Sasja in een Kimono en sjaal van Katherina Loretta. het hoedje is van Laine Bonnet
Sasja in een Kimono en sjaal van Katherina Loretta. het hoedje is van Laine Bonnet Dagmar Lap

De Kimono; een Japanse traditie

Zakelijk

Kimono betekent ‘ding (mono) om te dragen (ki)’. De kimono is een kledingstuk met een geschiedenis die is gevormd door de evolutie van het weven, verven en borduurtechnieken, maar ook door culturele veranderingen in Japan. De kimono’s werden in eerste instantie ingevoerd als onderkleding. Het gebruik ervan als een normale kleding voor mannen en vrouwen dateert uit de de Muromachi periode (1392-1568). Oorspronkelijk werd de kimono gedragen door gewone mensen, of als onderkleding gebruikt door de aristocratie. In de 16e eeuw begon de kimono het belangrijkste onderdeel van de jurk te worden, dit gold voor alle klassen en voor zowel mannen als vrouwen. Vanaf de zeventiende eeuw is de vorm van de kimono niet meer veranderd. Het is vandaag de dag nog steeds een belangrijk symbool van de traditionele Japanse cultuur. Bij een kimono draait het niet om de vorm van het kledingstuk, maar om het patroon. Indicaties van sociale status, persoonlijke identiteit en culturele sensitiviteit worden uitgedrukt door middel van kleur en decoraties. Het dragen van een kimono kent veel symboliek en regels: zo wordt het linkerpand altijd over het rechterpand geslagen bij de dagelijkse en de feestelijke dracht; alleen de mofuku, de rouwkimono, is andersom gewikkeld.

De kimono trend is heel populair tijdens het festivalseizoen. Kimono’s zijn door de dunne, luchtige stof ideaal voor een warme dag, makkelijk te combineren en geeft je outfit een laid-back festival look. Ik ben niet zo’n festival type. Ik heb het snel gezien en zit liever met een boek in het zonnetje. Of op het strand. En ook daar is de kimono absoluut een waardevol kledingitem. Even een drankje halen of lunchen in de strandtent? Met een kimono over je badkleding ben je helemaal af. En is het eten van alleen een salade niet meer noodzakelijk, maar kun je je ook te buiten gaan aan lekkere hapjes die de buik iets doen opzwellen. Met die fijne kimono loop je elegant naar je strandbed en je doet hem pas open als je platligt. Zeg nou zelf, er goed uitzien tijdens het uitbuiken! Die kimono moet je toch gewoon hebben?

It Rains Fashion heeft uiteraard ook een aantal toppers in de collectie. En we sluiten aan op waar het in Japan voor wat betreft de kimono om draait. Een prachtige print. Daarom hebben wij Kimono’s van Katherina Loretta. Een Nederlandse ontwerpster die bekend staat om sjaals met een prachtige print. Op de grote foto draag ik zo’n sjaal. Naar voren gedragen. Maar kan ook als omslagdoek of als poncho. Ik combineer met een kimono in dezelfde print en een kort broekje in travel kwaliteit. Op de tweede foto ziet u de achterzijde van de kimono. Anja draagt er een 7/8 broekje bij. Ook in travelkwaliteit. Maat xs tot en met 3xl. En op de derde foto combineert Hetty een kimono met een pak met panterpint. Heftig? Ja! Maar voor de echte durfals. De kimono kun je ook fantastisch combineren met een stoere denim of coating jeans, kokerrok, stoere booties of een paar mooie pumps. Bekijk onze shopmovies op Youtube voor nog meer kimono-inspiratie. U vindt de knop naar de shopmovies op onze website www.itrainsfashion.nl

Wat is er nieuw deze week? Een levering met fijne tops met elastische onderkant van Fos Fashion, travelbroeken van AndCoWoman in verschillende lengtes. Kort, Capri, 7/8 en natuurlijk ook de gewone lange lengte. Travelstof kan tekenen. Warm weer en toch een broek? Denk dan eens aan de ultradunne jeans van model Dion van Red Button. Een hoge taille, rechte pijp en te krijgen tot en met maat 48. Draagt heerlijk en ziet er netjes uit. Wide leg is leuk en luchtig. Ook die hebben we in de collectie! Voor de heren zijn er korte broeken geleverd. En zwemshorts. Van het merk Shiwi. Vrolijke kleuren en vanaf 49,95. We zien u graag in onze gezellige winkel op het Oude Dorp van Houten

Sasja (55) heeft een kledingwinkel in Houten en beschrijft hier haar belevenissen in de winkel en soms daarbuiten.

Sasja van der Knoop

Een kimono is van oorsprong een traditioneel Japans kledingstuk. Deze zomer is de kimono een van de grotere trends in de fashionwereld. Een kimono kan gemakkelijk een trui, een vestje of een jasje vervangen. Handig want het lijkt erop, dat we de aankomende dagen onze jassen even aan de kant kunnen gooien.

Anja in een Kimono van Katherina Loretta en en travelbroek van AndCoWoman
Hetty in een widelegpants met bijpassende top van AndCoWoman en een kimono van Katherina Loretta
Afbeelding
advertentie
advertentie