De Molenzoom
De Molenzoom Annette Stolk

Ruimtelijke Koers: stedelijke verdichting, hoogbouw en herijking Noordwest en Houten-Oost

22 januari 2021 om 13:24 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Stedelijke verdichting en hoogbouw in het Centrum, de Koppeling en de Molenzoom en herijking van de plannen Noordwest en Houten-Oost. Dat is de uitkomst van drie aaneengesloten avonden vergaderen over de plannen van de Ruimtelijke Koers.

door Annette Stolk – de Vries

Het traject dat heeft geleid tot dit voorlopige besluit over de Ruimtelijke Koers heeft een enorme inspanning gevraagd van zowel het college als de gemeenteraad en heeft zijn sporen nagelaten. Fractievoorzitter Tijm Corporaal van GroenLinks moest zich ziek melden als gevolg van oververmoeidheid. Zijn taken worden voorlopige waargenomen door David Jimmink.

NOORDWEST De plannen voor grootschalige woningbouw in Noordwest zijn voorlopig aangehouden. Een meerderheid van de raad (de coalitiepartijen gesteund door D66 en PvdA) wil een strakkere uitwerking van dit gebied (Doornkade, Hof van Wulven en Utrechtseweg-Oost). Dit besluit is vooral ingegeven door een bijdrage van de GGD regio Utrecht die liet weten dat bouwen direct langs de snelweg ongezond is. Voor woningbouw wordt een afstand van tenminste 300 meter aanbevolen. Op de Doornkade is hierdoor een betere scheiding tussen wonen en werken (zonering) nodig en lijkt Hof van Wulven ongeschikt voor woningbouw. Dit gebied is wellicht meer geschikt voor sportaccommodatie en recreatie.

HOUTEN-OOST Omdat er in Noordwest naar alle waarschijnlijkheid minder huizen kunnen worden gebouwd dan beoogd, komt Houten-Oost alsnog in beeld als ontwikkellocatie. Het college heeft de opdracht gekregen nader onderzoek te doen voor dit gebied. Daarbij blijft de visie en woningbehoefteopgave en de ontwikkeling van het Kromme Rijnlandschap, zoals verwoord in de Ruimtelijke Koers, het uitgangspunt. Woningbouw in Houten-Oost zal er anders moeten gaan uitzien dan gebruikelijk in Houten. Er wordt gedacht aan ander type woonvormen die moeten aansluiten bij het te realiseren landschapspark. Het Manifest Houtense Koers moet daarbij gebruikt worden als bron van inspiratie. 

Voor het zomerreces wil de gemeenteraad over de onderzochte mogelijkheden een besluit nemen

Voor het zomerreces wil de gemeenteraad over de onderzochte mogelijkheden een besluit nemen. ITH en SGP en Groep Aanen stemden tegen dit voornemen, omdat bij het onderzoek naar de mogelijkheden de uitgangspunten van de Ruimtelijke Koers worden gehanteerd.

VERDICHTING De plannen voor verdichting, verstedelijking en hoogbouw in het Centrum, de Koppeling en de Molenzoom bleven overeind. Een motie van de SGP die opriep om geen hoogbouw te realiseren bij de entree van het Oude Dorp kon echter rekenen op unanieme goedkeuring. Unaniem was de raad ook in haar oproep tot een sterke regie bij de uitwerking van de Ruimtelijke Koers. Ze gaf het college de opdracht mee inzichtelijk te maken welke deskundigheid en competenties nodig zijn bij de uitwerking van de eerstvolgende fase. Bovendien wil zij de toegevoegde waarde van een stadsbouwmeester of stadsecoloog onderzocht hebben.

PARTICIPATIE Het belang van goede communicatie met en participatie door inwoners werd door de gehele raad onderstreept. Dit belang is de afgelopen maanden zeer duidelijk geworden. Een motie van ITH om een werkgroep inwonersparticipatie Molenzoom in te stellen, kreeg ieders goedkeuring. De werkgroep krijgt een adviesrecht. Mocht deze pilot succesvol zijn dan zou dit gebruikt kunnen worden voor meerdere ontwikkelgebieden. Het CDA diende een motie in met de titel ‘Samen bouwen aan Houten’. Hierin wordt opgeroepen participatie op vernieuwende manieren vorm te geven en gebruik te maken van bewezen en succesvolle concepten en ervaringen. Ook deze motie werd unaniem aangenomen.

Tekst gaat verder onder foto.


De Doornkade - Annette Stolk

WONEN Tijdens de RondeTafelGesprekken (RTG’s) van de afgelopen maanden bleek duidelijk de behoefte aan woonprojecten en passende woonruimte voor ouderen. Het college heeft nu de opdracht gekregen om ook buiten het gebied van de Ruimtelijke Koers te kijken naar woonmogelijkheden voor ouderen. Bovendien moet het college ontwikkelaars en Viveste gaan uitdagen om samen met toekomstige bewoners projecten te ontwikkelen en moet zij particulier opdrachtgeverschap faciliteren. Tevens dient het college na te gaan of er overheidsregelingen van toepassing zijn voor kleinschalige alternatieve woonvormen voor ouderen, zoals bijvoorbeeld een Knarrenhof.

GROEN De thema’s groen en duurzaamheid kregen ook volop aandacht. Moties van GroenLinks over het versterken van Groen Landschap Houten-Oost, natuurhistorisch erfgoed en weidevogels werden aangenomen. Een amendement van de VVD om geen windturbines en zonnepanelen te plaatsen in het landschapspark Houten-Oost kon ook rekenen op een meerderheid. Twee leden van GroenLinks stemden tegen dit plan. Een motie van D66 waarin opgeroepen wordt om duurzaamheidsnormen steeds actueel en inzichtelijk te hebben, werd unaniem aangenomen. Dit gold ook voor een motie van de VVD waarin het college opgeroepen wordt alles in het werk te stellen om de groene strook tussen Houten Noordwest en de aanliggende gemeenten te behouden.

Aan het einde van de avond klonk er een groot applaus

APPLAUS Drie dagen van intensief debatteren kwamen tenslotte ten einde. Aan het einde van de avond klonk er een groot applaus. Dat was bestemd voor de leden van de griffie, Charlotte Visser, Ellen Mantel en Cindy van Driel. Zij hebben de afgelopen weken en maanden geweldig werk verricht door alle RTG’s en vergaderingen in goede banen te leiden. Bij monde van Willem Zandbergen werden zij hiervoor namens de gehele gemeenteraad hartelijk bedankt.

REFERENDUM Definitieve besluitvorming over de Ruimtelijke Koers zal overigens pas plaatvinden nadat het raadgevend referendum heeft plaatst gevonden. Dinsdag 26 januari wacht de volgende uitdaging voor de raad. Dan staat de vraagstelling voor het referendum op de agenda.

advertentie
advertentie