Renske Brink, loco-kinderburgemeester maakt zich sterk voor toegankelijke speeltuinen voor minder valide kinderen
Renske Brink, loco-kinderburgemeester maakt zich sterk voor toegankelijke speeltuinen voor minder valide kinderen Claudia Verbree

Bewegen voor iedereen en voor ieder budget

Overig

HOUTEN Zitten is het nieuwe roken. Een gevleugelde uitspraak met een kern van waarheid. Bewegen is gezond. Je voelt je beter in je lijf en in je hoofd. Bovendien herstel je sneller na een ziekte door in beweging te blijven. Met behulp van het leefstijlakkoord Healthy Houten wil de gemeente Houten inwoners van Houten, ongeacht leeftijd, fitniveau of budget, inspireren meer te bewegen. 

Om gezond te blijven is het advies is voor volwassenen en senioren om minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning te doen, verspreid over verschillende dagen. Aangevuld met tweemaal per week spierversterkende oefeningen. Matig intensieve inspanning is bijvoorbeeld wandelen of huishoudelijke klusjes, zoals stofzuigen. Bij spierversterkende oefeningen gaat het om het verbeteren van kracht en uithoudingsvermogen. Denk aan krachttraining, fietsen of dansen.

De tijdelijke sluiting van de sportscholen heeft een verandering teweeg gebracht in hoe we bewegen. Het afgelopen jaar heeft nieuwe trends gezet die vriendelijker zijn voor de portemonnee en toegankelijk voor iedereen. Eén belangrijke trend is bewegen in de buitenlucht. We wandelen, fietsen, hardlopen en zwemmen nog meer dan voorheen. Van het Vijfwal Sportparcours wordt intensief gebruik gemaakt door jong en oud.

Dit bijna vijf kilometer lange parcours met oefeningen, sporttoestellen en een sprintparcours loopt als een groene wal door Houten. Iedereen die graag buiten sport, beginnend of geoefend, kan er zijn energie kwijt. Elke oefening wordt uitgelegd met behulp van een instructiebord en je kunt de oefeningen aanpassen naar je eigen kunnen. Je traint verschillende spiergroepen tijdens het parcours. De start is officieel in Park Schoneveld, maar feitelijk kun je overal instromen en het parcours volgen tot je beginpunt.

VOOR KINDEREN Renske Brink is 10 jaar en loco-kinderburgemeester van Houten. Ze neemt deel aan de Kinderraad en zet zich in voor sport en buitenspelen voor alle kinderen binnen de gemeente. Ook voor minder valide kinderen. Ze heeft tips voor de gemeente Houten om de omgeving aantrekkelijker te maken voor kinderen om buiten te spelen en te sporten. ,,Park Schoneveld vind ik echt een leuke plek om te spelen”, vertelt Renske. ,,In een grotere speeltuin spelen meer kinderen tegelijkertijd en maak je sneller contact.” Haar advies is dan ook om de vele kleinere speelgelegenheden te bundelen naar een groter geheel. In Tull en ’t Waal en Schalkwijk vind Renske het aanbod nog te minimaal, maar daar tegenover staat recreëren aan de Lek.

,,Voor kinderen is er in de gemeente Houten veel georganiseerd”, vindt Renske. Zelf heeft ze gefladderd en meegedaan aan activiteiten georganiseerd vanuit de gemeente. ,,Je kunt kinderen nog meer stimuleren om naar buiten te gaan door challenges te organiseren.” Een stoepkrijt- of huttenbouwchallenge lijkt Renske fantastisch. Of op speurtocht door Nieuw-Wulven. Dit kun je met je vrienden, ouders, school of buurt organiseren.

SPORTMIX Renske is sportief aangelegd en voetbalt bij V.V. Schalkwijk en doet aan ballet bij Stardance in Houten. In het Sport- en beweegakkoord vanuit de gemeente is de doelstelling om mensen nog meer in beweging te zetten. Net als Renske willen zij dat sport toegankelijker wordt voor alle doelgroepen, ook kwetsbare groepen. Zo is er Sportmix voor kinderen die moeilijk aansluiting vinden, zodat ze toch bij een reguliere vereniging kunnen sporten. Voor ouderen is er Wandelfit en Doortrappen om zo lang mogelijk fit te blijven.

Voor sportievelingen met een minimaal inkomen heeft de gemeente extra middelen beschikbaar gesteld. Vanaf 18 jaar kan de U-pas kan ingezet worden om te sporten.

Wil je meer informatie over de sportmogelijkheden binnen de gemeente Houten? Mail naar healthy@houten.nl of neem een kijkje op sportpunthouten.nl

advertentie
advertentie