Arend ( links ) en Ceylian tijdens de training van voetbalschool Pro Academy Houten.
Arend ( links ) en Ceylian tijdens de training van voetbalschool Pro Academy Houten. Joep von Berg

Een betere voetballer worden bij Pro Academy, de voetbalschool in Houten

27 maart 2022 om 16:00 Voetbal

HOUTEN Het krioelde vanmorgen bij een van de eerste trainingsvormen van Pro Academy Houten. Toch wisten de voetballers elkaar in de ogenschijnlijke wirwar van paaltjes en pionnen moeiteloos te vinden. Daarbij luid aangespoord door Wiebe de Haan, hoofdtrainer van de voetbalschool.

Chris Reinders

Te midden van de groep spelers laat Ceylian Vlijter (10) uit Houten zich deze morgen nadrukkelijk zien. Op een smal deel van een van de kunstgrasvelden bij Delta Sports aan de Kruisboog spatten de ijver en het plezier van hem af. Dat geldt overigens niet alleen voor de jeugdspeler van FC Utrecht (onder 10 ): alle jongens ogen gretig. Wiebe toont zich tevreden en beloont de inzet door complimenten uit te delen. ,,Fantastisch, goed gedaan,” schalt het over het voetbalcomplex. Slechts af en toe klinkt een kritische noot: ,,Harder doorspelen en tempo maken.”

Een betere voetballer worden, is het doel van Arend Wijnalda (14), zegt hij vlak voor de training. De speler van Jonathan (onder 14) heeft er elke zondagmorgen de reis vanuit Bunnik wel voor over. Hij neemt in het elftal eenzelfde positie in als zijn favoriete voetballer Frenkie de Jong (speler van FC Barcelona en Nederlands international, red.) centraal op het middenveld. Aandachtspunt voor hem is het spelen in kleine ruimtes. Met ingang van het komende seizoen staan er nog veel meer reizen voor de vwo-scholier op het programma: hij verkast naar Vitesse (onder 15) in Arnhem. Trainen doet hij dan op Sportcentrum Papendal. Hij vervolgt zijn school ook in de Gelderse stad. Voorlopig blijft hij echter thuis wonen in Bunnik. ,,Ik word iedere dag met een busje opgehaald en weer terug gebracht.”

De voetbalschool voor jongens en voor meisjes is bijna anderhalf jaar geleden gestart, zegt Wiebe (19). Hij is behalve hoofdtrainer ook de initiatiefnemer en de eigenaar van Pro Academy Houten. Hij kreeg als jeugdtrainer van FC Utrecht veel aanvragen om een op een met hem te trainen, vertelt hij. ,,En op een gegeven moment werd die groep zo groot dat ik dacht: waarom begin ik geen voetbalschool. Ik had inmiddels al ervaring opgedaan als trainer bij de voetbalschool van AFC in Amsterdam. Ook in Houten is er een markt voor: het enthousiasme was er vanaf het begin al.“

Het concept van de voetbalschool in Houten komt uit de eigen koker van Wiebe. Het onderscheidende kenmerk ervan kan getypeerd worden als ‘een totaalaanpak’. ,,We geven looptraining, bespreken details met de spelers, besteden aandacht aan de verschillende teamfuncties in een elftal en kiezen daarvoor veel verschillende oefeningen,“ aldus Wiebe. En hij noemt het niet, maar voor veel voetballers is het zeker een pre dat het kader van de voetbalschool jong is. Wiebe benadrukt dat zijn school niet concurreert met de voetbalverenigingen in Houten en omstreken: een lidmaatschap van een vereniging is een eis die Pro Academy aan de spelers stelt. ,,We zijn neutraal: bieden aanvulling en extra training. Er is ook geen sprake van enig spanningsveld met de verenigingen in de regio. De contacten met de clubs zijn niet intensief, maar wel goed.”

INFO

Pro Academy Houten is de eerste voetbalschool in Houten met trainingen voor jeugdspelers van 5 tot 12 jaar ongeacht hun niveau. En voor spelers van onder -13 en onder -15 vanaf hoofdklasseniveau. Voor spelers die graag extra willen trainen naast de training bij hun eigen voetbalclub. De nadruk ligt op het ontwikkelen van brede motorische en technische vaardigheden.

Aanmelden voor de zomercyclus die op 1 mei begint via de website www.proacademyhouten.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie