Rogier Teeuwissen links (22) legt namens Houten aan voor een schot. Dennis Vesters rechts (20) kijkt toe.
Rogier Teeuwissen links (22) legt namens Houten aan voor een schot. Dennis Vesters rechts (20) kijkt toe. Joep von Berg

Doelpuntenfestijn bij Handbal Houten versus Volendam

13 maart 2022 om 07:30 Overig

HOUTEN De doelpunten vielen zaterdagavond bij de eredivisiehandbalwedstrijd Houten tegen de reserves van Volendam als rijpe appels van de boom: 42-40 ,,Niet eerder op dit niveau meegemaakt,” reageerde Jorick de Bruijn, oud-speler van Handbal Houten, enigszins vol ongeloof op het doelpuntenfestijn.

Chris Reinders

Hij is al enige tijd niet meer in de sporthal geweest, vertelt Jorick (31) als hij vlak voor het beginsignaal plaatsneemt op de goed gevulde tribune van The Dome. Niettemin is hij goed op de hoogte van de stand van zaken bij het team: hij volgde de wedstrijden via de live stream. Hij wijst op de aanwezigheid van de veel scorende Dennis Vesters en Rogier Teeuwissen. Aanvankelijk lijkt het een eenvoudig klusje te worden voor de fel startende thuisploeg. ,,De omschakeling en de snelle aanvallen zijn een belangrijk kenmerk in het spel van Houten. Maar Volendam zou dat toch moeten weten.” De bezoekers kunnen zich echter herpakken. Niet in de laatste plaats door Jort Neuteboom, ex-speler van Houten, die centraal op het veld bij veel treffers betrokken is. Jorick heeft nog met hem samengespeeld. ,,Hij heeft zich goed ontwikkeld. Speelde onder meer in Duitsland.”

Drie jaar geleden nam Jorick afscheid als selectiespeler van Handbal Houten. Een slepende rugblessure dwong hem tot dat besluit. Reeds vanaf zijn achttiende speelde hij in het eerste. Destijds kwam het team nog uit in de hoofdklasse. Aan het kampioenschap daarvan en de daarop volgende promotie naar de tweede divisie bewaart hij zijn beste herinneringen, schreef Jorick in een appje voorafgaand aan de wedstrijd van gisteravond. Na de tweede was de eerste divisie de volgende halte. Daarna klom het team verder door naar de eredivisie. En op het hoogste niveau laten de Houtenaren zich al enkele jaren duidelijk gelden. In twee achtereenvolgende seizoenen was Handbal Houten zelfs ongenaakbaar: zowel in 2018 als in 2019 kroonde het zich tot landskampioen. De eerste keer was de mooiste, aldus Jorick. ,,Het was al het grote doel toen we nog in de hoofdklasse uitkwamen.”

Houten neemt na de winstpartij op Volendam de koppositie weer over van Tachos Handbal. Misschien voor even: vanmiddag spelen de Waalwijkers tegen de reserves van Aalsmeer en kunnen bij een overwinning de Houtenaren weer passeren. Houten kan dit seizoen zeker landskampioen worden, zegt Jorick. ,,De vereniging heeft prima faciliteiten en het team maakt veel trainingsuren.” Maar dan moet de verdediging volgens hem wel op orde worden gebracht. ,,De coach zal die voor volgende week goed moeten analyseren: de tegendoelpunten vallen toch wel heel makkelijk.” Talent heeft het team genoeg, meent Jorick. Hij trainde van 2017-2019 een talentvolle lichting in de jeugd en tot zijn vreugde ziet hij tegen Volendam een vijftal oud-pupillen meespelen.

Een eventueel landskampioenschap betekent ook promotie naar de BeNe League. En dan krijgt Houten een zeer zwaar jaar, weet Jorick. ,,Dan komt het team onder meer te staan tegenover de semi-profs van Aalsmeer en Volendam. En het moet het opnemen tegen de profclubs in België. In die wedstrijden worden ze compleet weggespeeld.” Dat gebeurde gisteravond tegen het tweede team van Volendam dus niet, alhoewel de in feloranje shirt gestoken Noord-Hollanders in de doelpuntrijke tweede helft nog behoorlijk dichtbij kwamen. Jorick, grijnzend: ,,Heel bijzonder. Als speler in het eerste heb ik deze score nooit meegemaakt.”

Wedstrijdinfo:

The Dome/Handbal Houten HS1 - Kras/Volendam HS2: 42 - 40 ( rust 19-19 ) , in Sporthal The Dome, Kruisboog in Houten, zaterdag 12 maart.

advertentie
advertentie