Het huidige pand van de Hema komt in oktober ook leeg te staan.
Het huidige pand van de Hema komt in oktober ook leeg te staan. Agnes Corbeij

Eigenaar Het Rond in Houten: ‘Het is geen geheim dat we voor dit gebied plannen hebben voor transformatie’

13 juli 2022 om 09:00 Winkels

HOUTEN De toenemende leegstand aan de noordkant van Het Rond is voor eigenaar Altera Vastgoed geen reden om andere acties te ondernemen dan de afgelopen jaren al gedaan werd. De organisatie wil achterblijvende winkels zoveel mogelijk bij elkaar zetten en lege panden eventueel invullen met tijdelijke gebruikers zoals een atelier of showroom. Voor de langere termijn mikt de vastgoedonderneming op transformatie van het noordelijke deel.  

door Agnes Corbeij

Deze week werd bekend dat in dit deel van Het Rond behalve de Hema ook Van Os Lederwaren, Woonstyle Beter In, Vero Moda en Douglas vertrekken. Hema verplaatst naar een andere plek op Het Rond, Vero Moda komt misschien elders terug, de anderen vertrekken helemaal uit Houten. 

CONTRACT LOOPT AF Het is niet toevallig dat deze winkels tegelijk vertrekken. Erwin Wessels, CIO (chief investment officer) van eigenaar Altera Vastgoed: ,,Vanaf het begin zijn in de meeste gevallen vijf of tien jarige contracten afgesloten. Daardoor kan het gebeuren dat meerdere winkels tegelijk op het punt staan een nieuw contract af te moeten sluiten. We zijn hier natuurlijk geconfronteerd met leegstand, dus dat er dan verschillende partijen tegelijk opzeggen, is begrijpelijk.”

Dat is niet altijd een wenselijke situatie. Wessels: ,,Dat hebben we liever niet, we spreiden het liever een beetje, maar soms loopt het nu eenmaal zo.” Altera is met een aantal andere winkeliers nog in gesprek. ,,Het kan zijn dat er nog een aantal opzegt, maar aan de andere kant zijn er ook mooie grote partijen die juist willen uitbreiden.” Welke partijen dat zijn, wil Wessels nog niet zeggen. Ook kan het zijn dat ze elders terug willen komen. Wessels: ,,Soms is een opzegging strategisch, om in een andere onderhandelingspositie terecht te komen.” 

TRANSFORMATIE Hele lange contracten zal Altera Vastgoed niet snel meer aanbieden in dit gebied. Wessels: ,,Het is geen geheim dat we voor dit gebied plannen hebben voor transformatie. Hierover zijn we al langere tijd in gesprek met de gemeente en Viveste. Die laatste is eigenaar van de woningen boven de winkels. Om die ontwikkelingen mogelijk te houden, sluiten we geen hele lange contracten meer af.”

In de Ruimtelijke Koers zaten plannen voor transformatie op deze plek. Dat werd weggestemd, waardoor de gemeente nu met een nieuwe visie moet komen. Wessels: ,,We hebben te maken met een nieuwe wethouder Rosa Molenaar, die is net begonnen, maar we gaan graag koffie met haar drinken.” Molenaar is door ITH aangetrokken vanuit Houten en is planoloog. ITH was eerder tegen de geplande hoogbouw in het centrum van Houten.

ATELIERS Ondertussen voert Altera het gewone beleid om verloedering te voorkomen. ,,Dat is gewoon property management, waar we iedere dag mee bezig zijn. Schoon, heel en veilig, daar letten wij op. Als er veel leeg staat, willen we voorkomen dat mensen de lege winkel in kijken door middel van posters op ruiten. Ook hebben we overeenkomsten voor tijdelijk gebruik in de vorm van atelier of showroom, net als elders op Het Rond.”   

Daarnaast wil Altera nog schuiven met sommige winkels. ,,Een aantal van de partijen die willen uitbreiden bieden we een andere plek aan. Zodat winkels meer bij elkaar zitten. Net als de Hema die verplaatst van het noorden naar het overdekte gedeelte van Het Rond. Zo volgen er waarschijnlijk meer.” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie