Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers intitiatiefnemers referendum Ruimtelijke Koers
Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers intitiatiefnemers referendum Ruimtelijke Koers Annette Stolk

B&W Houten zien geen belemmeringen referendum Ruimtelijke Koers

10 november 2020 om 18:47 Politiek Ruimtelijke Koers

HOUTEN Het college van Burgmeester en Wethouders hebben het inleidend verzoek voor een referendum over de Ruimtelijke Koers 2040 onderzocht. De conclusie is dat er op dit moment geen belemmeringen zijn om het referendum te houden. De initiatiefnemers hebben 218 geldige handtekeningen bij het inleidend verzoek ingediend. Dat is voldoende. Het definitieve oordeel over het verzoek ligt bij de gemeenteraad.

 door Annette Stolk-de Vries

Op 26 oktober was het inleidend verzoek tot een raadgevend referendum ingediend door Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers. Zij zijn het niet eens met de plannen van het college met betrekking tot grootschalige woningbouw, zoals verwoord in de Ruimtelijke Koers. Het college heeft nu in een raadsvoorstel verwoord dat zij het standpunt inneemt dat zich bij het inleidend verzoek geen weigeringsgronden voordoet voor het houden van een referendum over de Ruimtelijke Koers

GEMEENTERAAD In de gemeenteraadsvergadering van 8 december staat de Ruimtelijke Koers op de agenda. De inhoudelijke behandeling van de Ruimtelijke Koers wordt aangehouden als de gemeenteraad ook van mening is dat er geen weigeringsgrond is voor een referendum. De initiatiefnemers hebben vervolgens zes weken de tijd om een definitief referendumverzoek in te dienen. Hier zijn tenminste 2250 handtekeningen voor nodig.

REFERENDUMCOMMISSIE De referendumcommissie wordt benoemd in de raadsvergadering van 17 november. Deze commissie zal uit drie personen bestaan, allen met ervaring op dit gebied. Eén van de commissieleden is een inwoner van Houten, zo liet burgemeester Gilbert Isabella weten. Als er voldoende handtekeningen zijn verzameld neemt de gemeenteraad een besluit over een te houden referendum. In dezelfde vergadering behandelt de raad de Ruimtelijke Koers inhoudelijk en neemt ze hier een voorgenomen besluit over. Ook zal de raad de referendumcommissie om advies vragen over de vraagstelling van het referendum. In de volgende raadsvergadering neemt de raad vervolgens een besluit over de datum van het referendum, de vraagstelling en het budget.

VERKIEZINGEN Burgemeester Isabella: ,,We juichen burgerparticipatie erg toe. We willen dan ook alles op alles zetten, om in lijn met de wens van de initiatiefnemers, het referendum tegelijkertijd met de Tweede Kamerverkiezingen te houden.” Die zijn op 17 maart en in verband met corona mogelijk ook al op 15 en 16 maart 2021. Isabella: ,,Daarom willen we kijken of we bepaalde data naar voren kunnen halen en processen kunnen versnellen, zodat we het referendum gelijk met de Tweede Kamerverkiezingen kunnen houden. Hierover gaan we in overleg met de gemeenteraad.”

UITSTEL Overigens is het college nog steeds de mening toegedaan dat uitstel van de uitvoering van het besluit tot vaststelling van de Ruimtelijke Koers niet wenselijk is. Het college vindt bovendien dat er een goed en uitvoerig democratisch proces loopt en is doorlopen om tot de Ruimtelijke Koers te komen. Het college vindt echter ook dat inwoners, indien mogelijk, gebruik moeten kunnen maken van de door de raad zelf geschapen mogelijkheid om een referendum te houden. Het oordeel hierover is dus nu aan gemeenteraad.

BLIJ Initiatiefnemer Ellen Standhardt-Jonkers geeft in een reactie aan blij te zijn met deze eerste stap richting een referendum. ,,Het zou wat ons betreft een charmante oplossing zijn als de raad nu het initiatief zou overnemen en zelf om een referendum zou vragen. Dat kan namelijk volgens de referendumverordening. Daarmee zou een mooi signaal worden gegeven dat de gemeenteraad de kiezers serieus neemt en ze naar een breed draagvlak zoekt voor de plannen. “

advertentie
advertentie