Windpark Houten
Windpark Houten Annette Stolk

Voorlopig wijst Houten geen nieuwe locaties aan voor windmolens

27 mei 2021 om 09:51 Politiek

HOUTEN De inbreng van de gemeente Houten aan de Regionale Energie Strategie (RES) zal bestaan uit 100 hectare zonnevelden en twee windparken. Er worden in Houten voorlopig geen nieuwe locaties aangewezen voor windmolens. Dit betekent dat de inbreng is gebaseerd op bestaand beleid en de realisatie daarvan. 

Annette Stolk – de Vries 

Het college kiest er bewust voor een pas op de plaats te maken. Wethouder Hilde de Groot: ,,Vooral de discussie rond het plaatsen van windmolens levert maatschappelijk gezien veel weerstand op. Een beetje rust ten aanzien van dit onderwerp kan geen kwaad. Daarom hebben wij onze inbreng in de RES ten aanzien van windenergie beperkt tot de twee gerealiseerde/vergunde windparken Houten en Goyerbrug. ” Van de 100 hectare zonnevelden is inmiddels al 45 hectare ingevuld. De resterende 55 hectare wordt in de RES ingebracht. 

PARTICIPATIE De afgelopen maanden heeft er in de Kromme Rijnstreek een uitgebreid participatieproces plaatsgevonden. Hieruit zijn enkele potentiële toekomstige zoekgebieden naar voren gekomen. De Groot: ,,Voor het opwekken van zonne-energie zien we mogelijkheden in het Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW)-gebied. Hierbij moeten we echter rekening houden met beperkingen ten aanzien van de NHW, maar die discussie willen we graag aangaan. Als het om windenergie gaat dan liggen toekomstige kansrijke locaties langs de snelweg A27 nabij afrit Houten en in mindere mate op het Eiland van Schalkwijk ten noorden van Tull en ’t Waal.”

KLIMAAT Houten heeft al het nodige gedaan als het gaat om duurzame energie. Langs het Amsterdam-Rijnkanaal is een windpark en er is een vergunning verleend voor een tweede windpark bij de Goyerbrug. De Groot: ,,We voelen als gemeente de urgentie voor een gedegen klimaatbeleid als gevolg van de klimaatveranderingen. Maar een maatschappelijk debat moet je ook in rust kunnen voeren. Daarom hebben we onze inbreng voor nu beperkt tot bestaand beleid en de realisatie daarvan. Het tempo van de RES was niet altijd even makkelijk. Gezien de maatschappelijke gevoeligheid ten aanzien van zon -en windenenergie hebben we als gemeenten een flinke taak opgelegd gekregen. Als het gaat om ruimtelijke ordening pleit ik voor meer regie vanuit Den Haag. Het moet duidelijk zijn dat deze energie opgave een landelijke opgave is”, aldus wethouder De Groot. 

WINDKADER Met het oog op de toekomst wil de gemeente het vraagstuk rond windenergie samenvatten in een lokaal windkader. Daarvoor wil men een maatschappelijke gespreksronde starten waarin inhoudelijk thema’s worden uitgediept. Daarbij wordt gedacht aan gezondheid, participatie en lokaal eigendom en hoe een business case voor windenergie er op hoofdlijnen kan uitzien. Daarmee verwacht de gemeente een gemeenschappelijk uitgangspunt te creëren voor verdere gesprekken. De uitkomst van die gesprekken moet leiden tot een beleidskader. 

NAJAAR De RES bijdrage van de gemeente Houten wordt ingebracht in de RES voor de totale regio. Dit gaat niet alleen over duurzame elektriciteit, maar ook over warmte. In het najaar nemen alle betrokken gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten een besluit over de RES. 

In december 2015 is het Klimaatakkoord van Parijs tot stand gekomen. Ook Nederland heeft het akkoord ondertekend en is het nationale Klimaatakkoord vastgelegd in de Klimaatwet. Hierin zijn afspraken gemaakt over grootschalige opwek van duurzame energie. Over de realisatie van zon- en windenergie maken decentrale overheden gezamenlijk plannen in Regionale Energie Strategieën. De gemeente Houten is onderdeel van RES- regio U16. Naast zestien gemeenten zijn ook de provincie en vier waterschappen vertegenwoordigd.

advertentie
advertentie