De deelnemers konden vragen stellen
De deelnemers konden vragen stellen René van den Brandt

Overweldigende belangstelling voor bijeenkomst over levensbestendig wonen in Houten

20 maart 2023 om 13:41 Wonen Tips van de redactie

HOUTEN Donderdagmiddag 16 maart vond de Bijeenkomst Woontoekomst Jonge Senioren plaats in de Opstandingskerk in Houten. De initiatiefnemers wilden met deze bijeenkomst inventariseren waar de aanwezigen meer informatie over wilden hebben en mensen aanzetten tot actie in een tijd dat de woningmarkt gecompliceerd is en mensen langer thuis wonen. Levensbestendig wonen is een belangrijk onderwerp.

Irene van Valen

Aan deze bijeenkomst werkten Power Houten, de werkgroep Comfortabel Wonen, WoonIn en de gemeente samen. De werkgroep Comfortabel Wonen is een werkgroep van de gemeente, waarin Woonin en enkele vrijwilligers participeren. Els Koch, lid van de werkgroep Comfortabel wonen en deelnemer van Power Houten, en Peter Hermans, deelnemer van Power Houten, vertellen dat zij hoopten op 60 aanmeldingen. Het werden er 210. Koch zegt daarover: ,,Dit onderwerp leeft. De Raadzaal bleek te klein, daarom weken we uit naar de Opstandingskerk. We legden uit dat het belangrijk is om nu al na te denken over de oplossingen die over tien jaar nodig zijn op het gebied van wonen.” Hermans vult aan: ,,Tijdens deze eerste bijeenkomst haalden we veel vragen op waarop direct werd gereageerd of waar we later op terugkomen. Om de behoeften van senioren duidelijk te krijgen is het belangrijk om samen het gesprek te voeren.” Wat betreft informatie stelt Koch dat veel informatie versnipperd is en dat het goed is dat de gemeente dit op haar website samenbrengt.

THEMA’S

Aan de hand van de Mentimeter, een online tool om mensen te bevragen, inventariseerden de initiatiefnemers welke thema’s leefden. De uitkomsten toonden de volgende onderwerpen als grootste thema’s: aanpassing en verbouwing van een huis; bestaande voorzieningen; woongroepen en woonvormen; kopen tegenover huren; gelijkvloers wonen; de grootte van de woning; betaalbaarheid; comfort en tenslotte groen wonen.

SPREKERS


Wethouder Rosa Molenaar - René van den Brandt

Wethouder Rosa Molenaar benoemde in haar openingswoord het belang van dit onderwerp. Daarna sprak Daniëlle Harkes, expert wonen, ouderen en zorg bij ZorgSaamWonen, over de noodzaak om na te denken over de woontoekomst. Zij besprak thema’s als verhuizen of blijven, de woning aanpassen en verschillende woonvormen. Derk Wieringa, van de gemeente Houten, legde uit wat er met betrekking tot vergunningen komt kijken bij verbouwen. Loes Bastiaanssen, van WoonIn, nam de aanwezigen mee in het thema: Huren voor 55-plussers. Annemarie van Rijsbergen, medewerker bij de gemeente, maakte de officiële lancering van de webpagina van het gemeentelijk project Comfortabel Wonen bekend. Met deze site helpt de gemeente mensen op weg rondom het thema wonen: www.houten.nl/comfortabelwonen


Officiële lancering webpagina ‘Comfortabel Wonen’ - René van den Brandt

INVENTARISATIE 

Via post-its gaven de aanwezigen aan waar zij meer over wilden weten. Dan ging het om het vinden van informatie; bouwplannen in Houten; het doorstromen van een koop naar een huurhuis en de verschillen in inkomsten; de angst om een groot huis achter te laten en in een klein appartement terecht te komen en een Knarrenhof, een woonvorm voor ouderen die naar elkaar omzien en van daaruit langer zelfstandig kunnen blijven wonen. 

Voor Hermans en Koch ligt het succes van deze eerste bijeenkomst in het activeren van senioren. ,,Aanstaande dinsdag bespreekt de werkgroep Comfortabel Wonen de resultaten van de bijeenkomst met de gemeente en WoonIn en het is de bedoeling om na de zomer een verdiepende bijeenkomst te organiseren. Het komt er nu op aan de dialoog tussen senioren, gemeente en betrokken instanties aan te gaan en meer senioren te bereiken. Zij mogen zich laten horen”, besloot Hermans. Voor vragen kan men mailen naar post@powerhouten.nl.

advertentie
advertentie