Dinsdagavond was de eerste van drie vergaderingen over de Ruimtelijke Koers.
Dinsdagavond was de eerste van drie vergaderingen over de Ruimtelijke Koers. Annette Stolk

Drie avonden Ruimtelijke Koers op agenda gemeenteraad

20 januari 2021 om 11:05 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Na dertig uur aan Ronde Tafel Gesprekken, inspraakavonden, fietstochten, vierhonderd zienswijzen, een petitie en een referendumaanvraag is de gemeenteraad nu aan zet om zich uit te spreken over de Ruimtelijke Koers. In maar liefst drie aaneensluitende gemeenteraadsvergaderingen staat de Ruimtelijke Koers op de agenda. Dinsdagavond was de aftrap.

door Annette Stolk - de Vries

Alle politieke partijen gaven tijdens het algemene debat aan dat ze goed hebben geluisterd naar de participatie die vanuit inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, heeft plaatsgevonden. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten en voorstellen. Een aantal moties en amendementen kwam dinsdagavond al voorbij. De overige van in totaal 75 amendementen en moties komen woensdagavond aan de orde. Donderdag zal hierover gestemd worden. Definitieve besluitvorming over de Ruimtelijke Koers vindt echter pas plaats nadat het raadgevend referendum is gehouden. Deze staat gepland voor 17 maart, samen met de Tweede Kamerverkiezingen.

NOORDWEST Het ziet ernaar uit dat er minder woningen gebouwd gaan worden in Houten-Noordwest. Aanleiding daarvoor is de bijdrage die de GGD regio Utrecht enkele weken geleden heeft geleverd en waaruit duidelijk is geworden dat wonen binnen 300 meter van de snelweg ongezond is. Een duidelijker zonering tussen wonen en werken zal daardoor wenselijk zijn op de Doornkade. Hof van Wulven lijkt vanwege gezondheidsrisico’s ongeschikt voor het bouwen van huizen. Dit gebied lijkt uiteindelijk meer geschikt als sportlocatie of voor recreatie.

HOUTEN-OOST Houten-Oost lijkt steeds meer in beeld te komen als bouwlocatie voor een deel van de woningen die niet gerealiseerd kan worden in Noordwest. Het aantal van 750 woningen kwam regelmatig voorbij. Aan het totaal van 4800 te bouwen woningen lijkt voorlopig niet voorbij te worden gegaan, waarbij het uitgangspunt blijft dat de te realiseren woningen betaalbaar blijven en voldoen aan de beoogde kwaliteitseisen. De coalitiepartijen GroenLinks, CDA, VVD en ChristenUnie hebben een motie ingediend om nader onderzoek te doen om in Houten-Oost een specifieke plek aan te wijzen voor 750 woningen als de 4800 woningen elders niet worden gehaald.

MANIFEST In de raadvergadering kwam het Manifest Houtense Koers regelmatig voorbij. Dit manifest is door een aantal bezorgde en betrokken inwoners opgesteld als tegenhanger van de Ruimtelijke Koers. Zij zien mogelijkheden om in Houten-Oost een Kromme Rijn Parklandschap te realiseren met minimaal 3000 woningen. Partijen in de raad toonden veel waardering en interesse in dit manifest.

POSITIEF Over het algemeen wordt er positief gekeken naar verdichting en bouwen in het Centrum, de Koppeling en de Molenzoom. Wel wordt het college gevraagd de regie stevig in handen te nemen als het gaat over de hoogte en de spelregels waarbinnen er gebouwd mag worden.

Woensdagavond om 19.00 uur staat de tweede vergadering op de agenda. Deze is live te volgen via: https://houten.notubiz.nl/live

advertentie
advertentie