Vooral onder jongeren en jongvolwassenen is lachgas populair.
Vooral onder jongeren en jongvolwassenen is lachgas populair. Annette Stolk – de Vries

Ruime meerderheid voor verbod op lachgas

8 april 2021 om 08:00 Politiek

HOUTEN Burgemeester Gilbert Isabella gaat onderzoeken of er in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een verbod op lachgas opgenomen kan worden. Tijdens de gemeenteraadvergadering van 6 april diende Houten Anders! (HA!) samen met Inwonerspartij Toekomst Houten (ITH) en de PvdA hiertoe een motie in die kon rekenen op brede steun vanuit de gemeenteraad.

door Annette Stolk – de Vries 

Het gebruik van lachgas is de laatste jaren enorm toegenomen. Vooral onder jongeren en jongvolwassenen is het populair. Van de scholieren tussen twaalf en zestien jaar heeft landelijk gezien 10% wel eens lachgas geprobeerd. Wayne Wilson van HA!: ,,Dit raakt mij persoonlijk, omdat ik twee kinderen in die leeftijdscategorie heb.”

WERKING Lachgas is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). Het is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) of in lachgastankjes. Het gas wordt in de ballon gespoten. De gebruiker ademt in en uit in de ballon. De effecten treden vrijwel meteen op. Het geeft een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies, het lijkt een beetje op dronkenschap. Het inademen van lachgas geeft een korte roes die ongeveer één tot vijf minuten duurt. De effecten zijn: licht worden in het hoofd, minder pijn voelen en spieren die ontspannen.

GEVOLGEN Gebruik van lachgas kan leiden tot hallucinaties waarbij beeld en geluid anders binnenkomen. Bovendien kan het verslavend werken en het kan bij veelvuldig en langdurig gebruik leiden tot neurologische schade. Er is een toename van verkeersschades waarneembaar als gevolg van het gebruik van lachgas. Het tast het waarnemingsvermogen aan en leidt tot concentratieverlies. Daarnaast leidt het gebruik tot milieuschade. Vrijwel iedereen heeft de lachgaspatronen wel eens op straat zien liggen.

WET Verkoop, handel, bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. Lachgas valt (nu nog) onder de Warenwet. Dat betekent dat de verkoper van lachgas aan de verplichtingen van de Warenwet moet voldoen. Het gebruik van lachgas kan daarom nu niet met een APV bepaling worden geregeld. Dit maakt het handhaven van een verbod op het gebruik lastig. Burgemeester Isabella: ,,Demissionair staatsecretaris Blokhuis werkte aan een landelijk verbod op lachgas. Dat plan ligt nu vermoedelijk ergens op een grote stapel van het demissionaire kabinet. Met als gevolg dat er nu vanuit gemeenten een omgekeerde beweging komt. Maar liefst 184 gemeenten hebben via de APV zelf iets geregeld met betrekking tot lachgas. Dit is een lastig proces, omdat er in de APV feitelijk geen juridische basis ligt voor een verbod op lachgas. Toch staan er in de APV nu al een aantal artikelen waar ik wel iets mee kan. Lachgas wordt echter niet expliciet genoemd, waar dit wel wenselijk is.”

PREVENTIE De gemeente probeert door middel van preventie de gevaren van regelmatig gebruik van lachgas duidelijk te maken. Wethouder Jan Overweg: ,,In het onlangs gesloten preventie akkoord Healthy Houten wordt dit expliciet genoemd.” Het gebruik van lachgas onder jongeren is in Houten minder dan het landelijk gemiddelde (5,8% tegen 10%), maar ook hier leidt het gebruik zo nu en dan tot (geluids)overlast. Ook hier zijn er bezorgdiensten die binnen 30 minuten in het gebruik kunnen voorzien. Daarnaast zijn er door raadsleden signalen ontvangen dat er in de Houtense horeca lachgas wordt verkocht.

TOEZEGGING Tijdens de raadsvergadering kwam burgemeester Isabella al met de warme, concrete toezegging om serieus werk te maken van een actualisatie van de APV op dit gebied. Hij gaat in overleg met zijn juridisch adviseurs om te bezien of er goede juridische mogelijkheden zijn om het gebruik en verkoop van lachgas tegen te gaan. De resultaten zullen na de zomervakantie bekend worden. Desondanks besloot HA! de motie in stemming te brengen. Wilson: ,,Gezien de schade die lachgas kan veroorzaken willen wij als gemeenteraad zelf actie ondernemen en lachgas en het gebruik ervan verbieden op openbare locaties en Houtense evenementen. Wij willen met de motie een belangrijk signaal afgeven naar inwoners en de landelijke politiek, namelijk dat wij staan voor de gezondheid van onze kinderen en de verkeersveiligheid. De toezegging van de burgemeester was oprecht en betrokken. We hebben de motie toch in stemming gebracht om onze oproep en het signaal naar buiten toe duidelijk te laten klinken.” 

De motie werd met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen de VVD en twee leden van D66 stemden tegen, omdat zij de toezegging van burgemeester Isabella al voldoende vonden en de motie derhalve overbodig.

.

advertentie
advertentie