oud-burgemeester Wouter de Jong
oud-burgemeester Wouter de Jong Archief BDUMedia / Martin Monkel

Wethouders blijven maar steggelen over windmolens en zonnepanelen, oud-burgemeester Wouter de Jong gaat bemiddelen

1 april 2021 om 10:50 Politiek

HOUTEN De oud-burgemeester van Houten en voormalig gedeputeerde Wouter de Jong is gevraagd te bemiddelen tussen zestien Utrechtse gemeenten (U16) in het kader van de Regionale Energie Strategie (RES). Hij moet de gesprekken over nieuwe locaties voor windmolens en zonnepanelen in de provincie Utrecht uit het slop zien te trekken. Dat bevestigt De Jong na vragen van RTV Utrecht.

Met de aanstelling van De Jong als bemiddelaar lijkt er onder de duurzaamheidswethouders van de diverse gemeenten meer onenigheid te zijn dan men eerder liet merken. Onlangs lieten zij weten meer tijd nodig te hebben om ‘brede consensus over de invulling van de RES’ te vinden. Volgens voorzitter Rob Jorg was er ook meer tijd nodig voor participatie met bewoners.

Ik praat met al die wethouders over de vraag wat ze tot nu toe op tafel hebben gelegd.

Op de vraag waarom de inbreng van De Jong precies nodig is, antwoordt hij: ,,Ik weet niet of ik daar nu zo uitgebreid op in wil gaan, eigenlijk. Ik ben gewoon ingeschakeld om een proces dat blijkbaar niet zo heel erg soepeltjes liep nog even een klein impuls te geven. Een beetje vlot te trekken.” Om er vervolgens aan toe te voegen: ,,Voor zover dat lukt, want zo ver ben ik nog niet.”

IMPASSE De Jong gaat nu met alle wethouders duurzaamheid om tafel in de hoop toch tot een gemeenschappelijke energieplan te komen. ,,Ik praat met al die wethouders over de vraag wat ze tot nu toe op tafel hebben gelegd en of het bijvoorbeeld misschien nog iets meer kan. Moet het nog anders verdeeld worden?”, legt hij uit.

De wethouders duurzaamheid van de diverse U16-gemeenten komen er onderling kortom niet uit. Volgens wethouder Hans Marchal van Wijk bij Duurstede is er sprake van een ‘impasse’.  ,,Wellicht moeten vooringenomen standpunten worden losgelaten.” Zelf stapte hij onlangs uit het overleg met buurgemeenten over mogelijke locaties voor windmolens wegens een ‘gebrek aan draagvlak‘.

VERSCHILLENDE AMBITIES Het lijkt erop dat de ambities van de verschillende gemeenten op het gebied van energietransitie behoorlijk uit elkaar liggen. Gemeenten laten tot nu toe weinig los over hun inzet, waarmee ze de gesprekken zijn ingegaan. Wel staat energietransitie bij de ene wethouder nu eenmaal hoger op het prioriteitenlijstje dan bij de ander.

Het zijn zestien autonome gemeenten, die hebben afgesproken samen te werken (...). Dat is niet altijd even makkelijk.

,,Het zijn zestien autonome gemeenten, die hebben afgesproken samen te werken met een regionaal bod. Dat is niet altijd even makkelijk”, zegt De Jong daarover. Vóór eind april moet hij de plooien bij de U16 gladstrijden. Daarna leggen de wethouders de energieplannen voor aan hun gemeenteraad. In oktober gaan de zoeklocaties voor windmolens en zonnepanelen naar Den Haag.

De regio U16 bestaat uit de gemeenten Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Amersfoort en de FoodValley-gemeenten sturen hun plannen in juli naar het Rijk. (bron: RTV Utrecht)

advertentie
advertentie