De referendumcommissie adviseerde de gemeenteraad over de vraagstelling van het referendum.
De referendumcommissie adviseerde de gemeenteraad over de vraagstelling van het referendum. Annette Stolk - de Vries

Referendumvraag bekend: ‘Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit over de Ruimtelijke Koers Houten 2040?’

27 januari 2021 om 10:00 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN In de raadsvergadering van 26 januari heeft de gemeenteraad een beslissing genomen over de vraag die gesteld gaat worden in het referendum over de Ruimtelijke Koers Houten 2040. De vraagstelling zal luiden: ‘Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit over de Ruimtelijke Koers Houten 2040?’

door Annette Stolk – de Vries

De vraagstelling is op basis van het advies van de referendumcommissie tot stand gekomen. Het referendum zal gelijktijdig met de Tweede Kamer verkiezingen op 17 maart 2021 plaatsvinden. Voor de voorbereiding en organisatie van het referendum, inclusief neutrale informatievoorziening en subsidie voor campagnevoering is door de gemeenteraad een budget beschikbaar gesteld van in totaal 150.000 euro.

REFERENDUMCOMMISSIE De referendumcommissie adviseerde de gemeenteraad over de vraagstelling van het referendum. Dit bleek een lastige kwestie. In haar toelichting aan de raad gaf de commissie aan te hebben geworsteld met de juiste vraagstelling. ,,Wij realiseren ons (…) dat de vraag zeker niet ideaal is, omdat hij gaat over een besluit waaraan belangrijke onderdelen van de Ruimtelijke Koers ontbreken.” Hiermee wordt de ontwikkeling van het gebied Noordwest (Doornkade, Hof van Wulven en Utrechtseweg-Oost ) en de ontwikkeling van landschapspark Houten-Oost bedoeld. De raad heeft namelijk de besluitvorming over deze onderdelen aangehouden in afwachting van nader onderzoek. Alles overwegende is de referendumcommissie uiteindelijk dus tot de vraagstelling ‘Bent u voor of tegen het voorgenomen besluit over de Ruimtelijke Koers Houten 2040?’gekomen.

INFORMATIEVOORZIENING Om de kiezer te helpen met deze lastige vraag wordt er door de gemeente een voorlichtingscampagne gestart, waarbij zij de kiezer van goede neutrale informatie zal voorzien. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door middel van een brochure waarin in heldere taal het voorgenomen besluit ten aanzien van de Ruimtelijke Koers wordt toegelicht. De referendumcommissie zal hierop gaan toezien. Ook stelt de referendumcommissie dat campagnevoering van belang is. Voor en tegenstanders van de Ruimtelijke Koers kunnen gebruik maken van een daarvoor beschikbaar gesteld budget van 6000 euro. Door middel van het publieke debat kan de kiezer zich een mening vormen.

INITIATIEFNEMERS In een brief aan de leden van de raad stelden de initiatiefnemers van het referendum nogmaals voor de besluitvorming over de Ruimtelijke Koers uit te stellen tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. Alleen de SGP, ITH en de Groep Aanen steunden deze oproep. Uiteindelijk stemden alle partijen unaniem in met de vraagstelling voor het referendum zoals deze door de referendumcommissie is voorgelegd. Daarmee zal het eerste referendum in de geschiedenis van Houten op 17 maart plaatsvinden.

advertentie
advertentie