Een leerling van basisschool Aventurijn plaatst een gebouw in de stad tijdens het spel Democracity
Een leerling van basisschool Aventurijn plaatst een gebouw in de stad tijdens het spel Democracity Annette Stolk - de Vries

Scholieren uit Houten maakten kennis met de gemeenteraad, door het spelen van het spel Democracity bouwden ze een fictieve stad

31 maart 2023 om 14:46 Politiek

HOUTEN Leerlingen van groep 7 en 8 van een aantal Houtense basisscholen maakten deze week kennis met het functioneren van de gemeenteraad. Met het spel Democracity, beschikbaar gesteld door ProDemos, moesten leerlingen een eigen partij oprichten, aangeven wat de partij belangrijk vindt en een slogan bedenken. Het leverde prachtige resultaten op. 

Annette Stolk – de Vries

De gemeenteraad hoopt met het uitnodigen van leerlingen van basisscholen, en later ook van het voortgezet onderwijs, kinderen te enthousiasmeren voor de lokale politiek. Met het spel leren kinderen een denkbeeldige stad te bouwen. Na een eerste ronde waar ze zonder tegenspraak een gebouw naar keuze mogen plaatsen, kan dit in de volgende rondes alleen door andere partijen van de noodzaak hiervan te overtuigen. 

Groep 7 van basisschool Aventurijn speelde het spel overtuigend. Partijen met namen als AV Houten met de slogan: ‘AV Houten voor meer natuur en een lage huur’ of BVSH met: , Duurzaam bouwen, natuur behouden’, werden opgericht. Leerlingen verdeelden onderling de functie van voorzitter, fractielid, secretaris of woordvoerder. Dat je de argumenten van de partij kon benoemden door een echte microfoon, waarbij je op een groot scherm te zien was, maakte de middag compleet.

TALENT 

Er bleek een hoop toekomstig politiek talent aanwezig te zijn. Het leverde uiteindelijk een bijzondere stad op met onder andere een kerncentrale waar tegenover een ziekenhuis kwam te staan. Maar ook een middelbare school, een gemeentehuis en een park. Plannen voor een speeltuin en een sporthal haalden het echter weer niet. Het leek wel op de echte politiek: als je niet voor mijn plannen stemt, stem ik ook niet voor die van jou. 

Op de vraag of de leerlingen het leuk hadden gevonden gingen vrijwel alle handen de lucht in. Dat burgemeester Gilbert Isabella ook nog even langskwam was voor iedereen nog de kers op de taart. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie