Sasja en Carel
Sasja en Carel Dagmar Lap

Het gaat erom wie je kent

30 maart 2022 om 12:39 Zakelijk

HOUTEN Het gaat er niet om wie je bent maar om wie je kent. Dat klinkt misschien niet zo leuk, maar het is vaak wel zo. Sociaal kapitaal. Heeft u daar wel eens iets over gehoord? Het betekent dat je voor kennis, tijd of contacten kunt aankloppen bij mensen in jouw sociale netwerk. En vice versa: dat anderen dat ook bij jou kunnen doen. Sociaal  kapitaal is ook voor een winkel heel belangrijk. Helemaal op een dorp. Op de foto loop ik samen met Carel. Van Carel Huis Tuin en Keuken. Die kent heel wat mensen!

Carel draagt een mooie klassieke donkerblauwe zomertrui van Lacoste. Deze trui hebben we in meerdere kleuren in maat s tot en met 4xl. Ik draag een fijne losse jogger van Elias Rumelis in lichtgrijs met een blousje van ons eigen label. De broek hebben we in grijs, donkerblauw, zwart (op de foto linksonder draag ik een zwarte) en beige. Het blousje hebben we in wit, zwart en donkerblauw. Met fijn elastiek aan de onderzijde.

Het is zonnig, maar met nog een fris windje als we buiten op het plein foto’s aan het nemen zijn. Als ik snel naar binnen ren om een nieuwe outfit aan te passen bots ik bijna tegen Carel en zijn vrouw Mireille op. Carel is een trui aan het passen en ze twijfelen over de maat. Ik grijp mijn kans. Want we hebben altijd minder mannen op de foto dan vrouwen en het is goed voor de verkoop om hier in Het Groentje ook de kleding die we hebben voor mannen te laten zien. ,,Zou je misschien op de foto willen, Carel?” Ik zie dat hij eigenlijk niet zoveel zin heeft. Al die aandacht, daar is hij niet zo dol op. Maar hij doet het toch! In drie verschillende kleuren gaat hij met de trui op de foto. Omdat het onze winkel helpt. Sociaal kapitaal. Ik hoop niet dat hij me vraagt om als tegenprestatie een keuken te slopen, kozijnen te schuren of een boom te planten want daar heb ik geen kaas van gegeten.

Terug naar het plein. Het waait stevig. Het haar gaat alle kanten op. Arme Jennifer van Kapsalon Lucienne heeft er zo haar best op gedaan. Ik loop als een ooievaar naar het Plein. De hakken die ik draag zijn mooi, maar meer om te zitten. Op het plein aangekomen is het even zoeken naar een plek met het juiste licht. Ik draag een superleuk jurkje van Fifth House. ,,Deze moet je houden”, roept mijn man die langsfietst. Een windvlaag draagt bij aan een onverwacht Marilyn Monroe momentje. Klik en de laatste foto is een feit. ,,Wat heb jij een bruine benen”, zegt een dame die ons passeert. Het is niet wat het lijkt. Een fijne panty van Falke kleurt en versiert mijn benen.

De laatste uurtjes in de winkel zijn druk. Een kleine blonde dame stapt binnen: ,,mag het nog even?” ,,Ja hoor” zeggen wij in koor want we zijn nog druk aan het vouwen. ,,De hele middag in de stad geweest, maar niets kunnen vinden” moppert ze. ,,Waarom niet” vraag ik? ,,Het ligt aan de maten” zegt ze. ,,Ik zie wel leuke dingen, maar ik pas van boven nergens in.” Gelukkig kunnen wij haar aan een leuke tuniekjurk helpen. Nu nog een beetje frisjes, maar ze neemt er een leuk denim jackje bij. Zoals ik op de linker foto draag. ,,Ik praat het door hoor! Heb al vaak jullie stukje gelezen, maar kom niet zoveel op het Oude Dorp. Ik ben blij dat ik eindelijk gekomen ben.” Onze klantenkring groeit lekker door. Onze naam wordt steeds bekender. Ja, we zijn blij met zoveel leuke en lieve klanten!

Afijn, terug naar sociaal kapitaal waar ik dit stukje mee begonnen ben. Het is de Week van het geld. Een landelijke themaweek om kinderen te leren omgaan met geld. Een project waar ik met mijn andere bedrijfje al ruim 12 jaar nauw bij betrokken ben. Het financiële landschap blijft snel veranderen en om mee te kunnen doen is het inderdaad belangrijk dat kinderen en jongeren met geld leren omgaan voordat ze de leeftijd van 18 jaar bereiken. Maar weten wat sociaal kapitaal is en daar bewuster mee omgaan vind ik nog belangrijker. En het is toegankelijk voor iedereen. Uit welk nest je ook komt. Een groot sociaal netwerk bouwen kost niets en levert je uiteindelijk veel op.

Geïnspireerd? Afgelopen week is er weer veel nieuws binnengekomen. Voor hem en voor haar. U vindt ons op het Oude Dorp van Houten of online: www.itrainsfashion.nl

Sasja (54) heeft een kledingwinkel op het Oude Dorp van Houten en beschrijft op deze pagina haar belevenissen in de winkel en soms daarbuiten.

Broek Elias Rumelis en denimjacket Red Button
Jurk Fifth House en Panty Falke
Afbeelding
advertentie
advertentie