Burgemeester Isabella opent samen met leerling Otis de bibliotheek in Obs De Bijenkorf
Burgemeester Isabella opent samen met leerling Otis de bibliotheek in Obs De Bijenkorf

Obs De Bijenkorf in Houten heeft nu bibliotheek op school

12 januari 2023 om 12:51 Onderwijs

HOUTEN De bibliotheek op school is een samenwerking tussen bibliotheken, scholen en gemeenten met als doel taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen en jongeren te bevorderen. In Houten nam Scarlett Braat, directeur Obs De Bijenkorf, het initiatief om dit ook voor Houtense scholen te bewerkstelligen. Met het doorknippen van een slinger startte burgemeester Gilbert Isabella een pilot die plaatsvindt op vijf Houtense basisscholen. 

Annette Stolk – de Vries

De pilot vindt plaats onder vijf Houtense basisscholen. Naast De Bijenkorf zijn dit: RKBS De Stek, Obs Ridderspoor, RKBS De Vlinder en SBO De Wissel. Op deze scholen kunnen boeken geleend worden van de bibliotheek. De bibliotheek heeft op deze scholen gezorgd voor een kwalitatief hoogstaande, op de doelgroepen toegesneden, actuele collectie aan boeken. Net zoals in de bibliotheek moeten leerlingen de boeken op school laten scannen en weer op tijd inleveren. 

SAMENWERKING

De samenwerking tussen scholen, gemeente en bibliotheek waarborgt de kwaliteit van het leesonderwijs. Zo kunnen scholen gebruik maken van een deskundige lees-en mediaconsulent die de leerkrachten ondersteunt. De expertise is gericht op het verbeteren van de (voor)leescultuur op school en thuis. Jaarlijkse doelen en activiteiten worden vastgelegd in een lees-en/of mediaplan voor school. Gert Staal, directeur bibliotheek Lek en IJssel prees de samenwerking tussen bibliotheek, gemeente en scholen. ,,Er is veel geld geïnvesteerd in de nieuwe bibliotheek. Lezen is leuk en belangrijk.” Hij sprak de wens uit dat op termijn alle Houtense scholen een eigen bibliotheek hebben. 

PIETJE BELL

Samen met leerling Otis opende burgemeester Isabella de bibliotheek op De Bijenkorf. De bibliotheek bestaat uit meer dan 1000 boeken; van spannende, grappige tot informatieve boeken. De boeken staan op volgorde van schrijver gesorteerd, de informatieve boeken op onderwerp. Ook op school heeft de bibliotheek openingstijden. Isabella: ,,Als kind was mijn lievelingsboek Pietje Bell. Pietje was ondeugend en daarom zo leuk. Door veel te lezen, leer je goed de taal. Als je goed leert lezen kun je burgemeester worden. Ga vooral lezen en beleef er plezier aan.” 

advertentie
advertentie