Sasja in een jurk van Oneseason
Sasja in een jurk van Oneseason Dagmar Lap

,,Aan mijn lijf geen polonaise!”

17 april 2024 om 12:30 Zakelijk

HOUTEN De dag is goed begonnen. Er komen steeds nieuwe klanten binnen. Het zonnetje schijnt en iedereen is vrolijk. Ik probeer die gekozen kleding weer snel netjes in de vakken te hangen. Dat lukt niet best. De stapel op de strijkplank groeit gestaag. Er komt een dame binnen die met stevige passen op me af loopt. ,,Aan mijn lijf geen polonaise” roept ze luid!

Betekent dat dat u op zoek bent naar los vallende kleding?’ vraag ik. Ze kijkt me aan en roept nog een keer: ,,Aan mijn lijf geen polonaise!” Ik hoor een dame achter me grinniken en schiet zelf ook een beetje in de lach. ,,Kijkt u maar even lekker rond” zeg ik. ,,Nee” roept ze opnieuw. ,,Ik wil geholpen worden!” Deze dame heeft een behoorlijk harde stem. Misschien slechthorend denk ik, maar ik zie geen gehoorapparaat. Ze komt dichterbij en neemt me van top tot teen op. ,,Wat bent u klein! In ‘t Groentje lijkt u veel groter.” ,,1.68 cm” is mijn antwoord. Polonaise is ontleend aan het Frans. Het betekende ‘Pools kledingstuk’. Voor vrouwen was dit een strak lijfje met lange schoot, voor mannen een korte, nauwsluitende overjas. Dit waren strakke kledingstukken, die zaten niet altijd prettig. Aan mijn lijf geen polonaise betekent oorspronkelijk dan ook ‘zo’n (strak) ding wil ik niet aan’, en van daaruit ook wel ‘niets voor mij, dat ingewikkelde gedoe!’ Vandaar mijn vraag over de los vallende kleding. Ze houdt haar hoofd een beetje schuin en snuift. ,,Daar zit wel wat in. Ik wil niet dat kleding ergens knelt, maar ook niet allemaal van dat wijde gedoe. U kletst net zoveel als dat u schrijft” zegt ze. ,,Een broek of een jurk?” vraag ik. ,,Een broek” zegt ze ferm. ,,En een shirt met veel kleur.” We gaan aan het passen. Ik geef mevrouw een kopje koffie en haar toon wordt milder. We passen een zachte broek zonder rits met een elastische tailleband van Red Button en een kleurig shirt in een A-lijn van Orientique. Ik ga op mijn knieën om de broek op lengte te maken en de dame trekt aan mijn staartje. ,,Even kijken of het echt is” zegt ze. Ik kijk verrast omhoog. ,,Maar uw wimpers zijn wel nep” constateert ze. ,,Nou dat weet nu dan de hele winkel” zeg ik met een knipoog.  Bij het afrekenen zegt mevrouw: ,,Ik dacht dat u zo’n retailbitch was, maar het valt mee.” Ik moet nu toch wel lachen. ,,Ik ben een klant hoor die u hier staat uit te lachen” zegt ze verontwaardigd. ,,Dat klopt” is mijn antwoord. ,,En ik ben een mens. U heeft best een paar gekke dingen tegen me gezegd en daar moet ik om lachen.” ,,Als u hier maar niet over schrijft in de krant” zegt ze. ,,Dat kan ik niet beloven” zeg ik, ,,maar ik noem nooit namen.” Ze snuift en zegt: ,,Je weet mijn naam niet eens.” Ik zie een twinkeling in de ogen van deze dame. ,,Tot volgende keer” zegt ze opnieuw heel hard en beent de deur uit. Annette laat u de set zien op de foto linksonder.

,,Wil je eens meekijken?” vraagt een dame. Ze past de jurk van Oneseason die ik op de grote laat zien. Ik twijfel. ,,Bij twijfel niet doen” zeg ik. ,,Het voelt net of ik niets aan heb” legt ze uit. ,,Dat is nou ook juist de bedoeling” is mijn antwoord. ,,De jurk is gemaakt van 100% viscose en hoort ook heel los te vallen. Natuurlijk kunt u er een riempje omheen dragen, maar ik zou dat niet doen. Ik vind juist dit hele losse heel erg mooi. Maar je moet op zo’n jurk wel helemaal verliefd zijn want het is een dure jurk.” ,,Mag ik die jurk ook eens passen?” vraagt een andere klant. Ik pak de juiste maat en nu heb ik twee klanten in de winkel in dezelfde jurk. De tweede dame is gelijk verkocht. Voor de eerste dame pak ik een jurk in dezelfde print maar nu van 100% katoen en een iets getailleerde model. Dat past beter bij haar. Beide dames verlaten blij de winkel met een mooie jurk voor de warme dagen van 2024. Want daar zijn deze jurken perfect voor. Een elegante modieuze outfit. Ook als het temperatuur boven de dertig graden stijgt.

,,Dat kikkergroen gaat minder hard dan ik had verwacht” zeg ik tegen mijn collega Anja. Bij het inkopen is deze kleur toch echt getipt als topkleur voor deze zomer. En het is ook een prachtige kleur die met veel verschillende huidtinten goed gaat. ,,Het is meer appelgroen” zegt Anja. Daar heeft ze wel gelijk in. Op de foto rechtsonder draagt Agnes een jeans van Red Button samen met een shirtje met groene opdruk en appelgroen blazertje. We besluiten wat filmpjes te maken van leuke combinaties met dit appelgroen. Deze week komt er een leuke levering binnen van Fos Fashion. Blouses met tops met een elastische tailleband. Reden genoeg om even gezellig een kijkje te nemen in onze winkel.

Deze informatie wordt u aangeboden door It Rains Fashion. Sasja heeft een kledingwinkel op het Oude Dorp van Houten en beschrijft hier haar belevenissen in de winkel en soms daarbuiten.

Annette in een top van Orientique, broek en denim jasje van Red Button
Agnes is een jeans, shirt en blazer van Red Button
Afbeelding
advertentie
advertentie