vlnr Aletta Barink, gemeentesecretaris, Wouter van den Berg, Ria Frowijn, Paul van Ruitenbeek, Burgemeester Gilbert Isabella, Sander Bos en Rosa Molenaar
vlnr Aletta Barink, gemeentesecretaris, Wouter van den Berg, Ria Frowijn, Paul van Ruitenbeek, Burgemeester Gilbert Isabella, Sander Bos en Rosa Molenaar Gilbert Isabella

College wil samen met inwoners bouwen aan een toekomstbestendig Houten

28 september 2022 om 13:15 Politiek

HOUTEN Het college van B&W heeft zijn collegeprogramma 2022-2026 gepresenteerd. Het heeft de titel ‘Samen met inwoners bouwen aan een toekomstbestendig Houten’ meegekregen. Behoud van het dorpse karakter, betaalbare en duurzame woningen bouwen volgens het Houtens DNA, bewonersparticipatie en nabuurschap zijn enkele thema’s uit het programma. De deskundigheid van inwoners moet gaan helpen bij het besturen van de gemeente.

door Annette Stolk – de Vries

,,De presentatie van het collegeprogramma heeft even op zich laten wachten, omdat we meteen met een aantal zware dossiers te maken kregen, maar we zijn trots op het resultaat. Het is een ambitieus programma waarbij ook bestaand beleid wordt voortgezet”, aldus wethouder Rosa Molenaar tijdens de presentatie van het collegeakkoord.

BOUWEN De opdracht uit de Woonvisie om tot 2040 ongeveer 4800 woningen te realiseren zal moeten worden uitgevoerd volgens het Houtens DNA. Het college ziet zichzelf als schatbewaarders van het Houtens DNA, waarbij dorpse verdichting binnen de Rondweg en bouwen in Houten-Oost de uitgangspunten zijn. Ruimte moet er komen voor moderne woonvragen zoals seniorenhofjes, tiny houses of loftachtige appartementen. Voor de korte termijn ziet wethouder Molenaar kansen voor de bouw van flexwoningen en tiny houses. ,,Als ik door Houten fiets zie ik genoeg open plekken waar dit soort woningen gebouwd kunnen worden.” Voor de middellange termijn wil het college de eenheid in het gebied Centrum, Molenzoom, Koppeling terugbrengen. Een stedenbouwkundig bureau wordt ingehuurd om hiermee aan de slag te gaan.

HOUTEN-OOST In Houten-Oost moeten ongeveer 2750 woningen worden gerealiseerd. Een project voor de lange termijn. Het college is bij monde van wethouder Paul van Ruitenbeek al gesprekken gestart met de provincie Utrecht. De provincie Utrecht is geen voorstander van bouwen in Houten-Oost. Zij wil dat er binnenstedelijk, in de buurt van aanwezige infrastructuur wordt gebouwd, zonder aantasting van het groene buitengebied. Van Ruitenbeek hoopt gedeputeerde Huib van Essen te kunnen overtuigen van de noodzaak tot bouwen in Houten-Oost. ,,De provincie en het Rijk dringen aan op het snel gaan bouwen van nieuwe woningen gezien de grote woningnood die er is. Ik wil aantonen dat betaalbare en duurzame woningen makkelijker te realiseren zijn in Houten-Oost. Daar ligt ook de ruimte om 2750 woningen te bouwen.” Voor de uitwerking wil het college gebruik maken van het Houtens Manifest. Daarbij gaat het om het bouwen van woningen die bijdragen aan een energiepositieve, klimaat adaptieve en biodiverse woonwijk. Van Ruitenbeek: ,,Daarbij zal er wel gekeken worden naar appartementen die wat hoger zullen zijn.”

PARTICIPATIE Bewonersparticipatie is één van de speerpunten van het college. ,,Er ligt een grote opgave voor ons als bestuur om het vertrouwen tussen de inwoner en de overheid te verbeteren.” Daarbij wil men inwoners zo vroeg mogelijk betrekken bij nieuwe plannen. Ook wil het college inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers betrekken bij eventuele bezuinigingen. Hiervoor wil men het ‘Zeistermodel’ gebruiken, waarbij gesprekken met de samenleving over taken en inspanningen hebben geleid tot nieuwe keuzes. Het college denkt dat door het gebruik van dit model er meer en beter gedragen voorstellen zullen komen, waarbij geaccepteerd moet worden dat keuzes kunnen afwijken van de mening van het gemeentebestuur. In het kader van nabuurschap zullen bewonersinitiatieven worden gestimuleerd. ,,Houten kent veel vrijwilligers en mantelzorgers. Dat is ook onderdeel van het Houtens DNA. Door het expliciet te benoemen maken we dit bijzonder.”

KUNST EN CULTUUR Het budget voor de bibliotheek wordt structureel verhoogd met €100.000,- per jaar. Geld dat bedoeld is om de maatschappelijke opdracht van de bibliotheek uit te voeren en ook de ontwikkeling mogelijk maakt naar een educatief-maatschappelijke instelling. Zo kan bijvoorbeeld het informatiepunt digitale overheid uitgevoerd worden. Voor het organiseren van minimaal twee festivals per jaar wordt er geld gereserveerd. Daarnaast wordt er een impuls aan muziekeducatie gegeven en wordt de mogelijkheid verkend voor een tweede balkon in de theaterzaal Aan de Slinger. Door het toevoegen van een tweede balkon worden 90 extra stoelen gecreëerd.

VEILIGHEID Er is een toenemende vraag naar toezicht en handhaving, ook buiten de reguliere kantoortijden. Geld is er beschikbaar voor uitbreiding van de capaciteit van boa’s met twee personen. Op plekken waar meer dan gemiddeld overlast is overweegt het college de inzet van cameratoezicht. Ten aanzien van het drugsgebruik en overlast is volgens het college meer aandacht nodig voor preventie. Drugsgebruik wordt ontmoedigd door voorlichting op scholen voor kinderen en ouders. Daarvoor wordt de samenwerking gezocht met onder meer HALT, Jongerenwerk en de GGD. De gemeente heeft binnen de Algemene Plaatselijke Verordening instrumenten beschikbaar om overlast door drugsgebruik/lachgas in de openbare ruimte aan te pakken als er sprake is van schending van de openbare orde en veiligheid. Het college stelt daarbij normstellend te willen zijn: veroorzaken van overlast zal worden beboet en bestraft. Daarvoor moeten wel afspraken worden gemaakt tussen politie, Openbaar Ministerie en de gemeente in verband met de beschikbaarheid en capaciteit van toezicht en handhaving.

OMBUIGINGEN Om de plannen van het college te financieren zijn er ombuigingen nodig. De toeristenbelasting wordt verhoogd van 5% naar 6% hetgeen €45.000,- extra inkomsten oplevert. Het schrappen van de Samenlevingsagenda bespaart €50.000,- en een andere wijze van het begroten van de loonkosten €100.000,-. In november zal het collegeprogramma in de gemeenteraad worden besproken. Dan zal blijken wat de politieke partijen van de plannen van het college vinden.

advertentie
advertentie