Uitstel voor windmolens en zonnevelden: ‘Tijd nodig om meer draagvlak te creëren’

8 mrt, 16:03 Natuur en milieu
Pixabay
Afbeelding

HEUVELRUG Het besluit op welke plekken in de regio mogelijk windmolens en zonnevelden verrijzen, loopt drie maanden vertraging op. De Energieregio U16 zegt dat de deelnemende gemeenten meer tijd wordt gegund, om over de duurzame toekomstplannen te beslissen. Eigenlijk zouden de knopen vóór begin juli doorgehakt moeten zijn, maar die termijn is nu verschoven naar begin oktober.

DISCUSSIES Het uitstel volgt op onrust onder inwoners en in de politiek. Tegenstanders van de plaatsing van hoge windturbines en grote zonnevelden vrezen, dat de besluiten al vastliggen en dat er onvoldoende rekening met hun bezwaren wordt gehouden. Daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. Het Heuvelrugcollege constateerde onlangs, dat de discussies over windmolens en zonnevelden een tweedeling onder inwoners veroorzaken.

STEKKER ERUIT In buurgemeente Wijk bij Duurstede liepen de ruzies zo mogelijk nog hoger op, met name in de sociale media. Mede door die ophef trok wethouder Hans Marchal vorige week de stekker uit de Wijkse deelname aan de regionale zoektocht naar windmolenlocaties. In Utrechtse Heuvelrug loo..