een titel heb ik nog niet, maar die komt vast ook vanzelf.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie