Deelnemers aan de zestiende Loop door Houten bij de warming-up.
Deelnemers aan de zestiende Loop door Houten bij de warming-up. Joep von Berg

Zestiende editie Loop door Houten: ‘Ik geloof in de Samsam’

Atletiek

HOUTEN Zijn stem galmde gisteravond met enige regelmaat over het Plein in het Oude Dorp. ,,Over een minuut starten we de warming-up”, luidde een van de mededelingen van ‘microfonist’ Eddie Heerings vanaf het podium. De oproep was niet aan dovemansoren gericht: de deelnemers, startnummers fier opgespeld, meldden zich omstreeks zeven uur onmiddellijk voor een opwarmronde tijdens de zestiende Loop door Houten.

door Chris Reinders

Daags voor recreatieloop die sinds 2004 op de evenementenlijst in Houten prijkt, blikte Eddie terug op het ontstaan en de ontwikkeling van de Loop door Houten: hij is een van de oprichters ervan. ,,We waren destijds in Houten met veel lopers. Erwin de Mare kwam met het idee voor de Loop. We wilden Houten iets bindends bieden. Maar als er niet meer dan 250 mensen staan, dan is er duidelijk geen behoefte aan”, vertelde Eddie over de voorwaarde die het bestuur stelde aan de allereerste Loop. Dat aantal werd echter ruim overschreden. In 2004 telde de organisatie om precies te zijn 498 deelnemers. ,,Toen was de Loop door Houten geboren. En in de afgelopen jaren werd die meer en meer gewaardeerd en is die ook almaar verder gegroeid”, aldus Eddie.

Ik denk dat de Samsamloop de komende jaren verder groeit. Ik geloof erin

Ingeklemd tussen enerzijds de Kidsrun en de Jeugdloop die gisteravond rond zeven uur finishten en de vijf en tien kilometerloop die na achten geprogrammeerd stonden, was de Samsamloop. Die gaat over tweeënenhalve kilometer. Deelnemers zijn vanaf acht jaar welkom. Het idee is om samen met een vriend(in), vader, moeder, broer, zus, opa, oma, tante, oom of een collega vanaf het Plein twee keer het rondje Vlierweg, Stationserf en Loerikseweg te lopen. Samen starten en ook weer samen aankomen: samsam dus. Eddie: ,,We merkten dat mensen het heel gezellig vinden om met tweeën te lopen. Het concept is uniek. Er zijn bijvoorbeeld wel bedrijvenlopen, maar die zijn toch wat anders samengesteld.” Het onderdeel is voor de tweede keer in het programma opgenomen. ,,Ik denk dat de Samsamloop de komende jaren verder groeit. Ik geloof erin.” Gisteravond waren er vooral veel vaders met hun zoon of dochter bij de Samsam, die in totaal 74 deelnemers trok.

De grootste verandering in de Loop werd in 2016 doorgevoerd: toen werd de tweede lus in het parcours gerealiseerd. Die slingert door Houten Castellum. ,,We wilden oud en nieuw met elkaar verbinden.” Het is volgens Eddie een gouden greep gebleken. ,,Het was daar in de laatste edities zeer sfeervol. Precies zoals we dat vanaf het begin voor ogen hadden: een loopevenement met heel veel gezelligheid en een ontspannen sfeer. Vanaf het tweede jaar is er ook muziek bijgekomen.”

In deze krant werd in de aankondiging van het evenement daarom opgeroepen om ook bij deze editie ‘een feestje te bouwen met de buren’ of om een ‘grappig spandoek’ op te hangen. Aan de Loerikseweg, voor de gelegenheid was de laatste 700 meter ervan omgedoopt tot ‘Loop door Houten-weg’, klonterden aan het begin van de avond meerdere groepjes toeschouwers bij elkaar. Ter hoogte van huisnummer 20 zette een gezelschap zich rond een tafel. Drankjes bij de hand. Op de hoek Stationserf – Loerikseweg eenzelfde tafereel. Lopers werden enthousiast aangemoedigd. Muziek was er voldoende in de Loop door Houten-weg. Voor elk wat wils: gouwe ouwe schalden door de straat, met onder meer You’re My Best Friend van Queen en verderop langs het parcours Hollandse hits die prima pasten in de traditie van de Polderpopparade, zoals Schatje, mag ik je foto? door Gebroeders Ko.

Uitslagen: www.loopdoorhouten.nl/uitslagen

Foto’s: www.joepvonberg.nl

Eddie Heerings, medeoprichter Loop door Houten en speaker van dienst bij de zestiende Loop door Houten.
advertentie