Bas Nijhuis (l), Evert de Graaf (m) en Danny Makkelie (r) met het 1e uitgereikte Fairplay zone bord)
Bas Nijhuis (l), Evert de Graaf (m) en Danny Makkelie (r) met het 1e uitgereikte Fairplay zone bord) Rimco Viejou

Eerste nieuwe KNVB ARAG FAIRPLAY uitgereikt aan FC Delta Sports ‘95

12 januari 2023 om 19:15 Voetbal Tips van de redactie

HOUTEN Op de dag van de FAIRPLAY, organiseerde de KNVB en partner ARAG een bijeenkomst op de sportcampus in Zeist voor alle amateurscheidsrechters van Nederland. Een vakinhoudelijke dag waarbij WK scheidsrechter Danny Makkelie en Eredivisie collega Bas Nijhuis ook de tijd namen om F.C. Delta Sports ’95 te belonen met een fotomoment.

Als sinds 2014 is F.C. Delta Sports ‘95 KNVB-ARAG Fairplay gecertificeerd. Een keurmerk voor professioneel arbitragebeleid waar de vereniging, als één van de 90 clubs in Nederland, volgens voorzitter Cees Hogenes heel erg trots op is. Dit is terug te zien in begeleiding, opleiding van (jeugd)scheidsrechters, waardering, uitrusting en de wijze waarop arbitrage beleid een plek heeft binnen de vereniging. Hogenes: ,,Alles wordt hiervoor periodiek samengevat in een tweejarig beleidsplan dat de volledige steun van het bestuur heeft”. De Houtense club kreeg daarvoor al, als eerste vereniging, het nieuwste Fairplay Zone bord uitgereikt door Pascal Egelbertink, KNVB verenigingsadviseur arbitrage West. Om het grote belang ervan te benadrukken, poseerden de bekende scheidsrechters met het uitgereikte bord naast Evert de Graaf, een van de drie scheidsrechtercoördinatoren van Delta.

UITDAGING

Makkelie die op het afgelopen wereldkampioenschap voetbal in Qatar twee belangrijke wedstrijden floot, begon net al zoveel anderen ook bij zijn lokale vereniging. ,,Het leek mij leuk om te fluiten en een wedstrijd aan te voelen. Ik moest leiderschap tonen op het veld en het ook nog in goede banen leidden. Dat was niet altijd makkelijk, maar juist een uitdaging en vond dat al vanaf jongst af aan erg leuk.”

NIJHUIS TIP

Om 32.000 wedstrijden per week draaiende te houden is de rol van de scheidsrechters essentieel. Zonder scheidsrechters geen voetbal en geen fairplay op de Nederlandse voetbalvelden. Nijhuis heeft ook nog een tip voor elke scheidsrechter: ,,Acteren kun je tijdelijk, jezelf zijn altijd. Spelers prikken snel door je heen als je een rol speelt. Blijf daarom altijd jezelf en kopieer geen gedrag”. De Graaf: ,,Een certificaat krijgen is niet zo moeilijk, maar het op vereiste niveau laten blijven al die jaren des te meer. Wij mogen ons rijk rekenen met zes scheidsrechterbegeleiders die om beurt begeleiden. Die doen dat met veel passie en daar plukken niet alleen de overige (jeugd)scheidsrechters de vruchten van, maar ook de spelende teams.” Veel informatie dat kan leiden tot certificering is ook gedeeld met o.a. plaatsgenoot S.V. Houten. Goed scheidsrechterbeleid helpt tenslotte elke vereniging.

advertentie
advertentie