Yannick de Koff op het complex van HC Houten: 'Ik zorg niet voor alles.'
Yannick de Koff op het complex van HC Houten: 'Ik zorg niet voor alles.' bron: Yannick de Koff

Unieke job voor HC Houten

Hockey

HOUTEN Hij wil zichzelf niet ‘de baas’ noemen. Daar is hij ook het type helemaal niet voor, zegt Yannick de Koff (26). Sinds maart is hij fulltime verenigingsmanager van Hockeyclub Houten. Uniek voor de club en uniek in het Houtense verenigingsleven: het is een betaalde baan. 

Chris Reinders

Die moest er komen om het bestuur en de teams te ontlasten van allerlei taken, vertelt Houtenaar Yannick in zijn kantoortje van sportcomplex De Groene Hoon. Dat bevindt zich aan de achterkant van het clubgebouw. Het is er rustig. In tegenstelling tot ‘de andere kant’. De competities gaan weliswaar naar hun einde, maar op de vele velden wordt nog volop gespeeld. Binnen bij de bar volgt de ene bestelling na de andere. Koffie vooral. In kartonnen bekertjes. Af en toe komt er een vraag om wat te eten. Een appelflap, bijvoorbeeld. ,,Als ontbijt,” grijnst de ontvanger ervan.

De horeca is een van de verantwoordelijkheden van Yannick. Die behelst het roosteren van het barpersoneel, de inkoop doen en daarnaast samen met de barcommissie het assortiment bepalen. Verder plant hij ruimtes voor vergaderingen en externe sales- en sponsorbijeenkomsten. En hij  is het aanspreekpunt voor de organisatie van feesten en partijen in het gebouw. ,,Iedereen kan daarvoor bij mij terecht. En als ik ze niet kan helpen, dan zorg ik ervoor dat de vraag alsnog bij de juiste persoon komt.”

Het hoogtepunt in zijn nog korte loopbaan als verenigingsmanager noemt hij de bekeravonden: de thuiswedstrijden van het eerste team in de Silver Cup. ,,Iedere keer super druk. Maar de bezetting aan de bar was goed en we draaiden ook een prima omzet.” Hij vindt het ‘leuk werk’ en het sluit ook prima aan bij zijn studie logistiek management, aldus Yannick. Zijn valkuil is volgens hem dat hij te veel tegelijk wil doen en meer tempo wil maken. Vrijwilligers zijn voor de vereniging belangrijk, stelt hij. ,,Het gaat te ver om te zeggen dat ik voor alles zorg. Zij doen het uiteindelijk.”        

Je kunt hem wel een ‘kind van de club’ noemen, zegt Yannick. Hij speelt al sinds zijn zevende bij de hockeyvereniging in Houten. ,,Nadat ik mijn zwemdiploma had behaald, ging ik met mijn ouders langs de verschillende sporten om te kijken welke ik leuk zou vinden. We kwamen als eerste sport van het lijstje bij hockey. Toen we bij een wedstrijd stonden, vond ik er niet veel aan. Dat ga ik niet doen, was mijn eerste reactie. Maar op het moment dat ik zelf op het veld stond, vond ik het prachtig. We zijn daarna ook niet verder gegaan, langs de andere sporten op het lijstje.”

[NK] Nog steeds hockeyt Yannick met veel plezier bij HC Houten. Dit seizoen in de spits van heren jong 1. Het team plaatste zich voor het Nederlands Kampioenschap in de jong senioren competitie. Op zondag 19 juni strijdt Yannick met zijn teamgenoten in Amersfoort via een play-off systeem om de nationale titel. ,,De allereerste keer voor een jong senioren team van de club,” aldus Yannick. Hij betreurt wel zijn absentie bij de finale van de Silver Cup, het bekertoernooi voor hockeyclubs in de eerste tot de vierde klasse, tussen HC Houten en HC Eindhoven. Die is ook op 19 juni.

advertentie