Robin van Nieuwkerk passeert als eerste de streep van de tien kilometer in de Linieloop.
Robin van Nieuwkerk passeert als eerste de streep van de tien kilometer in de Linieloop. Joep von Berg

‘Prachtige route’, Robin van Nieuwkerk over de Linieloop

10 april 2022 om 13:00 Atletiek

SCHALKWIJK Met een krachtig eindsprintje passeerde Robin van Nieuwkerk (43) uit Houten vanmorgen als eerste de eindstreep van de Linieloop op ‘de’ tien kilometer hardlopen. Bij de finish aan de Jonkheer Ramweg in Schalkwijk keek hij genotvol terug. ,,Het zonnetje erbij en de route was prachtig. Over de Lekdijk en door Fort Honswijk. Super mooi.”

door Chris Reinders

En die kwalificatie van Robin sluit naadloos aan op de doelstelling van de Linieloop. Die is in de eerste plaats bedacht als promotie voor het Eiland van Schalkwijk, aldus Joyce van Schip. Zij is samen met Daphne Geerdes verantwoordelijk voor de communicatie van het evenement. ,,We willen laten zien hoe mooi het is bij ons. De Linieloop is een combinatie van stappen, happen en gezelligheid. Ze is daarmee nauw verbonden met restaurant Jonkheer de Ram van Jeroen Stokman. De loop is vooral een sociaal evenement. We hebben daarom ook geen tijdmeting.”

Een uitdaging is de vijf kilometer wel, maar het moet haalbaar zijn

Voor een verbetering van hun persoonlijke records zijn Marga uit ’t Goy en Wilma uit Houten ook niet naar Schalkwijk gekomen, benadrukten zij vlak voor de start van hun afstand: vijf kilometer hardlopen. Met een kopje koffie in de hand en beschutting zoekend voor de noordwesten wind wachtten ze in alle rust op het moment om te starten. Ze zijn lid van Loopsportcentrum Houten, van Easy Jogging om precies te zijn. Een of twee keer in de week lopen ze een kilometer of vier hard door Houten. Bewegen, buiten zijn en plezier, noemden ze als voornaamste redenen om mee te lopen. ,,Een uitdaging is de vijf kilometer wel, maar het moet haalbaar zijn,” zo praatten ze zichzelf moed in.

De eerste editie van de Linieloop was in 2017. ,,In 2018 en 2019 werd er ook gelopen. Daarna is het evenement twee jaar niet doorgegaan vanwege de coronamaatregelen“, vertelde Joyce vorige week door de telefoon. De deelnemers komen met name uit de Kromme Rijnstreek en zijn volgens Joyce van alle leeftijden. Behalve afstanden voor hardlopers, heeft de Linieloop ook een aantal wandelroutes. ,,Veruit favoriet is de elf en halve kilometer. Zagen we voorheen vooral veel deelnemers op de vijf kilometer, nu is de langere afstand populair. In de coronatijd zijn veel mensen aan het wandelen geslagen. Ze hebben nu kilometers in de benen en willen verder lopen.”

TWEEHONDERD DEELNEMERS De Linieloop trok vanmorgen iets meer dan tweehonderd deelnemers. Het aantal is lager dan dat van de vorige editie, maar toen liepen er veel kinderen mee in de KidsRun, aldus Joyce vandaag bij de finish. ,,We zijn zeker tevreden met de opkomst. Ook omdat we een korte voorbereidingstijd hadden. Toen de coronamaatregelen werden versoepeld, zijn we direct bij elkaar gaan zitten. We wilden niet verrast worden door eventueel nieuwe maatregelen, waardoor de loop weer verschoven had moeten worden.”

Voor Robin was de loop de eerste sinds lange tijd. ,,Het is weer het begin na corona.” Hij loopt regelmatig hard bij Soesenzo Outdoor Challenge in Houten. De tien kilometer vindt hij een prima afstand. Die loopt hij vaker tijdens evenementen als de Linieloop. ,,Genoeg om een goede snelheid te kunnen ontwikkelen, maar niet te ver.” Een podium om zijn eerste plek op de tien kilometer te vieren, was er vanmorgen niet. Met een bescheiden glimlach: ,,Maar dat hoeft van mij ook niet.”

VIJF AFSTANDEN De Linieloop is een wandel- en hardloopevenement op het Eiland van Schalkwijk met start en finish bij restaurant Jonkheer de Ram. De prestatieloop heeft vijf afstanden: vijf kilometer hardlopen, vijf kilometer wandelen, tien kilometer hardlopen, elf en een halve kilometer wandelen en eenentwintig kilometer hardlopen. Elke afstand is op de site van de Linieloop typerend geschetst. Zo is bijvoorbeeld de route van vijf kilometer wandelen een ‘echte allemansvriend’ en is de tien kilometer hardlopen ‘voor de gevorderde loper’, die echter niet moet vergeten ‘om zich heen te kijken en te genieten.’ Info: www.linieloop.nl

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie