Cees Hogenes nog als voorzitter van FC Delta Sports'95
Cees Hogenes nog als voorzitter van FC Delta Sports'95 Joep von Berg

Cees Hogenes wil stoppen als voorzitter van FC Delta Sport ‘95: ‘Eerst met andere voorzitters gebeld’

21 februari 2022 om 19:11 Voetbal

HOUTEN Cees Hogenes (65) is van zins afscheid te nemen als voorzitter van FC Delta Sport ‘95. Hij wil tijd voor zijn kleinkinderen. Probleem: een opvolger dient zich nog niet aan. Voorlopig blijft hij dus op zijn post. ,,Ik loop niet zomaar weg.” Een interview met Cees over het wel en wee van de club en zijn voorzitterschap.

 door Chris Reinders

Groepjes voetballers sloffen deze zaterdagmiddag door de poort van FC Delta Sports’95 aan de Kruisboog. Sommigen opgewekt, anderen maken een wat somberder indruk. Eenmaal boven in de bestuurskamer leert een blik op de velden dat de voetbalpret nog niet voorbij is: de geel-blauwe tenues van de thuisclub domineren het beeld. Na een hartelijke begroeting serveert Cees koffie en neemt vervolgens plaats aan de lange tafel die prominent middenin de kamer staat. 

In de Volkskrant vandaag ( zaterdag 19 februari ) staat naar aanleiding van de eigendomsperikelen rondom het voetbalstadion van NEC in Nijmegen: ‘emoties spelen een grote rol in het bedrijfsmodel van een professionele voetbalclub.’ Is dat ook het geval bij een amateurclub als Delta Sports?

,,Zeker. We zijn nu een kwart eeuw oud en binnen de vereniging hebben we het meubilair. Laten we het zo maar noemen. Ik hoor daar zelf trouwens ook bij. Die mensen zijn al jarenlang betrokken bij de club en reageren meteen als er iets is wat Delta mogelijk in negatieve zin raakt. Emoties spelen een rol: op sportief vlak tijdens een wedstrijd, maar ook bij besluiten in de ledenvergadering.”

Jullie presenteerden in de zomer van 2020 een zogenoemde business case. Daarin staat dat de club met ‘gerichte investeringen meer verantwoord gebruik wil maken van de faciliteiten van het voetbalcomplex.’ Hoe ver is de uitvoering van de plannen?

,,We hebben vijf speerpunten beschreven. Een ervan was de vervanging van ons licht. De conventionele lampen gebruikten veel energie en gaven te weinig licht. Dat punt hebben we inmiddels gerealiseerd. Als je om je heen kijkt, dan zie je op zes velden nu LED-verlichting. Op nummer een staat de uitbreiding van het aantal kleedkamers. De zestien die we hebben, zijn niet genoeg. De vereniging is groot en de elftallen spelen ook allemaal op dezelfde dag. De toeloop is enorm. We willen er nog een zestal kleedkamers bij. Dat schiet echter niet op. We hebben een formele toezegging gekregen van de gemeente om die uitbreiding te realiseren. Daarvoor moest wel het bestemmingsplan worden aangepast: rondom het clubgebouw staat een lijn waarbuiten niet gebouwd mag worden. We weten nog niet wat het precies gaat kosten, maar er is een constructie met de gemeente, dat wij als club huur gaan betalen. Bovenop de nieuwe kleedkamers bouwen we zelf een ruimte. Die willen we ook exploiteren. Delta betaalt die bouw met een deel van het eigen vermogen en met vreemd vermogen middels een obligatie. En als dat niet werkt , dan is er nog wel een bank waar we kunnen lenen.”

Langzaamaan wordt het drukker in de bestuurskamer: straks voetbalt het eerste tegen Benschop. De bestuursleden van de bezoekende club zoeken een plekje en ook de scheidsrechter meldt zich. Op het hoofdveld rekent het tweede elftal van Delta af met CDW: 3-0 toont het scorebord in felrode cijfers. Cees bemoeit zich even kort met de gasten. Bekenden, zo lijkt het. Dat is ook niet zo gek: Cees beleeft immers zijn derde periode als voorzitter. De eerste was van december 1996 tot 2001. Daarna hanteerde hij de voorzittershamer opnieuw van 2006 tot 2010. En die nam hij wederom ter hand in 2018.

Hoe ben je ooit bij Delta terechtgekomen?

,,Twee kinderen van mij voetbalden in het seizoen 1995-96 in de F’jes. Tijdens een overleg met onder meer Leo Willems werd aan mij de vraag gesteld of ik wilde overwegen om voorzitter te worden. Ik twijfelde, want ik had geen enkele ervaring. Ik heb toen de voorzitters gebeld van een aantal voetbalclubs waar ik gespeeld heb en aan hen gevraagd wat ik kon verwachten. Ik heb het opgepakt en me de afgelopen jaren in een aantal opzichten ook ontwikkeld. Sturing geven aan een vrijwilligersorganisatie vraagt toch wat anders dan in een ‘gewone’ werksituatie.”

Je hebt je dus ontwikkeld, zeg je. Hoe en in welk opzicht?

,,Vergaderingen leiden. Dat had ik nog nooit gedaan. Nu gaat dat prima. In mijn baan ( Cees werkt in de ICT-branche, red.) stellen we projectplannen op met doelen en stappen die we nemen. Hier is het vrijblijvender. Moest ik me op instellen. En in een vrijwilligersorganisatie als Delta heb je andere gezagsverhoudingen. Bij een werknemer die een contract heeft, staat wat er van hem of haar verwacht wordt. Op basis daarvan kun je begeleiden en sturen. Binnen een vrijwilligersorganisatie werkt dat niet zo. Ik heb geleerd om daar mee om te gaan. In de loop der jaren ben ik geduldiger geworden.”

Wat is het absolute hoogtepunt voor jou geweest de afgelopen jaren?

Denkt even na. ,,Dat zijn er verschillende geweest. Wat ik altijd erg waardeer, is als mensen zich persoonlijk naar je uitspreken: een compliment geven. Dat vind ik belangrijk. Die kleine momenten. In 2018 was er sprake van een crisis in de vereniging. Samen met onder meer Theun Helms heb ik toen onder de leden een campagne gestart om in het bestuur gekozen te worden en om op die manier de club op de rails te houden. We hadden dik honderd man in de kantine. Dat is bij een ledenvergadering eigenlijk nog nooit gebeurd. We werden met meerderheid van stemmen gekozen. Dat is ook een hoogtepunt. En de oplevering van dit complex aan de Kruisboog in 2001 is er ook eentje. Daarvoor zaten we een tijdje op drie verschillende complexen: Stenen Poort, Odijk en gedeeltelijk al hier aan de Kruisboog. Bijzonder is dat we in die periode toch verder gegroeid zijn.”

Je bent er zeker van dat je stopt?

Lacht. ,,Ik zou eigenlijk aan het einde van het vorige seizoen opstappen. Maar de opvolgers liggen niet voor het oprapen. We hebben de afgelopen jaren een erfenis gecreëerd die overgedragen moet worden. We hebben een oud-speler gevraagd een aantal namen van spelers in zijn generatie op te schijven. Met hen willen we in gesprek. De reden dat ik wil stoppen, is onder meer de komst van twee kleinkinderen. Daar wil ik tijd voor vrijmaken. Maar ik ben ook loyaal aan de club.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie