Martijn van Dijk in De Groeverij met een foto van zijn goede vriend Arie Hoekwater
Martijn van Dijk in De Groeverij met een foto van zijn goede vriend Arie Hoekwater Agnes Corbeij
video

Martijn van Dijk brengt eerste single uit, op de 75e verjaardag van overleden Arie Hoekwater

5 maart 2022 om 08:00 Muziek

HOUTEN Martijn van Dijk (38) brengt op donderdag 10 maart zijn eerste single uit, bij platenzaak De Groeverij in Houten. Het is een bijzonder nummer, genaamd Dear Friend, dat gaat over de 25-jarige vriendschap tussen hem en de bekende Houtenaar Arie Hoekwater, die afgelopen zomer overleed. Op 10 maart zou hij 75 jaar geworden zijn.

door Agnes Corbeij

Arie Hoekwater was in Houten in de jaren 80 voornamelijk bekend als voorzitter van de jeugdschaakvereniging en als conciërge van basisschool De Stek. Hij organiseerde schaaktoernooien in De Engel en zorgde ervoor dat de Russische schaker Viktor Kortsjnoj naar Houten kwam. Ook trad hij bij verschillende gelegenheden op als muzikant, onder meer in de muziektent op Het Plein.

BEATLES Martijn was 12 toen hij Arie leerde kennen. ,,Mijn ouders waren muziekliefhebbers, mijn vader was groot fan van The Beatles. Er was in die tijd een optreden van de lokale band de Beukenbrothers in de Kleine Geer. Daar leerden ze elkaar kennen. Arie vond het leuk dat een jongere als ik geïnteresseerd was in muziek uit de jaren 60.”


Arie Hoekwater en Martijn van Dijk, een aantal jaar geleden. - Archief Martijn van Dijk

Een jaar later kreeg Martijn een gitaar op zijn verjaardag. ,,Ik kon helemaal geen noten lezen en vroeg me af wat ik ermee moest.” Achteraf gezien bleek het een fantastisch cadeau te zijn. ,,Arie gaf me iedere zondag gitaarles. Het eerste liedje dat ik leerde was Mull of Kintyre van Paul McCartney.” 

VRIENDSCHAP Er rolde een bijzondere vriendschap uit. Behalve gitaarspelen, leerde Martijn ook schaken van Arie. ,,Die zondagen begonnen met een uurtje gitaarles, maar aan het einde van de dag moesten mijn ouders me komen halen. Zo gezellig was het altijd. We luisterden graag de Dik Voormekaar Show. Soms gingen we ook een stuk fietsen.” Vier keer traden ze samen op. ,,Een keer op mijn middelbare school de Heemlanden. Daarvan heb ik laatst de video terug gevonden.”


Behalve de liefde voor muziek uit de jaren zestig, deelden Arie en Martijn ook de liefde voor auto’s en autorijden. ,,Arie was vroeger rij-instructeur geweest. We maakten soms ritjes. We zijn ook vaak samen op vakantie geweest, twee of drie dagen naar Twente, Limburg, zeg het maar. We deelden dezelfde humor.” Arie was geen makkelijk mens. ,,Hij was psychisch ingewikkeld. Hij was ook grotendeels afgekeurd om te werken.”

VERLIES Martijn zijn moeder overleed toen hij 16 jaar oud was. ,,Dat was vreselijk. Het komt nooit uit als je moeder overlijdt, maar dat is een hele nare leeftijd.” Ook Arie had mensen verloren in zijn leven. ,,Daarin vonden we elkaar ook. Dan gingen we samen naar het graf van zijn zus bijvoorbeeld, om een bloemetje neer te leggen. Nadat mijn oma overleed in 2016 gingen we ook samen naar haar graf.”

Martijn verhuisde een aantal jaar geleden naar Den Bosch. ,,Sindsdien zag ik Arie wel minder, maar als ik naar mijn vader ging, kwam ik vaak ook even bij Arie en hij kwam ook wel in Den Bosch.” In die tijd schreef Martijn veel liedjes over verdriet. ,,Daar kon ik mijn emoties in kwijt.” Arie stelde voor dat hij ook eens een liedje zou schrijven over iets leuks, over hun vriendschap bijvoorbeeld. ,,Dat heb ik gedaan. Hij kon er eigenlijk niet naar luisteren, het was te gevoelig.”


Arie Hoekwater en Martijn van Dijk, in de jaren 90. - Archief Martijn van Dijk

Het is precies dat liedje dat Martijn nu uitbrengt, Dear Friend. ,,Vlak voor corona kwam ik in contact met Paul Verschuur, docent op de rockacademie in Tilburg. Ik wilde meer maken van mijn liedjes, ik speel zelf alleen gitaar. We hadden meteen een goede klik. Paul vertaalt de ideeën die ik in mijn hoofd heb naar complete liedjes.” Ook leert hij Martijn met een andere insteek muziek te maken. ,,Ik schreef altijd vanuit mijn emoties. Paul gaf me de opdracht om een liedje te maken waarin twee verschillende mensen hun verhaal vertellen.” 

MINEUR Een onderwerp was snel gevonden. ,,Arie en ik beleefden de coronaperiode heel verschillend.  Arie was heel bang, ik mocht ook lange tijd niet bij hem komen omdat ik in Brabant woonde. Hij was echt in mineur en werd steeds negatiever. Zelf ben ik optimistischer. Ik zie ook heel goed wat er allemaal wel kan. Daar heb ik toen een nummer over geschreven, What will the world look like tomorrow.”

Arie vertelde dat hij geen gitaar kon spelen, omdat zijn vingers niet meewerkten.

In maart 2021, op Arie zijn verjaardag, zag Martijn hem voor het laatst. Afgelopen zomer kreeg Martijn een verontrustend telefoontje vanuit Houten. ,,Arie vertelde dat hij geen gitaar kon spelen, omdat zijn vingers niet meewerkten. Ook klonk hij vreemd aan de telefoon. Ik heb met zijn buurvrouw gebeld, ook zij was bezorgd. Ik heb hem gezegd dat hij de huisarts moest bellen, maar dat heeft hij nooit gedaan.” In de nacht die daarop volgt overlijdt Arie. 

BEGRAFENIS Martijn heeft de begrafenis voor Arie geregeld. ,,Met zijn familie had hij niet veel contact. Zij wisten dus niet veel over hem. Ik heb ook de muziek geregeld en heb uiteindelijk ook zelf gitaar gespeeld en gezongen, Imagine van John Lennon. Een vriend speelde op de piano. Ook Dear Friend heb ik laten horen.” 

Inmiddels is Martijn  onder de artiestennaam Martin D. Jr. bezig een EP op te nemen met vijf nummers, maar hij begint op 10 maart met Dear Friend, vanuit De Groeverij, platenwinkel en koffiebar aan het Achterom, waar Arie ook graag kwam. ,,Ik vind het mooi om dit op zijn 75e verjaardag te doen.” De Groeverij is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Arie Hoekwater en Martijn van Dijk, in de jaren 90.
Arie Hoekwater en Martijn van Dijk, een aantal jaar geleden.
advertentie
advertentie