Marieke van der Zeyst
Marieke van der Zeyst Huid- en Oedeemtherapie

Pigmentvlekken in je gezicht: wat te doen?

10 november 2021 om 13:09 Zakelijk

Je staat voor de spiegel en bent niet blij met wat je ziet: je merkt dat je huid ouder wordt en het lijkt alsof er weer rimpels zijn bijgekomen. Maar wist je dat het niet de rimpels zijn die jouw huid ouder laten lijken? In werkelijkheid zijn het vooral de pigmentvlekken die de huid een oudere uitstraling geven. Gelukkig zijn deze vlekken goed te behandelen.

Pigmentvlekken worden ook wel ouderdomsvlekken genoemd. Ze ontstaan namelijk door jarenlange blootstelling aan zonlicht. Je ziet ze in je gezicht, je decolleté en andere huidgebieden die veel in de zon zijn geweest. Deze pigmentvlekken verdwijnen niet in de winter. In de zomer kleuren ze donkerder en in de winter blijven ze zichtbaar als licht- en donkerbruine vlekken in je huid.

TWEE SOORTEN OUDERDOMSVLEKKEN Er zijn twee varianten ouderdomsvlekken die de huid een oudere uitstraling geven; egale ouderdomsvlekken die in de huid liggen en vlekken die meer op de huid liggen. De laatste soort vlekken wordt ook wel ouderdomswratten genoemd. Hierbij is de structuur van de huid anders dan bij de egale ouderdomsvlekken. Bij de oudere huid zie je vaak een combinatie van deze twee huidveranderingen.

OPTISCH EFFECT Een jonge huid is egaal van kleur, daarom wordt een egale huid geassocieerd met jeugdigheid. Ouderdomsvlekken geven optisch schaduwplekken in de huid. Deze veroorzaken een vermoeide uitdrukking. Het lijkt of de huid is ‘ingevallen’ op deze plaatsen, waardoor het een soort optische deuk in de huid veroorzaakt. Hierdoor lijkt de huid ouder. Een jonge huid heeft juist een volle structuur, zonder ‘deuken’. Door het wegnemen van deze schaduwplekken krijgt je huid weer een egale en jeugdige uitstraling.

PIGMENTVLEKKEN VEILIG VERWIJDEREN Vaak zijn in de huid gelegen egale pigmentvlekken goed te verwijderen met lasertherapie. Hierbij kan ook een groter gebied (zoals gehele wangen of decolleté) behandeld worden. Vaak zijn er 1 á 2 behandelingen nodig voor een goed resultaat. Voor ruwere vlekjes die meer op de huid liggen zijn er andere behandelmogelijkheden. Goed om te weten: De winterperiode is een goede tijd om pigmentvlekken te verwijderen omdat het contrast tussen de niet gebruinde huid en de pigmentvlekken dan goed zichtbaar is.

Wil je graag weer een egalere huid? Voorkom dat je je gezichtsuitdrukking aanpast met onnatuurlijke injecties met slechts tijdelijk resultaat. Laat je ouderdomsvlekken veilig verwijderen door een deskundige huidtherapeut die kan adviseren welke behandeling bij jou past.

Meer weten? Je bent welkom voor een intakegesprek. Meld je aan via het contactformulier op de website: www.jouwhuidtherapeut.nl. Of bel: 088 – 320 3653 / 06 46061364. De praktijk is gevestigd in de polikliniek van het st. Antonius in Houten.

advertentie
advertentie