Afbeelding
Annette Stolk

Gemeente Houten door referendumcommissie op vingers getikt

18 februari 2021 om 17:41 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN De referendumcommissie heeft in een brief aan het Houtens college van Burgemeester en Wethouders en aan de leden van de gemeenteraad laten weten bezwaren te hebben tegen de wijze waarop de gemeente campagne voert over de Ruimtelijke Koers. In het referendum, dat gelijktijdig plaatsvindt met de Tweede Kamerverkiezingen, ligt de vraag voor: Bent u voor of tegen het voorgenomen Raadsbesluit over de Ruimtelijke Koers Houten 2040?

door Annette Stolk – de Vries

Tot de taken van de referendumcommissie behoort het houden van toezicht op neutrale informatievoorziening. De commissie heeft gezien dat de gemeente Houten in het gemeentenieuws in ’t Groentje/Houtens Nieuws en op sociale media de mening van het college over de Ruimtelijke Koers uitdraagt. Hierover zijn klachten binnengekomen van het Manifest Houtense Koers en van de initiatiefnemers van het referendum. Ook enkele raadsleden blijken op Facebook vraagtekens te zetten over de wijze waarop de gemeente over de Ruimtelijke Koers communiceert. Klagers vinden dat de gemeente Houten via haar eigen kanalen alleen neutrale informatie over de Ruimtelijke Koers mag verstrekken en deze kanalen niet mag gebruiken voor haar eigen vóór-campagne.

ONEENS Burgemeester Isabella heeft vorige week gesproken met de referendumcommissie. Uit dit gesprek en na een reactie op Facebookpagina ‘Referendum Ruimtelijke Koers’ te hebben gelezen, is de referendumcommissie tot de conclusie gekomen dat het college vindt dat alles wat niet onder het neutrale campagnelogo wordt gepubliceerd, niet onder de neutrale informatievoorziening valt. Het college is van mening dat ze via de eigen gemeentelijke accounts en in het gemeentenieuws in de krant niet-neutrale informatie mag plaatsen. De referendumcommissie is het hier niet mee eens. Zij is van mening dat wat de gemeente in campagnetijd over de Ruimtelijke Koers publiceert neutraal moet zijn, los van het feit of dit gebeurt onder het neutrale campagnelogo of via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen.

ZEEPKIST Het college en individuele wethouders mogen naar het oordeel van de referendumcommissie wel campagne voeren, maar mogen daarbij geen gebruik maken van gemeentelijke communicatiemiddelen of subsidie op grond van de Subsidieregeling referendum. (De gemeente heeft een subsidiepot beschikbaar gesteld waaruit zowel voorstanders, tegenstanders en ‘neutralen’ geld kunnen krijgen om campagne te voeren). Ook mogen zij geen gebruik maken van uitgebreide ambtelijke ondersteuning. ,,Ze zullen zelf ‘op de zeepkist’ moeten gaan staan en hun eigen account op sociale media moeten gebruiken. Ook is denkbaar dat ze met een college-account op de sociale media campagne voeren”, zo valt in de brief te lezen.

ADVIEZEN De referendumcommissie adviseert nu (ongevraagd) de gemeente uitsluitend informatie over de Ruimtelijke Koers en het referendum te verstrekken die neutraal van aard is en voorzien is van het daarvoor ontworpen logo. Bovendien stelt de commissie voor dat zij vooraf de informatie beoordeelt op neutraliteit. Daarnaast wordt de gemeente geadviseerd niet meer als gemeente Houten informatie te verstrekken in de (sociale) media over de Ruimtelijke Koers en de niet-neutrale posts te verwijderen. Als laatste advies geeft de commissie mee dat collegeleden op eigen naam campagne moeten gaan voeren voor de Ruimtelijke Koers.

Het college heeft de plicht om burgers te informeren. Dit doen wij via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen zoals we dit altijd gewend zijn te doen

REACTIE In een eerste persoonlijke reactie op de kritiek van de referendumcommissie laat burgemeester Gilbert Isabella weten zich niet in de kritiek te herkennen. ,,Het college heeft de plicht om burgers te informeren. Dit doen wij via de gebruikelijke gemeentelijke kanalen zoals we dit altijd gewend zijn te doen. Wel zullen we rekening gaan houden met het feit dat de campagne zo langzamerhand echt van start gaat. We hebben als college afgesproken dat pro-Ruimtelijke Koers-uitingen via de persoonlijke sociale media accounts van de wethouders moeten worden gedaan en niet via de gemeente Houten accounts.” De burgemeester liet tevens weten dat het college binnenkort nog met een formele reactie naar buiten komt.

RUIMTELIJKE KOERS De Ruimtelijke Koers gaat over de plannen van de gemeente voor de bouw tot 2040 van ongeveer 5800 woningen. Dit wil men realiseren door stedelijke verdichting en hoger bouwen in het Centrum, de Koppeling en op de Molenzoom. In de oorspronkelijke plannen was ook grootschalige woningbouw voorzien in Houten Noordwest, langs de Utrechtseweg-Oost, de Doornkade en Hof van Wulven. Deze plannen worden echter voorlopig nog aangehouden, omdat een meerderheid van de gemeenteraad een strakkere uitwerking voor dit gebied wil. Dit vooral naar aanleiding van gesprekken met de GGD regio Utrecht die bouwen binnen 300 meter van de snelweg sterk afraadt.

REFERENDUM Het referendum is een initiatief van Rino Jonkers, Ellen Standhardt – Jonkers en Jolanda Wijsmuller. Zij zien niets in de plannen van de Ruimtelijke Koers, omdat deze afbreuk zou doen aan het Houtens DNA (eerst het groen, dan de voorzieningen en dan woningen) en het dorpse karakter. In het Manifest Houtense Koers heeft een aantal betrokken inwoners zich verenigd. Zij willen een deel van de woningbouw in Houten-Oost realiseren waarbij innovatie en duurzaamheid leidend zijn.

OPKOMSTCAMPAGNE Als onderdeel van de neutrale opkomstcampagne die de gemeente Houten organiseert, bestaat er sinds kort een Instagram- en Facebookpagina: Referendum Ruimtelijke Koers. Ook komt er nog een folder met daarin neutrale informatie en is een speciale referendumwebsite in ontwikkeling.

advertentie
advertentie